2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

I. Erdélyi Magyar Slambajnokság: nem csak a befutottaknak, sőt

kérdezett: R. T. 2013. március 20. 09:52, utolsó frissítés: 13:19

Bárki jelentkezhet az I. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság első fordulójára, amely show és buli is lesz egyszerre. A zsűriben ott lesz Saiid is Akkezdet Phiaiból.


Március 26-án 21 órától szervezik meg a kolozsvári Bulgakov kávéházban az első Erdélyi Slam Poetry Bajnokság első fordulóját a Félsziget fesztivál támogatásával.

Márkus András költőt, főszervezőt kérdeztük a bajnokságról és arról, hogy milyen is a slam nálunkfelé.


Erdélyi magyar slam poetry-bajnokságot hirdettetek. Mi az erdélyi magyar slam?

Márkus AndrásMárkus András
- Tavaly nyáron találkoztam először a slam poetryvel Budapesten, becsöppentem egy ilyen eseményre. Ekkor éppen ki voltam ábrándulva az erdélyi felolvasóestekből, irodalmi körökből, zavart, hogy folyamatosan 15-20 ember jön el, ennek a megoldására kerestem a választ. Ugyanakkor zavart a fellépők reakciója, hogy „ejnye-bejnye, az embereket nem érdekli a kultúra”. Én úgy gondolom, hogy soha nem a közönség a hibás. Az irodalomnak „versenyeznie kell” egyéb (látványos) dolgokkal online és offline. Úgy gondolom, hogy 2013-ban az emberek önmagáért a kulturálódásért nem mennek el egy kulturális rendezvényre, hanem keresik a show-t, amit élveznek, ami szórakoztat.


Persze, van egy olyan vetület is, hogy a slam divatos – vagány dolog, de divatos is. Nekem nagyon megtetszett, és arra gondoltam, meg kellene itthon is csinálni. Természetesen nem majmolni akarjuk a magyarországi mozgalmat, viszont szeretjük őket, sok mindent tanultunk és tanulunk tőlük. Kolozsváron ősszel kezdtünk el Vass Ákossal ilyen szövegeket írni. Közben Szentgyörgyön is a helyi erők elkezdték szervezni a mozgalmat. A magyarországitól még mindig messze állunk, igazából nem is akarjuk utánozni, de folyamatosan tanácsot kérünk mind a szövegekkel, mind szervezéssel kapcsolatban.

A slam meg egyre több mindenkit érdekel, volt itt Kolozsváron is két est, a szentgyörgyiek és a Pion – Simon – Závada est, mindkettő óriási sikernek örvendett.
Hogy néz ki egy ilyen verseny?

- Bárki jelentkezhet. Háromperces produkcióval kell készülni, amelyet 15 másodperccel lehet túllépni; ha ennél többel, akkor a zsűri lepontozza. A zsűri a két díszmeghívottból áll (Saiid - Akkezdet Phiai és Indiana), és három embert találomra választunk ki a közönségből. Ők pontoznak, és ez alapján lehet továbbjutni.Hogy zajlanak majd a fordulók?

- Kolozsváron lesz az első, Sepsiszentgyörgyön a második forduló. A harmadikat Marosvásárhelyre tervezzük, és ha lesz elég érdeklődő, Nagyváradon is tartunk egyet. Az érdeklődés függvényében lehet még egy újabb kolozsvári is, és a Félszigeten lesz a döntő.

A bajnokságra bárki jelentkezhet, a Slam Poetry Erdély Fabcebook-oldalára kell üzenetet küldeni. Bár jelentkezőket még a helyszínen is fogadunk, és egyelőre nem korlátozott a létszám, de azért jobb, ha előre bejelentkeznek.

A bajnokságban fordulónként az első helyezett 150 lejt és egy Félsziget hetijegyet kap, a második 100 lejt és napijegyet, a harmadik 50 lejt és napijegyet, valamint mind a hárman automatikusan továbbjutnak a döntőbe.

Minden estet DJ-kel és díszmeghívottakkal szervezünk, buli is lesz mindig. Az elsőre azért is akartuk Saiidot elhívni, hogy úgymond adja áldását erre az egészre – elvégre ő a magyarországi slambajnok.Lesz ebben valamiféle „roast”-jelleg, azonnali ítélet?

- A közönség a lényeg, hogy hogyan fogadja, amit te kezedben egy mikrofonnal 3 perc alatt produkálni tudsz. Legyünk őszinték, ahhoz, hogy egy irodalmi körbe bekerülj, vagy lapban közölj, jóban kell lenni a szakmával. Itt viszont csak az számít, hogy mit tudsz produkálni a közönség előtt.

Én mindig azt vallottam, hogy az irodalom legyen közönség-centrikus; teljesen hiszek az olvasóban, ez esetben a nézőben. A reális közönség az, aki nem a szerzőnek valakije, hanem mondjuk látta a plakátot, és eldöntötte, hogy ezt szeretné megnézni. Róluk is szól ez a rendezvény.

Erdélyben amúgy a szépirodalom is befogadóbb a slammel, Magyarországon támadják, hogy a szépirodalom rovására megy. Szerintem ez nem igaz, a slam szövegek is tele vannak kemény irodalmi utalásokkal, amelyek akár ráveszik azt, aki nem nagyon nyitott ki könyvet az utóbbi időben, hogy megkeresse, miről is szóltak ezek. Szóval kultúraformáló ereje is van.


És akkor a nyilvánvaló dolgokat leszámítva – például, hogy a közéleti utalások másról fognak szólni – mi lehet a különbség a magyarországi és az erdélyi slam között?

- A technikában még rohadtul sokat kell tanulnunk. Amikor terveztük a bajnokság logóját, volt egy olyan változat, amelyen egy pici baba fején keresztül van lőve egy mikrofon. Ez jelenleg az erdélyi slam: a cukker kisbaba, akit fel kell nevelnünk. Ha megnézem, milyen szövegeket írtam ősszel, és milyeneket most, már van különbség, de persze még rengeteget kell tanulnom.

Hosszú távon, ha ez az egész beérik, az lehet még a különbség, hogy – amint Simon Marci egy közös poharazgatás közben mondta – Magyarországon Erdély a tökösség szinonimájává vált. A trendibb szépirodalomban is jelen van ez a tökösség, és a slamben is meglesz ez a tökös erdélyi vonal.

Nyilván, az egésznek be kell érnie, ki kell szűrődjenek a gyengébb elemek, de ez már a közönség feladata.


Te hogy írsz slamet ahhoz képest, ahogy verset írsz?

- Leginkább már közben mondom, nem az írott szöveget nézem. Előbb van a ritmus, sokkal inkább odafigyelek a rímekre, szójátékokra, képes vagyok akár feladni a tartalmat egy csavarintosabb rímért. Lehet, én is fel fogok lépni, nagyon szeretnék.


Az erdélyi slam most a március 15-re kiadott videóval egy újabb szintre lépett. Lesz-e ennek folytatása, mondjuk bizonyos rendszerességgel újabb videók?- Nem vagyok teljesen megelégedve a végeredménnyel, az emberek, akik a szövegeken dolgoztak, többet érdemeltek volna. Folytatás viszont mindenképpen lesz, elvégre ennek a műfajnak egyik fontos közege az online, még akkor is, ha most éppen ki akarjuk mozdítani, és élő közönség elé vinni. Ami meg a témát illeti, biztosan lesznek még közéleti témájú slamszövegeink. 2013-ban is lehet hazafinak lenni, csak nem pont úgy, ahogy mondjuk azt Petőfi anno elképzelte…

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS