2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A régizene uralta egy hétig Csíkszeredát

Búzás Anna 2012. július 17. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

15 zenekar lépett fel 9 helyszínen. A koncerteken végig telt ház volt: a felnőttek magukkal hozták gyerekeiket is, akik az első sorokban ugrabugráltak a ritmusos dallamokra a Mikó-vár udvarán.


A Régizene Fesztiválon különböző népek és kultúrák zenéit szólaltatták meg a "régizenészek", és ez nemcsak azok számára izgalmas, akik jártasak a régizenében, hanem azoknak is, akik itt ismerkednek a múlt dalaival. A koncertek barátságosabb hangvételűek, mint a mai zenét játszó zenekarok fellépései, és legtöbb koncert alatt folyamatosan tájékoztatott bennünket a zenekar valamelyik tagja, hogy mit hallunk és milyen hangszereken adják elő az adott darabot.

A koncerteken végig telt ház volt: a felnőttek magukkal hozták gyerekeiket is, akik az első sorokban ugrabugráltak a ritmusos dallamokra a Mikó-vár udvarán. Az idei fesztiválon 15 zenekar lépett fel 9 helyszínen, a szombati és vasárnapi koncerteken mi is ott voltunk.
galeria_7179.JPG
galeria_7180.JPG
Musica Historica
galeria_7181.JPG
galeria_7182.jpg
galeria_7183.jpg
galeria_7184.JPG
Codex


Musica Historica

A magyarországi zenekar 1988-ban alakult Budapesten. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népzenével is foglalkoztak, ami döntően formálta stílusukat. Fellépésükön rengeteg furcsa hangszert szólaltattak meg, a színpadi létszámot tekintve ők voltak a legnépesebb együttes.

Egy dal erejéig még egy csapat gyerek is csatlakozott hozzájuk, akik ütős hangszereken kísérték a zenekart. Műsorukban többek között Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Ludwig Senfl és Andreas Rauch dalok szerepeltek.Codex

A Codex együttes fokozatosan csempészte be a helyi jelleget műsorába, az elején reneszánszkori dallamokat adtak elő, ezután a Kájoni-kódexből szólaltattak meg darabokat népies hangokkal díszítve, a végén pedig francia udvari táncok és felcsíki, valamint moldvai csángó népi táncok zenéit játszották.

Az előadás táncdallamait egy négytagú csapat "illusztrálta": egy reneszánszkori öltözékbe bújt pár és egy magyar népviseletbe öltözött pár táncolt a dallamokra. A kétfajta tánc és zene egymás mellé helyezése akkor volt a legviccesebb, amikor a népviseletbe öltözött pár reneszánsz körtáncot járt a "korhű" párral és fordítva, amikor a reneszánszkori ruhába öltözött pár hejszát táncolt és felcsíki zenére dobogtatott a népviseletes párral.Trei Parale

A hétvégi koncertek közül a Trei Parale fellépése volt a legpörgősebb: olyan régi román dallamokat szólaltattak meg, melyre még ülve is táncolhatnékom volt, akaratlanul is folyamatosan izegtem-mozogtam a széken.

Az együttes azt a fajta régi román zenét játszotta, amely a moldvai és havasalföldi bojárudvarokban hangzott el a 18. századtól a 19. század közepéig. A bojárudvarok élete elevenedett meg zenéjükben, lăutari-dalokat, vlah táncokat, mulató nótákat, zsidó énekeket és keleti stílusú dallamokat adtak elő.

galeria_7191.jpg
Trei Parale
galeria_7192.jpg
galeria_7194.jpg
galeria_7195.jpg
Barozda
galeria_7196.JPG
galeria_7197.jpg


Barozda

A Barozda visszatérő fellépője a Régizene fesztiválnak, tagjai közül néhányan a fesztivál alapítói között is ott voltak. Előadásuk kronológiai sorrend szerint volt felépítve, előbb a 13. századi Carmina Buranából játszottak, majd Kájoni János Cantionale Catholicum (1676) című latin-magyar egyházi énekeskönyvéből adtak elő darabokat. A hangszereket folyamatosan cserélgették az együttes tagjai, a tekerőlanttól a fiduláig minden hangszert felsorakoztattak koncertjükön.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS