2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely próza-magyar slam: 2-0

Brázdilik Zsuzsa 2013. március 13. 15:17, utolsó frissítés: 15:26

Amit átlagos úriember legfeljebb szűk baráti körnek szán, azt Murányi higgadtan adta elő a pesti asztaltársaságnak is. Némi pornóprédikáció után tavaly megjelent regényéből olvasott fel.


Újabb értelmet nyert a felolvasóest fogalma. Műfaj-, hangulat- és nyelvjáráskavalkád fogadott hétfőn a budapesti Roham bárban. Akadt magyar slam Simon Márton és Pion István képviseletében, meg némi székely próza Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér személyében.

Az erdélyi dolgok amúgy is nőnek levakarhatatlanul rá a szívünkre, úgyhogy ez szerintem egy olyan este lesz, ami megérne egy misét” – ezekkel a sorokkal harangozta be blogján Simon Márton a hétfői slamkarate címszó alatt megrendezett eseményt.

Muszka Sándor<i> (fotó: irodalmijelen.hu)</i>Muszka Sándor (fotó: irodalmijelen.hu)



Ha misét talán nem is, de egy dicséretet megér a kezdeményezés. Jó tudni, hogy nemcsak a zászlóra, hanem az irodalomra való keresletet is serkenti a székely varázsszó Budapesten. Bár a G. vagy a Bulga törzsközönsége minimum furcsállná, hogy a Roham bárban igen kényelmesen elfért a közönség, egy hétfői estére



több mint kellemesnek bizonyult a visszafogott családi hangulat.

Haiku, pornóprédikáció, vallomás, ön- és társadalomkritika, humor, székely virtus, székely rap, altató, mély és/vagy pajzán gondolatok. És Sanyi bá. Nem sok olyan írás került felolvasásra, ami az előtte vagy utána elhangzottal bárminemű műfaji, stilisztikai, tematika- vagy hangulatbeli hasonlóságot mutatott volna. Az izgalmas disszonancia viszont csak emelt az est színvonalán, és nem kevésbé a közönség hangulatán.

A slam-bajnokok, Simon és Pion hozták a tőlük megszokott formát, “őszinték voltak, mint egy Roxette-refrén”, de talán most először ők képviselték a visszafogottabb vonalat. Verseltek a verselésről, s Budapestről, gettóról és Rózsadombról. Végül mindketten adtak egy kis ízelítőt idén megjelenő kötetükből. Simon Mártonnak már második kötetét vehetjük kézbe várhatóan a költészet napján, a slam poetry és a költészet között ingázó Pion Istvánnak pedig első kötete jelenik meg nemsoká.

Murányi Sándor Olivér <i>(fotó: Facebook)</i>Murányi Sándor Olivér (fotó: Facebook)




Amit átlagos úriember legfeljebb szűk baráti körnek szán,

azt Murányi higgadtan adta elő a pesti asztaltársaságnak is. Némi pornópredikáció után tavaly megjelent regényéből, a párhuzamosan agyonkritizált és agyondicsért Zordok, a székely szamurájból is olvasott fel részleteket.

Nem biztos, hogy a csihány, hájdermenkő vagy épp a burjány szó etimológiájával mindenki maradéktalanul tisztában lett volna, és talán a moldvai polic sem elevenedett meg sokak szeme előtt, ezzel együtt a közönség némely tagja könnyesre nevette szemeit Sanyi bá történetein.



A házigazdák eddigi erdélyi látogatásai legalább annyira élvezetesek voltak számukra, mint a közönségüknek, de a távolság miatt a kiruccanás helyett most könnyebb volt egy kis Erdélyt importálni Budapest belvárosába. Hogy félreértés ne essen, érdemes megjegyezni, hogy a címbeli „eredmény” nem személyes elfogultságomat tükrözi, hanem Pion István nagyvonalú és szerény értékelése volt az est végén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS