2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszorúk az Olton, cigánytánc a központban: romanap Sepsiszentgyörgyön

fotók: Gábos Albin 2012. április 20. 14:01, utolsó frissítés: 2012. április 23. 12:15

Az őrkőiek lovas szekerekkel érkeztek a belvárosba, ahol sajátos zenéjükkel és táncukkal bemutatkoztak az éppen arra sétáló városlakóknak.


Április 19-én ünnepelték meg a roma napot Sepsiszentgyörgyön a Gyulafehérvári Caritas, az Amenkha Roma Egyesület, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, valamint több partnerintézmény szervezésében.

Az egész napos rendezvény délelőtt felvonulással kezdődött, az őrkői romák lovas szekerekkel érkeztek Sepsiszentgyörgy központjába. Ott szervezetten és fegyelmezetten, sajátos zenéjükkel és táncukkal bemutatkoztak az éppen arra sétáló városlakóknak, majd ismét szekérre ülve elvágtattak az Olt partjára, ahol koszorúkat bocsátottak a vízre.

Romatánc flashmob a Szabadság térenRomatánc flashmob a Szabadság téren


A romák nemzetközi napja egyébként április 8-án van, e napon tartotta 31 évvel ezelőtt első gyűlését a Roma Világkongresszus.

A világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást élesztettek fel, illetve vettek át a világon szétszórva élő roma közösségek: közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre.galeria_5499.jpg
"Isten hozta magukat es!"
galeria_5500.jpg
Szekeres felvonulás Sepsiszentgyörgy központjában
galeria_5501.jpg
Tánc a Bazársor előtt
galeria_5502.jpg
Gyorstalpaló
galeria_5503.jpg
galeria_5504.jpg


A rendezvény keretében volt még filmvetítés, romanapi gála, ahol fellépett a Háromszék Táncegyüttes, Nadara Gypsy Band, Cigánykerék Táncegyüttes, Őrkő táncegyüttes, Rémusz és családja táncegyüttes, valamint a Százlábú Táncegyüttes, ezt követően táncházat szerveztek a Szakszervezetek Művelődési Házában. Április 20-án még megtekinthetők a Szakszervezetek Művelődési Háza előterében az I.-IV. osztályos gyermekek rajzai Roma eredetmondák témában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS