2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Argo-akció nyerte a legjobb film Oscarját

R. T. 2013. február 25. 02:29, utolsó frissítés: 2013. február 26. 16:01

A 85. Oscar-gála a jelek ellenére mégis Ben Afflecknek kedvezett, a Lincoln a fontos kategóriákból csak egyet vitt el. A Pi életének jutott a legtöbb szobor, a bin Laden-film a nagy kisemmizett.


Az idei, szám szerint 85. Oscar-gálát Seth MacFarlane vezényeli le, a Family Guy animációs sorozat atyja, aki tavaly a mozikba - a mozizók szívébe azonban kevésbé - is belopta magát a Ted című vígjátékkal. A szobrocskákat - 24 kategóriában - olyan sztárok adják át, mint Liam Neeson, John Travolta, Meryl Streep, Mark Wahlberg, Daniel Radcliffe.

A gála romániai idő szerint hajnali fél négykor startolt. A legtöbb jelölést a Lincoln kapta, szám szerint tizenkettőt. Az amerikaiak oda is adnák neki, Spielberg azonban kicsit kiakadt a temérdek jelölésen.

A másik nagy kedvenc Ben Affleck iráni túszdrámája, amelyet meglepő módon a legjobb rendezőért járó szobrocskára nem jelöltek. A bejelentés után a "middle name"-ként Géza nevet viselő színész-rendező kábé az összes filmes díjat besöpörte: a Golden Globe, a BAFTA, a Los Angeles-i filmkritikusok és az Amerikai Filmrendezők Céhe díjkiosztóján is megállíthatatlan volt.

2:23: A Twitterezők #bestdress címkével kitwittelt véleménye szerint eddig Jennifer Lawrence a legjobban öltözött sztár. Lawrence Az éhezők viadala filmben robbant az év elején, most a Silver Linings Playbook (Napos oldal) női főszerepéért viheti el a díjat.


Jennifer Lawrence
<br />
Fotó: Steve Granitz/WireImageJennifer Lawrence
Fotó: Steve Granitz/WireImage2:45: Egyetemi hallgatók is adnak át szobrocskát, az Akadémia "a film jövőjeként" választotta ki őket erre.

2:50: A vörös szőnyegen eddig egyetlen értelmes kérdést sem sikerült feltenni a sztároknak. A legaranyosabb válasz viszont Bradley Cooper mamájától érkezett, aki azt mondta az eléggé furcsa ruhájáról, hogy csak előrángatta a szekrényből és kész. Cooper a Silver Linings Playbook férfi főszerepéért viheti el a díjat.

3:00: Az Akadémia Instagramján mindenféle képeket lehet nézegetni, például azt, hogy milyen kaja lesz a gála utáni vacsorán, vagy Adele-t, nem túl előnyös szögből.

3:20: A sztárok már lassan elfoglalják a helyeiket. Megjött Anne Hathaway és Daniel Day-Lewis is, előbbi a Nyomorultakban "szerzett" rövid frizuráját viseli, utóbbi sajnos nem tett Lincoln-cilindert. MacFarlane remélhetőleg valami jó poénnal indít, és nem a Tedben elsütötteket értjük jó poén alatt.

3:30: Megkezdődött a gála. Seth MacFarlane tényleg poénnal kezdte és tényleg jóval: "most kezdődik el a küldetésem, hogy Tommy Lee Jonest megnevettesem". Ezzel arra utal, hogy a Golden Globe-on elég unott fejjel kapták le a színészt. Ezután Ben Afflecknek esett neki: az Argo-akció annyira titkos, hogy a rendezője ismeretlen az Akadémia számára.

3:33: MacFarlane követhetetlenül szórja a vicceket. Daniel Day-Lewis szerinte annyira beleélte magát a szerepbe a forgatás alatt, hogy a mobiltelefonra is rácsodálkozott. A Django elszabadullal kapcsolatban olyan mennyiségben ömlenek a nem PC-poénok, hogy inkább hagyjuk.

3:36: Éppen bejelentkezett "élőben" a Star Trek Kirk kapitánya, aki közölte MacFarlane-nel, hogy holnap szalagcím lesz: ő a legrosszabb Oscar-házigazda valaha. És igen, felvételről random hülyeségeket énekel a színésznők melleiről. Charlize Theron nagyon nem élvezi.

3:40: Mostmár musicalt énekel. A szalagcím erre "még mindig elég rossz házigazdára" vált. Kesztyűbábos Flight-ot (a kokainos-alkoholista pilóta szerepéért Denzel Washington Oscart kaphat) látunk, ahol az utasok nem repülőgépben, hanem mosógépben forognak.

03:44: Daniel Radcliffe és Joseph Gordon-Lewitt duetteznek egyet, amitől MacFarlane középszerű házigazdává avanzsál.

3:46: MacFarlane megint énekel egyet, táncosokkal a háttérben. Még egy utolsót fényezi magát, mostmár elkezdődik, bevezeti Octavia Spencert, aki tavaly a The Helpért vitte el a jelgjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát.

3:51: Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz a Django Unchainedért. Korábban az Inglorious Basterdsért kapott ugyanilyent. Meghatódott. Köszöni Tarantinonak, Jamie Foxxnak meg az összes szereplőnek.

3:56: Paul Rudd és Melissa McCarthy adják át a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscart a Papermannek.
Ugyanők adják a Brave-nek a legjobb animációs filmért. Mark Andrews rendező skótszoknyában van "csak úgy véletlenül", mondja.

4:04: Az első három legjobb film-jelölt után a Bosszúállók szereplői jönnek a színpadra. Robert Downey Jr., Chris Evans, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo adják át a legjobb operatőri díjat Claudio Mirandának a Pi életéért, aki rettentően hadar a köszönőbeszédében.

4:10: Szintén a Pi élete viszi el a vizuális effektusok Oscarját.

4:16: Legjobb kosztümtervezés: mindkét tavalyi Hófehérke-film jelölt, de egyik sem viszi el, hanem az Anna Karenina.

4:19: Legjobb smink: Nyomorultak.

4:21: Halle Berry vezeti fel a James Bond-filmek eddigi zenéit. Ezek szerint mindjárt énekel Adele.

4:25: Tévedtünk, Shirley Bassey énekeli a Goldfingert.

4:32: Denzel Washington és Jamie Foxx adják át a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Egészen pontosan a Curfewnak.

4:35: A legjobb rövid dokumentumfilmnek is, amely ezúttal az Inocente.

4:42: MacFarlane megint poénkétpercet tartott, de nem volt túl vicces. Bejön Ben Affleck, aki a legjobb dokumentumfilm Oscarját adja át a Searching For Sugar Mannek. A film Rodriguezről szól, a "sosemvolt rocksztárról", aki a '70-es években Amerikában próbált zenei karriert befutni, sikertelenül, viszont Dél-Afrikában hatalmas popikonná vált.

4:50: Seth szerint ez olyan, mint egy templom, csak többen imádkoznak. Jön a legjobb idegen nyelvű film. Kár izgulni, az Amour úgyis elviszi.

4:51: Elvitte.

4:52: A Kon-Tiki téma 1950-ben már nyert egyszer, dokumentumfilm kategóriában. Thor Heyerdahl felfedező kalandjait most játékfilm formájában vitték mozivászonra, de hiába volt Norvégia legdrágább és legtöbb bevételt hozó filmje valaha, Oscar nem jutott neki. Nem is számítottunk rá, mondjuk.

4:54: Catherine Zeta-Jones Chicagót énekel.

5:00: A Nyomorultak teljes szereplőgárdája medleyt énekel a musicalből egy marék francia zászló alatt. Russel Crowe akkor se tud énekelni.

5:10: Seth őszinte poénja: "Emberek, ti itt mind nagyszerű, inspiratív filmeket készítettetek. Én a Tedet." És bejön Mark Wahlberg és Ted!

5:15: Legjobb hang: Nyomorultak. Legjobb hangvágás: Zero Dark Thirty és Skyfall, megosztva.

5:20: Christopher Plummert sikerült egy meglehetősen idétlen poénnal felkonferálni: eljátszották A muzsika hangja azon jelenetét, amikor a von Trapp család nem jön be átvenni a díjat, mert éppen elmenekültek a nácik elől. Plummer viszont nagyon szimpatikus, és átadja a díjat a legjobb női mellékszereplőnek, Anne Hathawaynek a Nyomorultakért.

Anne Hathaway
<br />
Fotó: facebook.com/HollywoodReporterAnne Hathaway
Fotó: facebook.com/HollywoodReporter


5:28: Sandra Bullock adja át a legjobb vágásért járó Oscart az Argónak. Ez az első.

5:34: Az ígéretek szerint Adele elénekelte a Skyfallt.

5:47: Daniel Radcliffe és Kristen Stewart. A legjobb látványtervezést a Lincoln viszi. Lincoln-Argo 1-1 eddig.

5:57: George Clooney és az In Memoriam rész, aminek szerinte egy egész gálát lehetne szentelni. (Kérdés, hogy akkor miért nem teszik.) Elhunyt színészek és stábtagok, forgatókönyvírók és zeneszerzők minden összefüggés nélkül. Barbra Streisand énekel.

6:08: A Chicago élvonala osztja ki a legjobb filmzene Oscarját, amit Mychael Danna visz el a Pi életéért.6:12:A legjobb betétdal díját papírforma szerint Adele kapja a Skyfallért. Pedig Norah Jones elénekelte előtte a Tedből az Everybody Needs A Best Friendet. Adele nagyon affektál. A Skyfallt mindenki ismeri, itt van inkább a szintén jelölt Before My Time a Chasing Ice című dokumentumfilmből:6:23: A legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját Chris Terrionak adják az Argoért. Terrio rettenetesen ki van akadva ettől. Lincoln - Argo 2-2.

6:26: Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino a Django elszabadulért. Tarantino kicsit szét van csúszva öltönyileg, de legalább nem ömleng.

6:33:Legjobb rendező: Ang Lee a Pi életéért. Hát ez nem volt papírforma. Mondhatni meglePi.

6:42: A legjobb női főszereplő Jean Dujardintól veszi át a díjat, aki tavaly a legjobb férfi főszereplőnek bizonyult A némafilmesben. És az Oscart Jennifer Lawrence viszi el a Napos oldalban nyújtott alakításáért. És egyúttal a gála legkínosabb pillanatát is szolgáltatta (persze, ha nem számoljuk Russel Crowe énekét és MacFarlane egyes poénjait): zavarában elesett a pódiumhoz vezető lépcsőn. Hiába övé a legszebb ruha, ha nem a legkényelmesebb.

6:50: Meryl Streep, akit tavaly Margaret Thatcher megformálásáért díjaztak, adja át az Oscart a legjobb férfi főszereplőnek, Daniel Day-Lewisnak. Ez már papírforma, Streep még minimális hatásszünetet sem tartott, Lewis nem tűnik meglepettnek,beszéde teljesen összeszedett. Itt született meg különben az első rekord a mai gálán: ő az első színész, aki háromszor kap Oscart férfi főszerepért.

6:51: Sokat is beszél, látszik, hogy mostmár tényleg csak a legjobb film van hátra. Amit Jack Nicholson ad át.

6:52: Michelle Obama élőben társkonferálja a Fehér Házból!

6:56: És a legjobb film: Az Argo-akció. Ben Affleck mostmár egészen boldog lehet, különösen így Géza napján.

7:00: Összesítve, a gálának nincs egyetlen, sokat kaszáló nyertese sem. Legtöbb díjat a Pi élete kapta, 4 szobrocskát, de két film hármat is bezsebelt: az Argo és a Nyomorultak. Az est nagy vesztese a Zero Dark Thirty, amelynek mindössze a legjobb hangvágást sikerült megszereznie, azt is megosztva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS