2018. október 17. szerdaHedvig
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Bányavakságot is játsszák a Szent György Napok kulturális hetén

sajtóanyag 2013. február 28. 15:32, utolsó frissítés: 2013. március 06. 09:40

A kultúrturizmus jegyében zajló fesztiválra más megyékből is várnak nézőket, erre külön reklámkampányt is építenek.


Sajtótájékoztató keretében mutatta be Grubisics Levente fesztiváligazgató és Dancs Zsolt programigazgató a Szent György Napok kulturális hetének teljes programkínálatát. Három budapesti színház, egy nemzetközi hírű fuvolaművésznő, Szécsi Pál emlékest, színvonalas román nyelvű előadások, klasszikus koncertek, a hazai nagy kedvencek és visszatérő színházak erősítik a városnapok kultúrhetét.

Az idén a kultúrturizmus jegyében zajló fesztiválon most az a legfontosabb, hogy más megyékből is eljöjjenek megnézni az előadásokat, erre külön reklámkampányt is építenek, mondták a szervezők.

Grubisics Levente fesztiváligazgató bejelentette, hogy a kulturális hétre minden betervezett előadást már leszerződtek. Nyitottak befogadni még olyan előadásokat, amelyek gazdagítják és értéket adnak a városnapoknak, de a szervezők részéről megálmodott repertoár teljes – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.


Igazi, nagyvárosi színházi és kulturális hangulatfog uralkodni Sepsiszentgyörgyön a kulturális hét alatt, amolyan „szentgyörgynaposan” – fogalmazott Grubisics. Az előadások kiszolgálják a színházba járó és kultúrát fogyasztó közönséget, de meghívnak a színházba olyanokat is, akiket a nagy nevek vonzanak, és ezért vesznek jegyet.

Horgas EszterHorgas Eszter
Fuvolavarázs fantáziacímmel rajtol a 22. Szent György Napok nyitóhangversenye, amelyen idén is a Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar lép fel. Meghívott vendégük Horgas Eszter nemzetközi hírű fuvolaművésznő, a darab ezért kapta ezt a nevet. Horgas Eszter már a főiskolai évek alatt olyan művészekkel léphetett színpadra, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Kocsis Zoltán, Maurice Andre, Rosztopovics, a Bartók vonósnégyes és Jean Pierre Rampal. 2002-ben Artisjus előadói díjat kapott, játszott a Carmen előadásban, ahol partnere a nemzetközi gitárvirtuóz, Al Di Meola volt.

Visszatérő vendégként érkezik a Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának közös produkciója, a Székely Csaba-trilógia második része, a Bányavakság.


A Yorick Stúdió 2010-ben és 2012-ben is vendége volt a Szent György Napoknak, a közönség szerette,


ezért idénre is meghívták a szervezők.

>> A programkínálat .pdf-ben, jegyárakkal innen letölthető [frissítve március 6-án] >>

A gyerekelőadások egyik kiemelkedő produkciója lesz Tarján Pál Fánk történetek mesés-zenés koncertje, a Szegedi Miniszínház két előadása, a Rémusz bácsi meséi és A három szabólegény, valamint a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház A tengerkék kutyus című bábelőadása.

Három budapesti színház lesz jelen a városnapokon, az Orlay Produkciós Iroda Kramer kontra Kramerje és a Budapesti Operettszínház Lili bárónője mellett vendégszerepel még a Gergely Theáter két produkciója is. A Gergely Róbert alapította színház a Két férfi sakkban című vígjátékot hozza el a nagyközönségnek Détár Enikő, Némedi-Varga Tímea, Pelsőczy László és Gergely Róbert főszereplésével.

Két férfi sakkbanKét férfi sakkban


A román nyelvű előadások repertoárjában Gheorghe Zamfir nemzetközi hírű pánsíp művész és népi zenekara, valamint a 94 éves Radu Beligan, a Bukaresti Nemzeti Színház művészének Confesiuni despre Artă și Viață című monológja szerepel.

Nehézségeket okozott, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza mint helyszín kiesett. A Krisztus Király templom viszont tökéletes helyszín a koncertek és kisebb produkciók számára, itt lesz például az Ave Maria című komolyzenei koncert is, amelyet Barabás Annamária


bardóci származású, nemzetközi elismertségű énekes,

a Liege-i Királyi Operaház szopránja és Reymond Martine, a Montreaux-i Szent Vince-templom orgonaművésze ad elő.

Dancs Zsolt a kultúrhét egy újabb kiemelkedő előadására hívta fel a figyelmet: Gergely Róbert előadásában Szécsi Pál-emlékest is lesz, Szereted-e még? címmel. Gergely Róbert a fiatalon elhunyt énekest alakítja ebben a darabban, és elénekli a tragikus sorsú énekes mára már örökzöldé vált dalait. Az előadásban felcsendülnek a nagy slágerek: Csak egy tánc volt, Violák, Távollét, Én édes Katinkám, miközben sok személyes visszaemlékezés, dokumentum, filmbejátszás és egyéb más érdekesség látható.

Dancs Zsolt a hétvégi, nagyszínpadi nevekből említett meg párat, a sajtó kérdésére elmondta: a záróprodukció bejelentése még egy hetet várat magára. Pénteken a Szent György Napok vendége lesz a Bársony Bálint- és Németh Gábor „Némo”-féle Star Jam Session, amely Magyarország legnagyobb örömzenei koncertje, ahol minden a közönség kérésére alakul. A kétórás produkciónak sztárvendégei is vannak: a városnapokon Charlie, Zséda, Falusi Mariann (Pa-Dö-Dő) és,


a What is love slágert jegyző Haddaway lép fel a zenekarral.

Szabó ÁdámSzabó Ádám
A Facebook közösségi oldal szavazásán a magyarországi tehetségkutatókban szereplő énekesek vitték a pálmát, közülük is a legtöbb szavazatot kapta Vastag Csaba, a 2010-es X Faktor győztese. Csaba vasárnap lép színpadra, rögtön Szabó Ádám harmonikás után, aki a Csillag Születik döntőse volt 2011-ben.

A Szent György Napok kulturális előadásaira már lehet jegyet vásárolni Sepsiszentgyörgyön a Kulturális Szervezőirodában, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában és Brassóban is. A gyerekelőadásokra a jegy 5 lejbe kerül, a többi előadásra 15-35 lejes áron lehet jegyet váltani.
A kulturális hét teljes programkínálata megtalálható a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS