2019. június 16. vasárnapJusztin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világvége: egyszerű tévéadás

Nagy Zsuzsi 2003. november 14. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Mi következik a Pepsi-generáció után? És mit üzennek az új nemzedéknek az ókori Babilon mítoszai, Che Guevara szelleme és a #b#galócás hallucinációk?#/b# Vajon a világvége "egyszerű tévéadás" lesz?


A válaszokhoz közel került Babilen Tatarszkij, a költőből lett reklámguru sztorija ez – és nemcsak. Viktor Pelevin kortárs orosz regényíró az ő figurája révén mutatja be, hogyan rugaszkodott el a hetvenes évek Pepsi-generációja a lesötétített fogyasztói társadalom felé. Tatarszkij Moszkvában él, ötletei révén kerül a reklámbiznisz forgatagába. Eleinte egyszerű copy-writer, valahogy nem akar vágni az agya. Egy véletlen találkozás nyitja meg tudatának kapuit.


Tatarszkij és a találkozásokViktor PelevinViktor Pelevin
Az első találkozás a légyölő galócával történt. Ezt a gombafajt ősidőktől fogva használták a sámánok a megvilágosodás elérésére és tudattágítás céljából. Tatarszkijnak folyamatosan újabb és egyre jobb reklámötletekre van szüksége. A gomba segít: "sokkal könnyebben írta a forgatókönyveket és koncepciókat" – szól a reklámguru szellemi kalandozásáról a narrátor.

Az első igazi sikert egy Nescafe Gold reklám – forgatókönyv hozza Tatarszkij számára, íme a klip: "Pad egy kis füves téren. Vörös joggingos, zord, kemény arcú fiatalember ül a padon. A tér melletti út túloldalán, egy elegáns villa előtt egy 600-as Mercedes és két dzsip parkol. A fiatalember az órájára néz. Új kép: néhány kifogástalan fekete öltönyt és fekete szemüveget viselő férfi – a testőrség – lép ki a villa kapuján. […] Az épületből kilép egy rosszarcú, köpcös férfi és lerohan a lépcsőn az autóhoz, az őrség a dzsipekbe ül.

A Mercedes elindul, és ebben a pillanatban egymás után három hatalmas robbanás rázza meg a levegőt. Az autók darabokra szakadnak: füst borítja el az utcát. Új kép: a fiatalember elővesz a táskájából egy termoszt és egy piros csészét. Kávét önt a csészébe, hörpint egyet, és az élvezettől behunyja a szemét. Hang a képsor közben: A srác készítette a feketét. De nem őt dobta fel, hanem a többieket. Nescafe Gold. Tényleg robbanó íz!"

A következő találkozás igazi szeánsz útján jön össze Tatarszkijnak. A megidézett szellem-lény nem más, mint Che Guevara, aki felvilágosítást nyújt a homo zapiens emberfaj elterjedéséről.Az animált világ

Ilyen jellegű megismerés- mérföldkövek révén jut el Tatarszkij annak belátására, hogy a virtualitás visszavonhatatlanul a világ részévé és alakítójává vált. A regény másik főszereplője a politikai élet vezetőit animáló számítógép, amellyel Tatarszkij annál a cégnél ismerkedik meg, amely az orosz politikai élet mozgásait generálja és alakjait gyártja.

A Generation P orosz
<br />
kiadásának borítójaA Generation P orosz
kiadásának borítója
Borisz Jelcin, a volt elnök, Lebegy tábornok, a Nemzetbiztonsági Tanács volt titkára és Gennagyij Zjuganov ellenzéki kommunista pártvezér csupáncsak számítógépes animációval alkotott virtuális lények, de legalább olyan hatékony reklámfigurák, mint Amerikában Reagan vagy Bush. Tatarszkij hiába tudja meg, hogy milyen erők irányítják a világot, mert a kreált, fiktív realitást visszaváltoztatni nem lehet, "ez immár a világvége kezdete".


"Minden gondolat a szerzői jog hatálya alá esik"

Pelevinről a nemzetközi irodalmi élet több ízben vitázott: a Generation P magyar fordítója, Bratka László írja, hogy "az elektromos kulturális sajtó is nagy figyelmet szentel Pelevinnek (aki 1962-ben született), és sok irodalmi vita foglalkozik munkásságával". A neves amerikai kritikai hetilap, a New Yorker közölte a hat legígéretesebb európai író fényképét, s az egyik Peleviné volt. A legérdekesebb az, hogy Amerikában nem posztszovjet, orosz egzotikumot, hanem "csak" írót látnak benne.

Andrew Meier, a Time újságírója szerint Pelevin "a cyberkor pszichedelikus Nabokovja." És végül Pelevin üzenete a Generation ,P’ olvasóihoz: "Minden gondolat, mely az olvasó eszébe juthat jelen könyv olvasása során, a szerzői jog hatálya alá esik. Engedély nélküli végiggondolásuk tilos."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS