2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán kultúra Kolozsváron: origami, etegami, haiku, J-fashion és J-pop

B.A. 2012. április 04. 14:22, utolsó frissítés: 14:55

Kolozsváron több helyen is lehet a japán kultúrával ismerkedni, például a Sakura Teázóban. A pincérlányok kimonóba vannak öltözve, az egyik sarok pedig valódi japán teázót idéz. Origamizni voltunk.


A kolozsvári Mócok útján sétálva biztosan te is elmentél a Sakura Teázó mellett, amelynek ablakát színes kis origami-virágok díszítik, a bejárati ajtaján pedig a heti rendezvényeik plakátja áll. A teázóban a pincérlányok kimonóba vannak öltözve, az egyik sarok pedig valódi japán teázót idéz: egy emelvényen alacsony asztal áll, körülötte színes párnák, japán napernyő és paraván.

Kolozsváron több helyen is lehet a japán kultúrával ismerkedni, többek között a Japán Kulturális Központban, a Yamatoya - Japán Házában, és ebben a teázóban. A teázó tulajdonosa a japán Katsutaro Kawai, aki tulajdonképpen keresztény misszionárius, a neoprotestáns vallást jött terjeszteni Romániába, de mellékfoglalkozásként fenntartja és működteti a Japán barátai kört. A rendezvényeiken eddig kb. 500-600 ember fordult meg.

Origami-virág és a színes papírokOrigami-virág és a színes papírokA Japán barátai kör rendszeresen szervez programokat, melyeken bárki részt vehet kortól és nemzetiségtől függetlenül. A rendezvényeik között szerepel etegami, origami, japán sakk, haiku-írás, J-fashion partik J-popzenével, teadélutánok japán dokfilmvetítésekkel egybekötve, japán mesék-est, japán kultúrát bemutató előadások, japán vacsorák stb.


A Haiku irodalmi körön román nyelven írják a résztvevők a 3 sorból és 17 szótagból álló verseket. A mese-esteken felolvasnak japán meséket, melyeket összevetnek román és európai népmesékkel, keresve a hasonló motívumokat, szereplőket és helyzeteket. A vacsorás esteken hagyományos japán ételeket lehet megkóstolni, melyeket általában egy Japánból érkezett vendég vagy Kawai úr mutat be.

A J-fashion partikra csakis megfelelő öltözetben illik belépni, Radu Nedişan szervező elmondása alapján a legutóbbi partin több mai japán öltözéket viselő lány is megjelent, de az animék szereplőinek a ruhái is helyet kaptak a J-popzenés bulin. Az etegamikról megtudtuk, hogy azok valójában kép-levelek (e-kép, tegami-levél), néhány vonalból és szóból állnak, és lehetőséget adnak a továbbgondolásra: csak utalásokat szabad elrejteni a rajzban és a szövegben.

Radu minden lépést megmutat a résztvevőknekRadu minden lépést megmutat a résztvevőknek


Az origami-műhelyt Radu vezette, a két órás foglalkozáson tavaszi virágokat tűrögettünk japán módra, japánból érkezett origami-papírból. Gyerekek és felnőttek is kíváncsiak voltak a japán papírhajtogatás technikáira, a résztvevők között volt megszállott animé-rajongó, aki szinte minden rendezvényen részt vesz, de akadt olyan is, aki véletlenül tévedt be.galeria_5376.JPG
A teázó virágokkal díszített ablaka
galeria_5377.JPG
galeria_5379.JPG
galeria_5380.JPG
galeria_5382.JPG
galeria_5383.JPGA Japán barátai kör kb. 2005 óta működik, Kawai úr indította el egy barátja biztatására, aki azt javasolta, hogy szervezzen japán kulturális rendezvényeket Kolozsváron. Ekkor kezdődtek el a találkozók a kolozsvári David Prodan Általános Iskola diákjaival - tudtuk meg Radutól, az egyik műhelyvezetőtől. Minden évben megszervezték a japán kultúra fesztiválját is, kivéve 2011-ben, tekintettel a cunami-katasztrófára.

A különböző foglalkozásokat hárman vezetik: Radu, Minodora Buta és Kawai úr. Radu úgy került be a csapatba, hogy már középiskolás korában nagyon érdekelte a japán nyelv és kultúra, amellyel először az animéken keresztül találkozott, ahogy sokan mások is. Vásárolt magának egy japán könyvet és elkezdte tanulni a nyelvet autodidakta módon, majd Kolozsvárra kerülvén japán kurzusokon vett részt a Bölcsészettudományi Karon, ahová ki volt függesztve a japán fesztivál programja. Ezt követően felvette a kapcsolatot Kawai úrral és azóta is itt tevékenykedik.

Előadás a japán kultúráról (Forrás: prietenii-japoniei.blogspot.com)Előadás a japán kultúráról (Forrás: prietenii-japoniei.blogspot.com)


A japán kultúráért érdeklődő diákok eleinte a Quo Vadisban és a japán Yume Teázóban gyűltek össze, ami azóta már megszűnt - részletezte Radu. A kör 2010 óta bérli a Mócok útján található épületet, és azóta itt zajlanak a találkozások, rendezvények.

A Japán barátai kör elsősorban diákoknak szervez programokat, a David Prodan Általános Iskolával időközben megszűnt a kapcsolat, mert az iskolát összevonták egy másik intézménnyel, és már nincs lehetőség az együttműködésre. Most azonban elkezdődött egy újabb kapcsolatépítés a Ioan Bob Általános Iskolával.

A japán mese-est résztvevői (Forrás: prietenii-japoniei.blogspot.com)A japán mese-est résztvevői (Forrás: prietenii-japoniei.blogspot.com)A japán-körbe bárki beléphet, akit érdekel a japán kultúra, a rendezvényeken a részvétel ingyenes. Kivételt képeznek a japán ételek bemutatásával egybekötött események, ahol a költségeket nem tudjál önállóan fedezni. A kör nagyrészt adományokból tartja fenn magát, amely Japánból és Amerikából érkezik. A rendezvényeket elmondásuk szerint azért szervezik, hogy hozzáférhetővé tegyék mindenki számára a japán kultúrát.

A japán teázó programját és rövid beszámolókat itt olvashattok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS