2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordszámú néző Sepsiszentgyörgy ünnepén

2012. április 28. 19:20, utolsó frissítés: 19:23

A szervezők szerint még soha nem voltak ennyien a tereken a fesztivál pénteki nyitónapján: közel harmincezer ember tombolt az Irigy Hónaljmirigy koncertjén.


Telt ház, azaz tér előtt zajlottak az április 27-i, pénteki nagyszínpadi koncertek; beindult a szokásos „egymást kerülgetjük és taszigáljuk, hogy eljuthassunk A pontból B pontba” fíling. Végig az Erzsébet park mellett egy gigantikus sörsátorban mulatott a nép, bár vannak kisebb, emberibb méretű sátrak is elszórva a belvárosban.

A szervezők szerint a Szent György Napok 21 éves történelmében még soha nem voltak ennyien a tereken a fesztivál nyitónapján, pénteken. A városnapok hétvégéjének első napján, hivatalos megerősítés alapján, közel harmincezer ember tombolt az Irigy Hónaljmirigy koncertjén, tömve volt a Szent György-tér, valamint többezer ember sétált a vásárban és a Kultúrkertben egyaránt.

Irigy Hónaljmirigy, Vad Fruttik, Hooligans, Role és sokan mások: ízelítőt kaphatsz a pénteki koncertekből:galeria_5688.jpg
Geszti Péter és a Gringo Sztár. Fotók: Gábos Albin
galeria_5689.jpg
galeria_5690.jpg
galeria_5691.jpg
galeria_5692.jpg
galeria_5693.jpg


Akinek elege van a hangos koncertekből, és esetleg szeretné hallani beszélgetőpartnere szavát, a Kultúrkertbe menjen, amely a pénteken megnyílt Borudvarral igazi menedékhellyé vált idén is. Bár a múzeumkertbe is enyhén beszűrődik a két színpad koncertjének távoli zaja, ez csak az itt fellépő zenekarok fellépésének szüneteiben zavaró.

A Kultúrkertben idén enni is lehet magyar étekülönlegességeket, hiszen megnyílt a Paprika csárda. Itt kóstolhatod meg állítólag a szervezők által korábban beígért lánykariogató herepörköltet.galeria_5677.jpg
Néptánc a Kultúrkertben
galeria_5678.jpg
galeria_5679.jpg
galeria_5680.jpg
Kézművesek bemutatói a Kultúrkertben
galeria_5681.jpg
galeria_5682.jpg
Lovasíjász-bemutató a Sportcsarnok mellett


Hagyományos finomságokkal, valamint más, házilag előállított termékekkel tér vissza a Kovászna Megyei Tanács által szervezett Szent György-napi turisztikai és székely termék kiállítás, Miénk itt a tér címmel. A vásár – amelyet az Erdélyi Magyar Képzőművészeti Múzeum létrehozására szánt területen szerveztek meg, a Székely Nemzeti Múzeum mellett – a szórványban élő, anyaországi és székelyföldi magyarok számára is találkozási lehetőséget teremt a szervezők közleménye szerint.

Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is csupa olyan termékkel, szolgáltatással találkozhatnak az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek Háromszékhez, valamint Kovászna megye testvérmegyéihez. A termékmustrán házicsokival, mézeskaláccsal, kürtőskaláccsal, szörpökkel, lekvárokkal, kompótokkal, több féle mézzel barátkozhat a vásárló – ezeket rendszerint meg is lehet kóstolni. Az édességeken kívül a felhozatalban akadnak húsos ínyencségek, laskafélék, pálinkák, sajtkülönlegességek és különleges fehér színű hagyma is (ez utóbbi nem tévesztendő össze a főzéshez használt, hétköznapi fehér hagymával). A kiállítók házikenyeret is kínálnak, de kerül olyan is, aki színpompás szárazvirágot hozott magával.

Fehér, Szeben és Hunyad megyéből is érkeztek kiállítók. A magyarországi kiállítók tájegységeiket bemutató turisztikai anyagokat hoztak, Heves, Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg illetve Csongrád megyék idegenforgalmi attrakciói közül lehet majd a nyári üdülésre leginkább megfelelőt kiválasztani. Az anyaországiak leginkább borokat kínálnak, azonban lószőrből készült ékszer, zamatos hagymák, méz sőt csipkeverést is lehet tanulni.

„Valódi értékeket kínálunk: nem csak termékeket, hanem magát Székelyföldet, amely eljutott arra a szintre, hogy nem csak érzelmileg, hanem ténylegesen, térségként határozza meg magát” – összegezte a vásár fontosságát Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.galeria_5714.jpg
Tamás Sándor, Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul, Antal Árpád polgármester
galeria_5715.jpg
galeria_5716.jpg
galeria_5717.jpg
A megye kerékpározási lehetőségeit is népszerűsítik a turisztikai vásáron. A papírbiciklin azt írja: "Olyan az élet, mint a biciklizés: hogy egyensúlyban maradj, tovább kell tekerni"
galeria_5718.jpg

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS