2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Függőséget okoz, és soha nem legalizálják

kérdezett: Brassay István 2012. június 18. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

A graffitinek van egy titokzatossága, amit a kívülállók nem tudnak megérteni, legfeljebb sejteni - állítja Pike, a szubkultúra egyik fiatal erdélyi képviselője.


Amióta világszerte elterjedt, mindig is vegyes érzelmekkel fogadták. Egyesek szeretik, ahogy a színes rajzok megszüntetik a szürke falak monotonitását, mások meg esküsznek, hogy ez csak vandalizmus, vagy legfeljebb a művészet primitív formája. Egy biztos: valamit közölni akarnak velünk azok, akik festéket ragadnak. Kérdés, hogy mit? Elmondja nekünk Pike, a szubkultúra egyik fiatal erdélyi képviselője.

Mesélj kicsit a kezdetekről. Mikorra tehető az első találkozásod a graffitivel?

Pike: - Pontosan nem tudom megmondani, de úgy 11-12 éves lehettem, mikor Budapesten jártam, és a Nyugati Pályaudvaron 1-2 órát kellet várjunk egy vonat után. Akkor kezdtem el igazán felfigyelni arra, hogy mi is zajlik körülöttem.

Miután hazajöttem, elkezdtem papíron gyakorolgatni, de igazából még nem voltam teljesen képben az egész kultúrával. Szépen lassan megindult valami a szülővárosomban, Marosvásárhelyen, és akkor ragadott igazán magával. 2004 körül fújhattam először falra az akkori csapatommal, de ez a társaság hamar szétoszlott, így kicsit háttérbe szorult az egész. Igazán elszántan 2007-től foglalkozom vele.

Miért a Pike név? Van valami tudatos háttere a névválasztásnak, vagy a betűkombinációk számítanak ilyenkor?

- Már az elején próbáltam valami egyedi nevet találni, majd sok találgatás után a Pike-nál kötöttem ki. Inkább a betűkombináció tetszett, az, hogy jól lehet ezeket a betűket formálni és passzoltatni. Később kiderült, hogy ez angolul egy hal neve is.

Mi történt az első találkozás óta, és hogy alakította át a hétköznapjaid, hogy egy, a társadalmi normák által nem elfogadott irányzat művelője vagy?

- Kiskorom óta szeretek rajzolni, de amióta nekifogtam graffitizni, valahogy minden megváltozott. Olyan dolgot csinálok, amit nehéz kívülállóknak elmagyarázni. Egyszerűen függőséget okoz. Számomra ez az egész több, mint falak összefirkálása. Ez egy életstílus. Utazunk, festünk, jól érezzük magunkat. Elmegyünk versenyekre, jamekre, ahol új barátságok alakulnak, és rengeteg élménnyel gazdagodunk.galeria_6811.jpg
galeria_6812.jpg
galeria_6813.jpg
galeria_6814.jpg
galeria_6815.jpg
galeria_6816.jpg


Mi inspirál egy graffitist? Hogy indul meg egy alkotási folyamat?

- Szeretek kísérletezni a betűk struktúrájával, akár plusz elemeket tenni hozzá. Megcsavarni, nyújtani őket, hogy életre keljenek. Ugyanígy szeretek kísérletezni színkombinációkkal is, mindig próbálok valami újat kihozni.

Állandó probléma az illegalitás. Te hogy látod ezt? Hol a helye egy rajznak, az utcákon vagy a galériákban?

- A graffiti az utcákról, vonatokról szól. Hiába jelenik meg egy kiállításon, mert az nem hordozza magában ugyanazt a tartalmat. Van annak egy külön varázsa, hogy megy az ember az utcán, és meglát egy extrém helyen egy új rajzot, ami mintha a semmiből jött volna. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon ki, miért és hogyan csinálta. Miért pont oda? A graffitinek van egy titokzatossága, amit a kívülállók nem tudnak megérteni, legfeljebb sejteni.
Mostanában egyre több felkérésed van legális munkákra. Hogyan viszonyulsz ehhez?

- Ez életem egyik vágya, hogy ebből tudjak megélni, de ez itthon egyelőre lehetetlen. Másrészről pedig minden felkérés egy kihívás is egyben, mert mindig valami újat kérnek, amit addig nem festettem. Ilyen felkérések esetén mindig segítségemre van egy csapattársam is, akivel jól együtt tudunk dolgozni. Ez egyben szórakozás is, mert azt csináljuk, amit szeretünk.

Van-e jövője a graffitinek? Eljut-e oda a társadalom, hogy létjogosultságát elfogadja?

- Szigoríthatják a törvényeket a firkálás ellen. Már sok európai országban börtönbüntetéssel fenyegetik azt, akit megfognak. Akárhogy próbálják betiltani, megszűnni úgysem fog. Mindig lesz valaki, aki csinálni fogja. Annak ellenére, hogy kezd egyre kommerszebb lenni ez az egész - megjelenik ruházaton, reklámokban, tv műsorokban – nem hiszem, hogy valaha legalizálni fogják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS