2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TIFF 2012: jönnek a holdbéli nácik a főtérre

R. T. 2012. május 14. 17:59, utolsó frissítés: 21:49

Törőcsik Mari életműdíjat kap, a fesztivál pedig egy új helyszínnel bővül, ahol állítólag titkos, földalatti átjárók is vannak.


Még renoválás alatt áll az az Egyetem utcai ház, amely új helyszínként lesz jelen a Transilvania International Film Festival 11. kiadásán, de a sajtó máris szokhatta az állítólag 16. századi pincékkel, titkos átjárókkal felszerelt helyiséget a fesztivál első sajtótájékoztatóján. A terem remélhetőleg elkészül június elsejéig, a filmcímekre azonban már nem kell ennyit várni. Mihai Chirilov művészeti igazgatótól el kellett venni a mikrofont, különben az összeset felsorolta volna, mint kihagyhatatlan élményt.

Chirilov mesél a filmekrőlChirilov mesél a filmekről


A szervezők minden évben megfogadják, hogy jövőre kevesebb filmet vetítenek le, aztán mindig még több lesz – mondta el Chirilov. Így történt ez idén is, amikor is 46 országból 241 film szerepel a programban: csak nagyjátékfilmből tízzel több van, mint tavaly.

A fesztivál „keretes szerkezettel” rendelkezik, ugyanis a nyitófilm és a zárófilm nagyjából ugyanazt a témát dolgozza fel: mindkettő spermadonorokról szól. Tudor Giurgiu Despre oameni si melci (Emberekről és csigákról) című filmjét még ő maga, és a színészek sem látták végleges változatban, annyira friss lesz a június elsejei bemutató. Június 10-én, az utolsó napon pedig Ken Scott kanadai rendező Starbuck című vígjátéka szintén egy spermadonor történetét dolgozza fel.A versenyszekció filmjei válságban levő emberekről szólnak, legyen ez pénzügyi, párkapcsolati, vagy éppen egzisztenciális válság. Chirilov elmondta, hogy idén sokkal több film érkezett be a versenyre, mint máskor, külön érdekesség pedig, hogy egy japán elsőfilmes alkotása is bekerült a mezőnybe.

A nyitó- és zárófilmeken kívül természetesen minden nap lesz szabadtéri vetítés a Fő téren, ahol olyan klasszikusokat is levetítenek, mint Martin Scorsese Taxi Drivere vagy Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeiája. De ugyanide jönnek a holdbéli kolóniáról visszatérő nácik is a finn-német-ausztrál, teljes egészében rajongói adományokból készült Iron Sky című filmben is. Utóbbi vetítése után a film zenéjét szerző szlovén Laibach együttes koncertezik a Continental hotel épületében.A sajtótájékoztatón bemutatták az egyiket a TIFF készülő két szpotja közül. Ez, akárcsak a plakátokon szereplő szlogen, a filmzabálásra, filmtúladagolásra épít: a klipben egy eltűnt áldozat hozzátartozóit szólaltatják meg, akik sorra elpanaszolják, hogy Tarkovszkij-filmeken nőtt fel, és Kolozsvárról mindig megszállott tekintettel ért haza.

Chirilov szerint még a csapaton belül is voltak viták, hogy vajon helyes-e egy áldozat köré építeni a vizuális kampányt, végül mégis elfogadták a provokációt. Az ötlet hozzá amúgy még tavaly született, amikor nagyon szigorú és tömény programmal rendelkező, fanatikus tiffezőkkel találkozott – mondta még Chirilov. A szpotot - amely egyelőre hivatalosan még nem tekinthető meg - Marian Crişan, a Morgent is jegyző rendező készítette.A fesztivált kísérő, különleges események közül Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a bonchidai Mélies-"mozikoncertet" emelte ki, amely „olyan hangulatú lesz, mintha egy párizsi, múlt század eleji kávéházban ülnénk, kommentárokkal és zongorakísérettel. Az eseményen George Mélies déd- és ükunokája is jelen lesz.

De nemcsak ők, hanem összesen több mint 350 neves vendég jelezte részvételét a fesztiválon, közöttük Dieter Kosslick, a Berlini Filmfesztivál igazgatója, Pen-Ek Ratanaruang thaiföldi rendező, valamint Jan Harlan, Stanley Kubrick sógora és több filmjének producere, aki egy mesterkurzus keretében beszél majd a rendező be nem fejezett filmjéről, a Napóleonról. A TIFF kiemelkedő nemzetközi sztárvendége azonban Geraldine Chaplin, aki életműdíjat is kap a fesztiválon Törőcsik Mari színésznővel és Claude Lelouch rendezővel egyetemben.

A kísérőprogramok közül a dán FILM-Y stúdió tevékenysége is kiemelkedik, amely a Szépművészeti Múzeumban működik június 1. és 17. között. A kimondottan diákoknak szánt programokon az 1-9. osztályosok testközelből ismerkedhetnek meg a stúdiók berendezési tárgyaival, a filmforgatás kellékeivel, az így „forgatott” filmeket pedig egy DVD-n haza is vihetik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS