2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Joviális hajléktalan, esernyővel

R. T. 2012. augusztus 16. 10:13, utolsó frissítés: 10:16

Fotózabálók délutánjába vetettük bele magunk a Kolozsvári Magyar Napokon: fiatal fotósok tárlatától a főtéren sorakozó stahlhelmes katonákig.


„Most reneszánsza van a fotónak” – hallottuk Kántor Lajost mondani valakinek, amikor a fiatal kolozsvári fotósok kiállításán elmentünk mellette. És tényleg, akár fotózabálók délutánjának is kinevezhetjük a Kolozsvári Magyar Napok szerda délutánját, amikor óránként nyílt egy újabb fotókiállítás, mi pedig szinte a közönséggel együtt vándoroltunk egyikről a másikra. A közönségen mindig meg kell lepődnünk egy kicsit: ugyanaz az életkori változatosság jellemző rájuk, mint a Magyar Napok szinte bármely rendezvényén, holott ha nem a fesztivál alatt nyílnának ezek a kiállítások, talán kicsit homogénebb lenne. És mindenhol sokan vannak, alig lehet bepréselődni az általában közepes méretű termekbe.

Joviális hajléktalan esernyővel, havas táj, mindenféle növényzettel benőtt Trabant, vízben tükröződő sás, mint belső utazás állomása, rózsaszín melegítős, kutyasétáltató néni. Kiváló képek a kolozsvári fiatal fotósok objektíveiből, de különösebb összefüggés nélkül, ezt hiányoltuk kicsit: ez az egész kiállításnak „mutassuk meg, hogy létezünk”-hangulatot kölcsönzött.

Külön-külön azonban élesen megkülönböztethetők a stílusjegyek: a Kolozsvár Társaságnál kiállító fiatal fotósok (Szentes Zágon, Rigmányi Zsolt, Székely Erzsébet és Makkai Bence) „életképeket közölnek egy képes életből”, ahogyan azt a tárlatot méltató Dorel Găină Gerendi fogalmazta meg. Azt a kijelentését, hogy a művészek általában nem akarnak élő legendává válni, csakhogy ez nem tőlük függ, a fiatal fotósok igazolták is: alig-alig akartak szót ejteni munkáikról. Így csak a megnyitó után sikerült valahogy kihúzni belőlük, hogy négyük közül Székely Erzsébetnek ez az első kiállítása, a kiállításra kerülő képeket pedig minden esetben ők válogatták ki.

galeria_7753.jpg
A fiatal fotósok tárlata
galeria_7755.jpg
galeria_7754.jpg
Balról: Szentes Zágon, Rigmányi Zsolt, Székely Erzsébet, Makkai Bence
galeria_7756.jpg
Dorel Găină
galeria_7757.jpg
A Fő tér régi arculatait bemutató kiállítás plakátja egy fotóállványon áll
galeria_7758.jpg


A következő kiállításon a Főtér régi és még régebbi arculatait tárják elénk, a képek jó részét már ismerjük a nem használt helyiségek ablakait eltakaró molinókról. A kiállítás magvát nem is ezek a fotók jelentik, amelyeken lovasszekerek, vásáros emberek vagy a Mátyás-szobor 1902-es felavatásán ünneplő napernyős hölgyek jönnek-mennek a városközpontban, hanem az a tizenkét, szintén főtéri eseményeket megörökítő kép, amelyek Szabó Dénes kolozsvári fényképész hagyatékából származnak. Az 1941 szeptemberében, illetve 1943-ban, tehát a második bécsi döntés után készült felvételek főleg a háborús propagandahangulatot ábrázolják – van egy sajátos, émelygős hangulata, amikor 2012-ben látjuk, még ha csak képen is, hogy stahlhelmesek sorakoznak a főtéren.Szabó Dénesről Szabó Tamás fényképész szólt néhány szót, amelyből kiderült, hogy a város egykori fotóművészéről alig-alig derülhet ki valami. Zárkózott személyiség volt, ma pedig sem születésének, sem halálának pontos dátumát nem lehet tudni, és azt sem, hogy hol nyugszik. A kiállításnak teret adó photoArt galéria most arra készül, hogy a hagyatékot megvásárolja és feldolgozza, kiállítsa, kiadja, ugyanakkor minél több információt szeretnének begyűjteni Szabó Dénesről.

A Szabók Bástyájába a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság fotópályázatára beérkezett kolozsvári ablakok és ablakrészletek fényképei fogadtak. A társaság tavaly is kiírt egy hasonló versenyt, akkor kapukat kellett fotózni, jövőre pedig a kovácsoltvas elemek kerülnek terítékre. Ezeknek a pályázatoknak elsősorban a figyelemfelkeltés a céljuk: nagyon sok műemléképület előtt járunk el nap mint nap, és akkor már miért ne nyissuk ki jobban a szemünk ezek részleteire.

Fotók: Sebők BotondFotók: Sebők Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS