2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi a közös a 78 ujjú gitárosban és a hologram-Tupacban?

összeállította: R.T. 2013. február 20. 17:03, utolsó frissítés: 19:13

Robotzenekar, hologram-anime tinisztár, Skype-on hangolt kórus: olyan zenei performanszokat kerestünk, ahol a technológia meghaladja az embert, és még őrületet is kelt.


Hatsune Miku

Hatsune Miku a legtökéletesebb popikon. Sosem hibázza el a dalait, soha nem kerül a bulvárlapokba drogcirkuszokkal vagy villantásokkal, és mindig pontosan olyan, amilyennek a rajongói megálmodták. Könnyű mindezt teljesítenie, ugyanis szinte teljes egészében a rajongói alkották: Japán egyik legsikeresebb sztárja nem valódi, hanem egy hologram, a dalait pedig a Yamaha zeneszoftvere állítja elő.

A „tinisztár” – aki nyilván sosem öregszik meg – már számtalan teltházas koncertet adott Japánban és más országokban is, ahol hatalmas méretben vetítik ki a hologramot, a közönség pedig ugyanúgy tombol és énekel, mint egy hús-vér koncerten.

A hologramos koncertezésben különben az 1996-ban meggyilkolt 2Pac fellépése keltett kisebbfajta hisztériát, amikor a tavalyi Coachella fesztiválon "duettet énekelt" az akkor még Snoop Dogg nevet viselő kollégájával. A technológiát magyar vonatkozásban is felhasználták: 2007 őszén Rúzsa Magdi énekelte el a néhány hónappal korábban elhunyt Kaszás Attilával "együtt" a Fényév távolság című Padlás-dalt. Ezek a hologramok azonban egykor létező emberek emlékét idézik meg, tehát nem feltétlenül mérhetők össze egy sosem létezett, kissé animepornó-fantáziára hajazó kiscsajjal.

Compressorhead

A világ leghevibb metál bandájának emlegetett együttes „alapító tagja”, a dobos Stickboy még 2008-ban bemutatkozott az ausztrál Big Day Out fesztiválon. Akkor még csak kuriózumnak számított a jellemzés szerint négykezű, kétlábú, egyfejű, de agy nélküli dobos, de a fesztivál idei kiadásán már háromtagú zenekar tagjaként lépett fel Fingers gitáros és Bones basszusgitáros társaságában. A „srácok” éppen akkora bulit csapnak, mint egy akármilyen rockbanda, még táncolnak és headbangelnek is – ami attól a legkülönlegesebb, hogy egytől egyig robotok.

A Compressorhead egyelőre feldolgozásokat játszik, nagyon keményen nyomják a Motörhead Ace of Spades-jét vagy az AC/DC TNT-jét. Ehhez persze két plusz kart kellett adni a dobosnak, és nem kevesebb, mint 78 hidraulikus ujjal ellátni az elektrogitárost. A hangzásból nyilvánvalóan hiányzik az emberi tényező, viszont élőben, valódi hangszereken képesek produkálni a „betanult” dalokat.

A banda nem az első robotzenekar: közepes sikert aratott például a YouTube-on a The Trones vagy az EOL című próbálkozás. Azonban azzal, hogy élő zenei fesztiválon, nagyszínpadon léptek fel, bőven meghaladták az egyszerű kuriózum szintjét. Jöhet a világ körüli turné?

Skype-kórus és zenekar

Eric Withacre Grammy-díjas amerikai zeneszerző és karmester egyszer csak azzal állt elő, hogy virtuális kórust fog vezényelni, amelynek tagjai otthonukból, Skype-on keresztül jelentkeznek be és vesznek részt az előadásban. Az első, nagy sikerű Lux Aurumque című darabot 185 "kórustag" énekelte 12 országból, a másodikhoz már 2000 énekes adta a hangját. A harmadik dalt, a Titanic elsüllyedésének emlékére írt Water Night-ot már 3746 beküldésből komponálta össze.A három eddigi videó még nem élő felvételekből állt össze, azonban március 1-jén a tervek szerint 32 énekessel élő virtuális kórus-koncertet adnak a kaliforniai TED konferencia záróakkordjaként.

Hasonló lendülettel indult tavaly télen a Virtual Orchestra nevű kezdeményezés, ez viszont mostanra bebukott. A tervek szerint a virtuális, szintén Skype-alapú zenekar a klasszikus zene fiatalok közötti népszerűsítését szolgálta volna, azonban mindössze egyetlen darab készült el. Ebben 106 zenész vett részt 30 országból - köztük Romániából is -, és Johann Pachelbel Kánon D-dúrban című darabját adták elő.
iPhone-os metrókoncert

Két évvel ezelőtt hatalmas sikert aratott, hogy a brooklyni Atomic Tom nevű rockbanda tagjai a New York-i metrón egyszer csak előkapták iPhone-jaikat, és minikoncertet rittyentettek billentyűs, dobos és gitáros alkalmazások segítségével. A spontánnak feltüntetett megmozdulásról később bevallották, hogy előre kitervelt reklámfogás volt, ettől függetlenül a jelenlévők, és a videó öt és fél millió nézője nagyra értékelte a virtuális hangszereken előadott performanszot.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS