2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Edda Művek zárja a Szent György Napokat, április 27-én jön a Korai Öröm

B. D. T. 2013. március 07. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

#i#A kör#/i#ből musical készült, lehet abból is játszanak majd valamit – ígérte videócsetten Pataky, aki elgitározta a sajtónak új, #i#Erdély #/i#című számát is.


Az Edda Művek lesz április 28-án, vasárnap este a zárófellépő – jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A miskolci banda egyetemi zenekarként indult 40 éve. 10 éve voltak utoljára Sepsiszentgyörgyön. Pataky Attila, az együttes frontembere Skype-on jelentkezett be a sajtótájékoztatón; elmondta, nagyon készülnek már, „remélem, csodálatos koncertet tudunk egymásnak adni” – mondta. Antal Árpád András polgármester közölte a zenésszel, a 22. Szent György Napok záróestjén is 40 ezer látogatóra számítanak az előző évek tapasztalatából kiindulva; Pataky erre azt válaszolta, lélekben egy százfős közönségnek is ugyanúgy meg kell felelni, nemcsak 40 ezernek, és hogy szándékuk szerint boldogságot hoznak a koncertjükkel a Székelyföldre. Új, Erdély című dalát is eljátszotta egy szál gitárral a videócseten.

Fotók: Vargyasi LeventeFotók: Vargyasi Levente


Arra a kérdésre, milyen dalokat játszanak majd Sepsiszentgyörgyön, azt válaszolta, mivel a rockzene „a pillanat varázsa”, nagyrészt a helyszínen dől ez el, hangulattól függően „azt játszom, amit akarok”. Persze van egy váza a műsornak,


az Elhagyom a várost vagy a Hűtlen

például biztosan elhangzik majd. „Visszük magunkkal az utóbbi 25 év legnagyobb slágereit” – ígérte, hozzátéve, bármikor el tudnak játszani akár 150-200 Edda-dalt is, ám arra, hogy mindent eljátsszanak, amit szerettek volna, eddig egyetlenegyszer volt alkalom, amikor 10 órán és 15 percen keresztül zenéltek.

Egyúttal bejelentette, hogy május 17-én lesz Budapesten A kör című musical főpróbája, illetve pár nappal később a bemutató; a musical a Sziget színházzal közös produkciójuk, amit jópár éve terveztek, most valósult meg. „A tavasz és a nyár meglepetése lesz, lehet a koncerten is játszunk majd belőle” – tette hozzá.

Grubisics Levente fesztiváligazgató elmondta, ezúttal a tűzijáték a koncertprogram után kezdődik; az Edda Művek minimum 90 percet játszik, 21.30-kor kezdenek a Neoton família sztárjai után. Egyúttal bejelentette, hogy a B színpadon egy olyan alternatív zenét képviselő együttes lép fel, amely eddig talán csak kétszer volt Sepsiszentgyörgyön:


a Korai Öröm szombaton 21:15-től, a Kiscsillag után

lép színpadra. A program hamarosan felkerül a fesztivál honlapjára, most már benne van az összes fellépő.

Antal Árpád András a Kultúrkert programját ismertette röviden: esténként dzsessz és blues, napközben népzene és néptánc kap helyet a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállítandó színpadon. Pénteken 11.45-kor nyílik a kultúrkerti kézműves vásár; délutántól estig a Jazz Színpadon a Prog. Organ, Tasi Nóra és a fiúk, a Creative Art Trio és a Moson Big Band lép fel. Szombaton a blues-nak szentelt estén a Snaps Vocal Band és Luiza Zan, utána Pribojszki Mátyás és zenekara koncertezik. Vasárnap a világzenét képviselve a Kuttya zenekar, az Evilági, a nemEZ és a Dresch Quartet lép fel.

Balról jobbra: Vargha Mihály, Grubisics Levente, Dancs Zsolt programigazgatóBalról jobbra: Vargha Mihály, Grubisics Levente, Dancs Zsolt programigazgató


Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, a Kós Károly Emlékév csúcsmozzanatát – a Kós Károly világa 1912 című kiállítás megnyitóját – áthelyezték a Szent György Napok idejére.

Az emlékév januárban egy ácsolt fatemplomokat bemutató kiállítással kezdődött, a kovácsoltvas munkákról szóló könyv bemutatójával folytatódott. A múzeum munkatársai tudományos kutatómunkát is végeznek, ami az intézmény egyik speciális feladata; Csáki Árpád történész például felkutatott sok Kós-épület-alaprajzot, levelet, összesen 117 dokumentumot leltek fel. Többek közt ezeket is felhasználva készült el a kiállítás anyaga.A Kultúrkert programja arról is szól, hogy nívósabb, elitebb szolgáltatást nyújt a közönségnek – mondta Vargha. Mindvégig és most is partnerek abban, hogy bejöjjön a fesztivál a múzeumba, ám az az elképzelésük, hogy


ott „ne dübörögjön a rock”,

hanem a múzeumi miliőhöz jobban illő népzenei, reneszánsz, jazz-produkciók számára alkalmas teret biztosítsanak a közönségnek, gyerekeseknek, családosoknak. Ugyanitt lesznek a gyermekprogramok, vetélkedők is.

A Borudvar a jó minőségű, nem olcsó boraival szintén a közönség egyfajta szűrését hivatott biztosítani, mivel „a sör másfajta közönséget vonz”.

A szervezők végül bejelentették, idén a magyaros ételeket kínáló Paprika csárda a testvértelepülések utcájában lesz; a magyarországi vendéglátósok romkocsmát is működtetnek majd a 22. Szent György Napok ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS