2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét: könyvbuli és akciók

B.A. 2012. május 23. 18:40, utolsó frissítés: 2012. május 25. 15:46

Az idei könyvhét egyik érdekessége, hogy minden nap egy bizonyos órában egy könyvet nagyon olcsón, 15-20%-os áron lehet megvenni, de a könyvek listája nem nyilvános.


Második alkalommal rendezik meg Kolozsváron az ünnepi könyvhetet június 7-10. között. A rendezvénysorozat bekapcsolódik a nagy áramba: minden magyar településen ugyanabban az időszakban szervezik meg a könyvünnepet.

Szép Gyula és H. Szabó Gyula a sajtótájékoztatónSzép Gyula és H. Szabó Gyula a sajtótájékoztatón


Szép Gyula elmondta, hogy a könyvhét szerkezetileg a tavalyihoz hasonló lesz, a könyvvásár és a műsorok a Mátyás szülőháza előtti téren felállított színpadon zajlanak, a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók több helyszínen kapnak helyet, többek között a Sapientián, a Kolozsvár Társaságnál, a Minerva Házban, a Bulgakovban, a Klausenben.


Kaláka és Kányádi


H. Szabó Gyula a programból elsőként a közösségi versmondást emelte ki, ahol Kányádi versek hangzanak majd el, ezt követi a jól ismert Kaláka együttes koncertje június 9-én. A Kaláka kötődik Kányádi Sándor költészetéhez és a magyar irodalomhoz is - tette hozzá.

"Megkerestük idén a kolozsvári tanfelügyelőség magyar vezetőit is, egyeztettünk velük és ők is vállalták a partnerséget: nemcsak kolozsvári, hanem vidéki iskolák is aktívan részt vesznek a könyvhéten. Ennek a részletes műsorrendje még ezután rögzül, de úgy gondolom, hogy fontos volt megszólítani őket" - mondta Szép Gyula.

H. Szabó Gyula részletesen ismertette a programot, az első napot rendkívül gazdagnak nevezte, ugyanis két helyen is zajlanak a rendezvények egyidőben: Markó Béla könyvbemutatója egybeesik a Bogáncs néptánccsoport előadásával, ami közvetlenül a megnyitó előtt lesz. Szintén az első napon lesz Böjte Csaba könyvbemutatója, amelyet egy beszélgetés követ.


Versbuli a Bulgakovban

Az RTV Kolozsvári magyar adása is bekapcsolódik a könyvhétbe, két eseményen lesznek jelen. Az egyik A költészet és hordozói c. versest, ami egy versbuli lesz a Bulgakovban, költőkkel, verses CD-kel és a kolozsvári televízió archívumából származó felvételekkel. A másik rendezvény a Fodor Sándor emlékest lesz, ahol néhány szóban mindenki elmondhatja majd a Fodor Sándorral kapcsolatos élményeit.

"Eddig 25 kiadó és kereskedő jelentkezett be: itt lesznek a kolozsvári kiadók, a Koinónia, a Polis, a Korunk, reméljük, hogy itt lesz az Ábel és a Stúdium is. A Székelyföld irodalmi folyóirat és szerkesztősége is készül, a kolozsári könyvesboltok közül a Bagoly és a Gaudeamus is jelen lesz, de jön a szegedi Mozaik Tankönyvkiadó is" - tudtuk meg H. Szabó Gyulától.

"Fontosnak érzem kiemelni a Fehér Holló Kiadó könyvbemutatóját, Szabó Csaba, a Szórványtengely-mozgalom alapítója, Benkő Levente kötetét mutatja be a második napon. A Magyar Napló, a Magyar Írószövetség lapja is részt vesz a könyvhéten, két szerző ígérte, hogy jön: Filip Tamás és Gábor Felícia, csángó költőnő - könyvüket közösen jelentették meg a Székelyfölddel" - részletezte a Kriterion könyvkiadó igazgatója. Az ünnepi könyvhétre újra visszatér Ugron Zsolna is, aki tavaly az Úrilányok Erdélyben c. nagysikerű könyvét mutatta be és idén újabb kötettel jelentkezik.


Könyvek Kolozsvárról

H. Szabó Gyula azt is elárulta, hogy a Könyvek Kolozsvárról c. esemény egy kollektív könyvbemutató lesz, ahova olyan kiadókat hívtak meg, amelyeknek könyveiben Kolozsvárhoz kapcsolódó történetek vannak. "Ez egy érdekes kaleidoszkóp lehetne, kiderülne, hogy hány szempontból, hány formában lehet megfogni Kolozsvár kulturális közegét" - magyarázta a könyves céh alelnöke.

Az idei könyvhét érdekessége, hogy minden nap egy bizonyos órában egy könyvet nagyon olcsón, 15-20 százalékos áron fognak árulni, de a könyvek listáját nem hozzák nyilvánosságra, ugyanis az akciónak az lenne a lényege, hogy minél több ember látogasson el a helyszínre.

A könyvbemutatók és író-olvasó találkozók sorát koncertek színesítik, június 7-én 19 órától Balázs Fecó és a Korál együttes lép fel a Mátyás szülőháza előtti téren, június 8-án 16 órától a Médiabefutó döntősei, Györfi József Tamás, DNS, Csobot Adél, Face Today, Fazakas Bernadett, Szabó Zoltán lépnek színpadra, 18:30-tól Bíró József végzős színis osztálya 10 c. musicaljét adja elő, ezt követően pedig a Fűszál együttes magyar költők megzenésített verseit énekli. Június 9-én, szombaton a Kaláka, a Kalapos Band és a Role koncertezik, június 10-én pedig Berecz András mesemondó előadásában ismerkedhetünk történetekkel, ezt követően a Bóbita zenekar zenél.

Részletes programot találsz a rendezvény honlapján: unnepikonyvhet.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS