2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Divat a magyar: néptáncegyüttesek találkoztak Nagyváradon

Bíró Árpád 2012. október 10. 18:29, utolsó frissítés: 19:22

A fesztivállal Nagyvárad gazdagabb lett öt lenyűgöző erejű előadással és tucatnyi tekintélyes és ápolt bajusszal.


A színház elnéptáncosodott, vagyis a néptánc elszínházasodott. Ezzel a tanulságokkal zárult az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek nyolcadik alkalommal megrendezett Találkozója Nagyváradon. Négy nap ihajcsuhaj után mégiscsak talpon maradtunk. (hej!)Nem volt könnyű, hiszen megannyi homo etnographicus között ember legyen a talpán, aki bírja az iramot. Ráadásul fogjai voltunk az előadás-szakmai fórum-folkkocsma Bermuda-háromszögének is. Szerencsénkre mindig volt kávé, az segített. (hej!) No meg az

a töménytelen jókedv, amit az előadások közvetíteni tudtak.

Az öt csapat több különböző irányvonalat képviselt. Míg a Fekete Sáfrán (táncjáték Tamási Áron nyomán, a Nagyvárad Táncegyüttestől), az Ördöngösöök Füzesen (frenetikus hangulat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttestől) és a Száz évig (zenés-táncos hommage a Háromszék Táncegyüttestől) megmutatták, hogy milyen a magyar virtus, addig a Maros Művészegyüttes azt akarta tudatni, hogy vannak vidékek, legbelül.

Háromszék TáncegyüttesHáromszék Táncegyüttes


A lélektani irányultságot képviselte az Udvarhely Táncműhely (hej-hej!) is, azzal a különbséggel, hogy az ő produkciójuk volt a fesztiválkínálat kiugró-elütő-kakukktojás előadása. A két főszereplő-táncos-rendező ugyanis Esterházy Péter Egy nő című alkotását véve alapul úgy vizsgálta egy férfi identitástudatát, hogy nem használtak fel néptáncot. A férfi csupán jelzésszerűen volt jelen a piszoároktól gyötört sötét térben.Maros MűvészegyüttesMaros Művészegyüttes


A szakma neves képviselőiből álló zsűri (Novák Ferenc „Tata”, id. Kovács Levente rendező, Farkas Zoltán „Batyu” táncos-koreográfus, Pávai István etnomuzikológus, Hégli Dusán táncos-koreográfus) ezúttal nem rangsorolta a megtekintett előadásokat, mindegyik együttes díjjal térhetett haza Nagyváradról. (hej!)

Divat a magyar

győződhettünk meg a Fesztiválok évadának első ilyen programsorozata után. S már csak azt sajnáljuk, hogy a csapatok elutazásával Nagyvárad szegényebb lett tucatnyi tekintélyes és ápolt bajusszal.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS