2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi néptánctalálkozó: görögök és olaszok is járták a táncot

szerk. 2012. augusztus 20. 14:48, utolsó frissítés: 15:01

Színes népviseletek, pörgős dallamok és mosolygós arcok töltötték meg vasárnap délután Kolozsvár utcáit a nemzetközi néptánctalálkozón.


A XIV. Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozó főszerepet kapott a Kolozsvári Magyar Napok vasárnapi programjában, az esti gálabemutató előtt a résztvevő csoportok népviseletben vonultak a Heltaitól a főtérig. A nyolc országból érkező 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttes énekelve-táncolva sétált Kolozsvár utcáin.

Fotók: Gál László és Sebők BotondFotók: Gál László és Sebők Botond
galeria_7964.jpg
Nyolc ország tucatnál több néptáncegyüttese vonult fel
galeria_7965.jpg
galeria_7966.jpg
galeria_7967.jpg
galeria_7968.jpg
galeria_7969.jpg


A legizgalmasabb ruhákat a görög lányok viselték: aranysárga szoknyájuk és bordó kabátkájuk mellé egy pici "fejfedő" is járt, szájuk égő pirosra volt festve, hajuk pedig fonott copfban lógott.Zenéjük magában hordozta a keleti zene jegyeit, elektromos hegedűjük pedig a legfurcsább hangszer volt az összes közül. A férfi öltözékek közül a lengyeleké volt a leglátványosabb: buggyos narancssárga nadrágot viseltek, melyet zöld csíkok díszítettek. Az egymást túlkiabáló együttesek a főtér sarkánál sorban eljárták saját táncaikat, a közönség egyik csapattól araszolt a másikig, hogy láthassa őket.galeria_7976.jpg
galeria_7977.jpg
galeria_7978.jpg
galeria_7979.jpg
galeria_7980.jpg
galeria_7981.jpg


A néptánctalálkozó zárógáláján Németh Zsolt magyar külügyminisztériumi államtitkár is felszólalt, aki elmondta, hogy nagyon örvend a főtéren hallott román szónak, ami a multikulturális jelleget erősíti: sokan kíváncsiak arra, amit a magyar közösség fel tud mutatni. A népi kultúrával kapcsolatban azt emelte ki, hogy 200 ezernél több lejegyzett népdallal rendelkezünk, ami hatalmas kincsnek számít.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS