2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

StreetArt in Romania: amilyen a nép, olyan a falfirka

2013. január 24. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

November 8-án indult, és jelenleg 235 lájkolója van annak a kolozsvári kezdeményezésnek, amelynek célja a hazai utcai művészet egy helyre gyűjtése.


A StreetArt in Romania oldalt Mihai Hendea kolozsvári újságíró indította, és eddig közel 150 fotót töltöttek fel rá különféle utcaművészeti alkotásokról.

„Az a hely, ahol minden utcai művészet, legyen legális vagy illegális, megtalálja a helyét” – írja a oldal bemutatkozójában. Hendea szerint a projekt „abból az igényből született, hogy egy helyre vonja az összes underground világot, amelyeknek még időre van szükségük, hogy a nagyközönség megismerje őket”.”Elismerjük az utcai művészet értékét, és támogatjuk ezeket, akárcsak az utcai fotózást, zenét és sportokat. Amennyiben a művészet világosan elkülönül a vandalizmustól és rongálásoktól, az alkotókat támogatjuk, hogy kreatív módon nyilvánulhassanak meg” – nyilatkozta nemrég a projekttel kapcsolatban Emil Boc polgármester.

Mihai Hendeát a projekt működtetéséről, további lépésekről kérdeztük.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy elindítja ezt a projektet? Ihletődött-e a nagy sikerű StreetArt in Germany Facebook-oldalból?

- Igen, a Street Art in Romania részben annak a mintájára keletkezett, de nem csak. Azután vágtam bele, hogy járkáltam az országban, és láttam, hogy van lehetőség a forrástól származó, eredeti tartalommal (szöveg, fotó és videó) létrehozni egy oldalt. A német Facebook-oldal tartalma mennyiségben és minőségben is kiváló, reméljük, hogy egyszer mi is hasonló eredményeket érünk el.

>>StreetArt in Romania a FacebookonMennyire befolyásolják a felhasználók a tartalmat? Bárki küldhet be képeket?

- Az oldal elindítása óta arra buzdítottuk az olvasókat és a látogatókat, hogy küldjenek fotókat, videókat és akár szövegeket is az utcaművészeti alkotásokról, legyen az bármi: graffiti, stencil, zene, színház stb.

galeria_9462.jpg
Kolozsvár
galeria_9463.jpg
Bukarest
galeria_9464.jpg
Dés
galeria_9465.jpg
Kolozsvár
galeria_9466.jpg
Kolozsvár
galeria_9467.jpg
Bákó


Milyen kritériumok alapján válogat a beérkező munkákból, ha egyáltalán?

- Nyilván léteznek kritériumok, de nem tudnék egy szabályt megnevezni, ami alapján válogatunk. Amint megnézünk egy munkát, el is dől, hogy felkerül vagy sem. Minden közölt anyag alatt feltüntetjük a beküldő és a művész nevét is.

Korábban azt mondta, a Facebook-oldal csak az első lépés a StreetArt in Romania projektben. Mi következik? Vannak-e terveik offline eseményekre is?

- A StreetArt in Romania egész biztosan nem fog egyetlen Facebook-oldalra korlátozódni. Beszélgettünk, tárgyaltunk több emberrel is jövőbeni eseményekről, mind online, mind offline környezetben.Mit gondol, működhet-e a projekt fórumként a művészek számára?

- Amíg az utcai művészek egy közös égisz alatt helyezkednek el, munkálkodnak és együttműködnek, nagyon szívesen fogadjuk őket.

Ön szerint milyen helyzetben van az utcai művészet Romániában?

- Olyan, mint a lakosság; két véglet létezik: nagyon értékes alkotások és falfirkák. De ez minden művészeti ágra érvényes. Amilyen a nép, olyan a művészet. De a jövő és az elvárások színesnek tűnnek, remény van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS