2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Tegye fel a kezét, akinek tetszenek a gáborcigányok és a feketék"

Rácz Tímea 2012. november 13. 22:20, utolsó frissítés: 2012. november 14. 14:03

A Temps dImages fesztivál előadásai határokon billegnek, de mindig sikerül a megfelelő egyensúlyban maradni: a tanítómese elmarad, csak a valóság van.


Ötödjére költözik be a Temps d’Images nemzetközi színház-, videó- és kortárs táncfesztivál Kolozsvárra. A francia „importtermék” egy kicsit otthonos, egy kicsit elszállt, sokszor lutri (az ígéretes téma feldolgozása csalódást okoz), nagyon zsúfolt, a programok egymást érik.

Az idei kiadás deklarált témája a jövőképek, az eddig látott darabokban viszont ez nem feltétlen köszön vissza, sőt, nagyon is a jelenre reflektáltak, aktuális problémákra, különösebb megoldáskínálás vagy tanulság nélkül.

A „elmesélem az életemet”-típusú monodrámáknál mindig kicsit hajszálon múlik, hogy öncélú lesz-e vagy tényleg sikerül a közönség számára kuriózum-kukkoláson túlmutató előadást összehozni. A Temps d’Images-on eddig két ilyen darab volt, az egyiknek sikerült, a másiknak majdnem – a végén fél mondattal döntött össze egy órányi élményt.A fesztiválnyitó Solo for Lu című előadás egy kínai művésznő monodrámája, aki 15 évvel ezelőtt érkezett Prágába, majd beállt egy művészeti csoportosulásba, akikkel együtt végül ezt a darabot is létrehozta. Jing Lu egy többé-kevésbé átlagos nő, munkás szülőkkel, egy testvérrel (akit rejtegetni kellett az egykepolitika miatt), de tizenöt év Prága után nagyfokú öniróniára is képes, anélkül, hogy a sztereotípiák csapdájába esne. Tőle teljesen hiteles például az, hogy kinevetik az EU „túl szigorú” munkafeltételeit – értsd, nem szabad kizsákmányolni a munkaerőt.

A darab legérdekesebb eleme, hogy Jing Lu

helyben vette fel és keverte az egyes jelenetek aláfestését szolgáló hangeffektusokat:

a nejlonzacskó zörgése a sülő hús sercegésévé vált, a mikrofonon végighúzott kés a gyár zajának egyik összetevőjévé. A szöveg különben javarészt kínai, és csak az összekötő-magyarázó részeket mondja csehül, és csak ezt is fordítják: a nézők kívülállók maradnak, sosem fogjuk teljesen megérteni ezt a világot.

Hasonlóan nagyszerű kis előadássá kerekedett Vera Ion Refuz sa cresc. Daca puteti face o mica donatie műsora, amely kissé visszavezetett a Temps d’Images eredeti koncepciójához. A videó alkalmazása a színdarabban az eddigi előadások közül itt volt a leghangsúlyosabb: az egész háttér/díszlet csupán kivetítve létezett, aranyos, jól kivitelezett animáció formájában.A sztoriban Vera egy londoni napját játssza el, amikor is a Temze partján Peter Panként pózolva szeretne pénzt gyűjteni, de saját lustasága és a piac "túltelítettsége" miatt ez nem sikerül túl jól, és még egy román „bizsnicár” is a nyakára ül. A hangulatos előadást azonban rögtön a taps után sikerült elrontani azzal, hogy a művésznő elmondta,

márpedig ez egy igaz történet,

és a Scrie despre tine (Írj magadról) műhely keretében készült, és ha kíváncsiak vagyunk rájuk, adjuk meg az e-mail címünket.galeria_8926.jpg
Solo for Lu. Fotók: Sebők Botond
galeria_8927.jpg
galeria_8928.jpg
galeria_8929.jpg
galeria_8930.jpg
Refuz sa cresc
galeria_8931.jpg


A 4Faust & The Brainwashing Machines illetve A papnő című előadásokban szintén van egy közös pont, amelyen könnyű elcsúszni. Témáiktól fogva mindkettő magában hordozza annak a veszélyét, hogy túl didaktikussá váljon. A 4Faust a tévézésről „szól”, az agymosógép természetesen a tévé.Csakhogy a tévé-ellenesség, a tévézés közbeni rágcsálás, a csipsz káros hatásai stb. annyira túltárgyalt témák, hogy nagyon nehéz az evidencia veszélyét kikerülni. Különösen igaz ez, ha a klasszikus Faust-motívumra építik, azaz „eladjuk a lelkünket a tévének, a reklámoknak”. A didaktikusságot viszont sikerült ellensúlyozni azzal, hogy az elleninformációkat pont olyan ömlesztve,

zavarosan, töményen és szinte válogatás nélkül

öntötték a nézőre, mint a tévé a műsort. A szereplők folyamatosan járkálnak, futkorásznak, akrobatikus mutatványokat végeznek, mi meg ide-oda kapkodjuk a fejünket, mintha állandóan csatornát váltanánk, és nem tudnánk eldönteni, mire is figyeljünk. Lezárás, tanulság nincs.

A budapesti Krétakör társulat A papnője az egyik legjobban várt előadás volt. A társulat Krízis-trilógiájának „anyadarabja” a fikció és a valóság határán egyensúlyoz, teljesen meggyőzően, és többnyire szépen köti át a videó, a megkonstruált színdarab és az improvizációs részeket. A történet szerint egy székely falucskába új drámatanárnő érkezik, akit a gyerekek megszeretnek, a tanárok viszont furcsállnak, kicsinálják, s egy, a pappal való összetűzés után vissza is megy Budapestre. Ez annyiban valós, hogy a társulat valóban helybéli diákokkal (az Osonó színházműhellyel közreműködve) hozta létre az előadást, amelynek videórészleteit is részben a gyerekek forgatták.A didaktikusság veszélye viszont itt is megvan, annak ellenére, hogy többek között ezt próbálja kijátszani. A helyben tolmácsolt jelenetek nem voltak előre megkomponálva, csupán a téma: a tornaórán verekedés tör ki, amelynek egy tanári pofon vet véget, majd a gyerekek „drámakörön” beszélik meg, hogy mi volt az egésznek a „tanulsága”. A diákok és a tanárnő is kérdést intéznek a közönséghez, beépített emberek nélkül el kell mondani, mi a véleményünk a fiatalság szerepéről, illetve tetszenek-e a gáborcigányok és a feketék. A tolerancia, a liberalizmus szemlélete a 4Faust tévéellenességéhez hasonlóan ömlesztve, nagyon koncentráltan érkezik, és ez is a csel benne: a párbeszéd nélküli társadalmi nevelés

ugyanolyan indoktrinációvá válhat,

mint a (nem is valódi) ellenpontként feltüntetetett katolicizmus, a drámatanárnő ugyanolyan üres frázisokat ismételgető megszállottá, mint a normális tinédzseri kérdésekre válaszolni képtelen Lóri atya.

A tálalás azonban helyenként olyannyira meghökkentő (főleg a közönségnek szegezett kérdések), hogy nem könnyű eldönteni, ez most nem valamiféle öncélú polgárpukkasztás-e, vagy annak nagyon döcögős „magyarázata”, hogy szeretni kell mindenkit, meg fogadjuk el a melegeket. A megoldást az utolsó jelenet kínálja, amikor a pap és a „papnő” egymással szemben állnak, közöttük a gyerekek a pap felé fordulva – de nincs is igazán amiért megforduljanak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS