2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több tízezren énekelték a Gyöngyhajú lányt Sepsiszentgyörgyön

B. D. T. 2012. április 30. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Rég készültek így egy fellépésre az Omega tagjai, ám azt nem gondolták, hogy 50 ezres tömeg előtt fognak játszani.


A Gyöngyhajú lány akkordjaira kezdődött a 21. Szent György Napokat méltó módon lezáró tűzijáték vasárnap este: 50 ezer ember töltötte meg az 50 éves Omega koncertjén a teret és a környező utcákat. Az Erzsébet park is tele volt főleg kisgyerekes családokkal, de nyugodtan megállapítható, hogy 0-tól 80-ig mindenféle korosztály megtalálható volt a nézők seregében. Az Omega több mint másfél órás showt nyomott kiváló hang- és világítástechnikával, ennek végére időzítették a szervezők a tűzijátékot. Ráadásként utolsónak a Régi csibészeket játszották, ami talán kissé meredek váltás volt a Gyöngyhajú lány után a maga játékosabb stílusával, ugyanakkor meg is könnyítette a tömeg számára a lezárást, hogy kész, vége, mehet mindenki haza. Vagy valamelyik sörsátorba/kocsmába, ahol még beszélgetni, találkozni lehet, vagy éppen koncert van.

Ízelítő fotókban az utolsó napi banzájból:galeria_5795.jpg
50 ezer ember előtt koncertezett az 50 éves Omega. Gábos Albin fotói
galeria_5796.jpg
galeria_5797.jpg
galeria_5798.jpg
Jedam
galeria_5799.jpg
galeria_5800.jpg
Cover 'n Cover


Nemcsak a közönség, hanem az Omega tagjai számára is kiemelkedő élmény volt az április 29-i sepsiszentgyörgyi koncert. Kóbor János (Mecky) és Benkő László (Laci) ugyan már hazautaztak, ám az 1971 óta változatlan felállású együttes többi tagjai – Molnár György (Elefánt), Mihály Tamás (Misi), Debreczeni Ferenc (Ciki) – a szervezőkkel közösen sajtótájékoztatót tartottak Sugásfürdőn.

Legjobb éveinkben nem jöhettünk Románia magyarlakta városaiba, a kilencvenes években pedig nem koncerteztünk – ezért bír kiemelkedő jelentőséggel minden erdélyi fellépésünk – mondták az Omega-tagok. Rég készültek úgy egy fellépésre, mint a sepiszentgyörgyire, amely a születésnapi koncertsorozat első szabadtéri állomása volt. Más repertoárt játszottak, mint a magyarországi helyszíneken,


egy „best of”-ot próbáltak összeállítani

– nagy nehezen sikerült csupán, többször veszekedtek is, hogy mi maradjon ki. Az időjárás korábban sokszor nem volt kegyes az Omegához, mint ahogy a Szent György Napok korábbi kiadásaihoz sem – most azonban fordult a szerencséjük e téren – vélte Debreczeni Ferenc.

Debreczeni Ferenc, Grubisics Levente, Molnár György és Antal Árpád (balról jobbra)Debreczeni Ferenc, Grubisics Levente, Molnár György és Antal Árpád (balról jobbra)


Élünk, létezünk, és még egyelőre elég jó állapotban vagyunk – kopogta le nevetve Mihály Tamás, a többiek vidám helyeslése közepette. Nagyon sokat jelent, hogy rengeteg fiatal volt a koncerten, és kívülről fújták a dalokat, és nem azért jöttek, mert a szüleik azt mondták nekik – tette hozzá.

A készülő új albumuk kapcsán az Omegások kifejtették, őket már kötelezi a múltjuk és hírnevük, az új dalok helyett mindenki a régi nagy slágereiket várja tőlük koncerteken. Ennek eleget is kell tenni, ez egy természetes igény: „ha a Rolling Stones Budapesten nem játszaná el a Satisfactiont, én megdobálnám őket” – nevetett Mihály Tamás. Molnár György a Tajgetoszba hajításhoz hasonlította ezt a kényszerű kiszelektálását az új daloknak, amely annak következménye, hogy nagyon gyilkos a verseny a zeneiparban. Mihály Tamás szerint


a lemezpiac Magyarországon haldoklik,

albumot készíteni ma katasztrofális ráfizetés, a fogyasztók 99%-a torrentről tölti le az új zenéket. Meg fog szűnni a CD-gyártás nálunk is – jósolta. Míg régen 100 ezer eladott példány jelentette az aranylemezt, és 200 ezer a platinát, ma ez 5000, illetve 10.000-re csökkent, ami egy vicc – tette hozzá. Debreczeni Ferenc szerint ha az új számokat nem is lehet eladni, igény van például komplex zenés-videós koncertanyagokra, válogatásra.

Mihály Tamás és Debreczeni FerencMihály Tamás és Debreczeni Ferenc


A zenekar tagjai többször viccelődtek a saját korukon; elhangzott, ha felmennek a színpadra, fájós derékkal, azonnal kihúzzák magukat, amint egy csinos nőt észrevesznek az első sorban. „Marhára szerencsések vagyunk, hogy mind az öten jól vagyunk, tudjuk ezt csinálni” – fogalmazott Mihály Tamás. Kóbor és Benkő a zenekar korelnökei –


rajtuk múlik elsősorban, lesz-e még koncert Erdélyben

– válaszolta újságírói kérdésre. Eredetileg úgy tervezték, az őszi jubileumi koncertjük lesz kvázi az utolsó, azután nem fognak turnézni. Egy együttesben mindig az énekes a frontember, ő viszi el a balhét, ő a főhős, neki kell kimondania, hogy „nem”, vagy hogy „mégis”.

Molnár György a kilépés nehézségeiről beszélt: azt mondják, a csúcson kell abbahagyni, amikor a legjobb az egész, „ám mi annyira hiúk vagyunk, hogy mindig azt hisszük, lesz tovább és lesz még sokkal jobb” – nevetett. Mint ahogy a sepsiszentgyörgyi koncert is felülmúlta előzetes várakozásaikat: nem gondolták, hogy ennyire sok embernek kell még a zenéjük. Dancs Zsolt a szervezők részéről motivációs tényezőként azt ígérte: ha a 60 éves Omega 10 év múlva Sepsiszentgyörgyön ünnepel, akkor nem 50, hanem 600 kilós tortát kapnak ajándékba.

Az Omega tagjai Antal Árpádnak dedikálnakAz Omega tagjai Antal Árpádnak dedikálnak


Az együttes tagjai, Antal Árpád polgármester és a szervezők is kiemelték: az iszonyatosan nagy tömeg roppant civilizált és békés volt. A rendőrség


egyetlen komolyabb incidenst sem regisztrált,

a közönség a koncert után nyugodtan vonult el. A közönség felnőtt a feladathoz, mindenki hozzáadta a saját részét, hogy a Szent György Napok színvonalát emelje; a parkban igazi piknihangulat uralkodott – értékelte Grubisics Levente. Becsléseik szerint április 27-én 30, 28-án 35, 29-én pedig 50 ezer ember volt jelen Sepsiszentgyörgy belvárosában, ez pedig a színvonalas, minőségi produkcióknak, de az időjárásnak is köszönhető. Így lehetett Sepsiszentgyörgy nemcsak Székelyföld, hanem Erdély, sőt Románia kulturális fővárosa erre a néhány napra.

Dancs Zsolt szerint a féléves előkészítő munka eredményeképpen az Omega koncertjének estéje maradandó élmény volt mindenkinek. Az Omega előtt játszó Iris együttes tagjai esti hazautazásukat halasztották el a kollégák koncertje kedvéért, és életük koncertélményének nevezték a produkciót; emellett sok bukaresti zenész jött el, és érdeklődést mutattak az Omega által használt színpadtechnika iránt, amely egy városnapoknál megszokottakkal ellentétben világszínvonalú volt. Az együttes által beajánlott hat magyarországi szakcég egész héten kitűnő minőséget nyújtott a főszínpadon – hangsúlyozta Dancs Zsolt.


Mitől működik a Szent György Napok?

Elhivatott, már-már fanatikus emberekkel dolgoznak, akik ezen a héten mindent beleadnak, és semmi más nem számít, csak hogy a Szent György Napok tökéletes legyen – vélte Dancs, idézve az ötezer fellépésén is túllevő Iris zenekart, akik azt mondták, ilyen színvonalú szervezést Romániában még nem, csak nyugaton tapasztaltak. Grubisics szerint a hitelesség a titkuk: ha valamit ígértek, azt tartották. Az volt a céljuk, hogy a városünnep egy meghívásos fesztivál legyen, egy referenciarendezvény, és ezt sikerült elérni.

A polgármester elmondta, megtalálta a megfelelő embereket a városünnep megszervezésére, akik évről évre javítottak a Szent György Napok színvonalán; a koncertek pontosan kezdődtek, minden rendben ment, ahogy az egyik vendég fogalmazott: ha a polgármester szombat délután a lányával sétál a vásárban, akkor semmi gond nincs. Ez azt jelenti, a jövő évi még jobb kell hogy legyen – tette hozzá nevetve. A Szent György Napok igazi székely termék, amelyet helyi vállalkozók támogattak, idén a város költségvetéséből kevesebbet fordítottak rá, ez is azt mutatja, ez a közösség kezd önjáró lenni – mondta a polgármester.

Egyébként a vásár kínálatának minőségén szeretnének javítani, visszaszorítva a bóvliárusokat, még akár annak árán is, hogy kevesebb lesz a bevétel – ígérte Antal Árpád. Új helyszíneket is keresnek, mivel jelenleg a Szent György Napok már azon a határon van, hogy túlnövi a várost, a tömeg miatt szinte élvezhetetlen – gondolkodnak például a lőtér hasznosításán is.

A szervezők a rendezvény mérlegét ismertetikA szervezők a rendezvény mérlegét ismertetik


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS