2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mága Zoltán: megtanultam gyerekkoromban, hogy jobb adni, mint kapni

B. D. T. 2012. április 26. 15:33, utolsó frissítés: 2012. április 27. 09:30

„A sikeremet annak köszönhetem, hogy még ma is napi 5-6 órát gyakorolok” – mesélte sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján a világhírű hegedűvirtuóz.


Mága Zoltán magyarországi hegedűvirtuóz először 2006-ban járt Sepsiszentgyörgyön, 2009-ben a 100 Templom jótékonysági koncertsorozat alkalmából pedig több erdélyi helyszínen, így a háromszéki megyeszékhelyen is fellépett. „Felejthetetlen volt az itteni zeneértő közönség előtt zenélni, és már akkor megígértem: visszajövök” – mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján a világhírű zenész. Mostani erdélyi turnéja fárasztó ugyan, mert sokat kell utazni, ám – mint fogalmazott –


mindent megér az erdélyi emberek vendégszeretete.

Mága Zoltán az erdélyi konyháról áradozott, amely szerinte a világon a legjobb. Nevetve mesélte, hogy a pár nap alatt, mióta itt van, máris 7-8 kilót hízott, és sürgősen fogyókúrába kell kezdenie, amint hazatér Magyarországra. Erdélyi koncertkörútját Szatmárnémetiben, április 21-én kezdte, és a ma esti, sepsiszentgyörgyi koncert az utolsó állomása a turnénak. „Hónapokon belül nekem is lesz önálló zenekarom, amivel tudom szórakoztatni a nagyérdeműt bárhol a világon. Most kvintettel jöttünk, és egy világhírű zongoraművész is elkísért bennünket” – mondta el.

Antal Árpád András polgármester és Mága ZoltánAntal Árpád András polgármester és Mága Zoltán


A 100 Templom jótékonysági hangversenysorozat 2011-re elérte a célját, sikerült összegyűjteni több mint 100 millió forintot a betegek, szegények, rászorulók számára. „Szegény családból származom magam is, és gyerekkoromban megtanultam, hogy jobb adni, mint kapni. Mikor sikeres lettem, kötelességemnek éreztem, hogy segítsek azokon, akik megérdemlik és rászorulnak” – mondta a roma származású művész.

>> Mi teszi boldoggá Mága Zoltánt? villáminterjú >>

Könyvet írt A szeretet hegedűse címmel, amellyel hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekeket akart saját élettörténetén keresztül inspirálni – ez a könyv 4000 magyarországi iskolába jutott el.

További tervei is vannak: jótékonysági munkásságát kiterjesztené, egyesület alapítását tervezi, és egy nemzetközi integrációs, kulturális központot hozna létre


hátrányos helyzetű, roma és nem roma gyerekeknek.

Nagyon sok ember személyesen – levélben, emailben – fordul hozzá, a segítségét kérve; az igazán szükségben szenvedőket, a beteg gyerekeket, ínségben élő öregeket soha nem utasítja el. Egy öregasszony egyszer azt kérte, küldjön neki élelmet, hogy legalább egyszer az életben lakjon jól.

Kórházak is rendszeresen megkeresik, és soha nem mond nemet, ha segíthet egy koncert erejéig. „Vannak olyan kérések, amiket nem tudunk teljesíteni, például amikor egy asszony kérte, segítsünk, hogy a férjével elutazhassanak vakációzni a Bali-szigetekre, és egy új autóra is szükségük lenne, mert a régi már rossz” – idézte fel mosolyogva. Az egyesületre – amely szerte a világon segítene a magyar embereknek, akiknek erre szükségük van – azért lenne szükség, mert „egymagam kevés vagyok, nem tudom megváltoztatni a világot”. E terve megvalósításában a magyar kormány segítségére is számít.

Mága a saját sikertörténetét a kitartás, szorgalom és becsületes munka eredményeként látja. Elmesélte, amikor 12 éves gyerekként, 300 közül az öt sikeres jelentkező egyikeként felvették a világhírű Rajkó zenekarba, szinte azonnal főprímás lett, de nem szállt a fejébe a dicsőség, hanem titokban éjjelente villanyoltás után gyakorolt még pár órát. „Voltak nálam sokkal tehetségesebb társaim – én a sikeremet annak köszönhetem, hogy


még ma is napi 5-6 órát gyakorolok”

– mesélte. Ma esti, 19 órától kezdődő koncertjéről elmondta, elsősorban magyar zeneszerzőktől játszanak majd, de székely és magyar dalokkal is készült.

Mága Zoltán a 100 Templom jótékonysági hangversenysorozat állomásait bemutató könyvét is elhoztaMága Zoltán a 100 Templom jótékonysági hangversenysorozat állomásait bemutató könyvét is elhozta


Mága azt vallja, az Isten háza mindenkié, ahol a jó zenének – legyen az szent vagy profán – helye van.

Mága a pápának is játszott már; szimfónikus zenekarral egy népdalt adott elő, majd mikor áldást kérve a szentatya elé vonult, egyedül eljátszotta neki az Elindultam szép hazámból című népdalt is. „Büszke vagyok, hogy áldást kérhettem hazámra, családomra és a magyar emberekre” – idézte fel a gyerekkora óta várt találkozást a katolikus egyház fejével, aki egyébként maga is zenél: zongorázik. A hegedűművész a pápának ajándékozta a fellépés után a hegedűjét, amelyet azóta a Vatikánban őriznek.

Mága az 550 éves Sepsiszentgyörgyöt bemutató kötetet kapott ajándékbaMága az 550 éves Sepsiszentgyörgyöt bemutató kötetet kapott ajándékba


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS