2018. október 17. szerdaHedvig
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetemi esettanulmány lett a Szent György Napok

Ménessy Kinga Kitty 2012. április 20. 16:55, utolsó frissítés: 2012. április 24. 10:44

Egy várost rendezvényein keresztül is lehet promoválni. Sepsiszentgyörgyöt a városnapok tehetik Erdély-szerte ismertté – állítja Kádár Magor.


Esettanulmányként szerepelnek a Szent György Napok a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet tananyagában. Ennek kapcsán a diákok gyakorlatban is megismerhetik, hogy miként lesz egy városnapból jól meghatározott márka. Mindezekről Kádár Magor egyetemi oktatóval beszélgettünk.


Hogyan lett esettanulmány a Szent György Napokból?

Kádár Magor: – Sepsiszentgyörgy azon kevés város közé tartozik, amely foglalkozik saját arculatával, és van saját Városimázs Irodája. Ez ritkaságnak számít Erdélyben is, Romániában is. Egy várost a rendezvényein keresztül is lehet márkázni, illetve promoválni. Mivel Sepsiszentgyörgyön ez működik, kimondhatjuk, hogy a Szent György Napok nemcsak a város és a térség számára reprezentatív esemény, hanem szélesebb körben ismert, így Erdély-szerte ismertté teszi a várost.

Vannak még települések, ahol a rendezvények hozzájárulnak a márkázáshoz, például Segesváron a Középkori Napok, Marosvásárhelyen a Félsziget fesztivál, Kolozsváron a TIFF filmfesztivál. A Szent György Napok egy nagyon jól megszervezett rendezvény, ami igen pozitívan hat a város arculatára. Mivel ilyen sikeres, és az arculat-építési folyamathoz jól kapcsolható, jött az ötlet, hogy emeljük be az egyetemi oktatásba, az arculat-építési modul keretében.
Kádár MagorKádár Magor
Hogyan lehet úgy átadni mindezt a diákoknak, hogy maradjanak is valamivel?

– Az a jó a Szent György Napokban, hogy az elmúlt négy év szervezőcsapata nagyon dokumentált munkát végzett, az egész rendezvény könnyen nyomon követhető. A legtöbb rendezvényt, eseményt vagy város-márkázást azért nem tudjuk folyamatként tanítani, mert ezek esetlegesek, nincsenek előre megtervezve, illetve leírva.

Azért válik esettanulmánnyá a Szent György Napok arculata, mert Grubisics Csaga, a rendezvény designere, nagyon jó munkát végzett. A tervek, amiket ő készített, megfelelően dokumentáltak és teljesítik a szakmai elvárásokat. Egyetemi bemutatókon Csaga végig tudja vezetni a rendezvény arculatát a legelső gondolattól a kreatív ötletig, majd a megvalósításig, meg tudja mutatni, hogy a kreatív ötlet hogyan képviseli a város értékeit, ezt hogyan lehet vizuálisan kifejezni, milyen hordozókra alkalmazhatók, a vizuális hordozók pedig hogyan jutnak el a közönséghez, esetenként milyen hatást váltanak ki. Mivel ez egy teljes, dokumentált folyamat, át tudjuk emelni az egyetemi oktatásba.

>> Interjú Grubisics (akkor még Salat-Zakariás) Csagával a Szent György Napok arculatáról >>

Az arculati elemeken túl mi mást tanulnak még a diákok?

– A terv az, hogy a diákok teljes arculat-építési folyamatot tanuljanak. Arculata van terméknek, szervezetnek, személynek, eseményeknek és településeknek, országoknak. A diákok ezt mind tanulják különböző tantárgyak keretén belül. A személyi arculatépítésről a Politikai marketing tárgy keretén belül esik szó. Van külön egy rendezvény- és városarculat modul is, itt megtanulják azt, hogy hogyan kell dolgozni, hogyan néz ki egy teljes arculatépítési folyamat.

Nehéz ezt hatékonyan átadni, mert szakemberek, szakértők nagyon kevesen vannak Romániában és Erdélyben. Azok a diákok, akik ezt azon kevés jó szakembertől tanulják meg, könnyen fognak elhelyezkedni a szakmában. Jelenleg mi, vagy volt diákjaink márkázunk több erdélyi magyar vonatkozású fesztivált: a Félsziget fesztivált, a Kolozsvári Magyar Napokat, de foglalkozunk a TIFF filmfesztivál arculatával is, valamint több helyi eseményben vagyunk benne arculat-tervezőkként. Diákjaink egy nagyon gyakorlati piacon azonnal használható tudást kapnak.


Miben látsz változást az elmúlt évek Szent György-napjaihoz képest?

– Ami egyértelmű változás, hogy más lett az arculata, és koherensebb lett a kommunikációja. Pozitívabban értékelik, akik ellátogatnak oda. A szentgyörgyiek inkább magukénak érzik az elmúlt években megszervezett programokat – és itt nemcsak a Szent György Napokra gondolok, hanem például az 550 éves város rendezvénysorozatra is.

Az, hogy a rendezvények ennyire sikeresek, segítenek abban, hogy a város és a térség lakói otthonosabbnak érezzék, büszkébbek legyenek hovatartozásukra. Hiszen értük és velük történik. Élet van körülöttük. Az identitásformálás mellett ez promoválás is, hiszen az itteni értékeket megismerik a városon és annak rendezvényein keresztül.

Ménessy Kinga Kitty a Szent György Napok sajtóreferense

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS