2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dancs: nem igaz, hogy a városnapokról kiszorítják a helyi fellépőket

sajtóanyag 2013. március 21. 17:58, utolsó frissítés: 2013. március 25. 09:37

Átköltözik az ipari cikkek vására, a játszópark, és újra a központból indul a Gáll Lajos futónap, jelentették be a Szent György Napok szervezői.


Szembetűnő változás lesz az ipari cikkek vásárában, átköltözik a játszópark, és újra a központból indul a Gáll Lajos futónap, jelentették be a Szent György Napok szervezői csütörtökön, március 21-én egy informális sajtótájékoztató keretében. Dancs Zsolt, a fesztivál programigazgatója statisztikákkal cáfolta azt a hírt, miszerint a helyi zenekarok kiszorultak volna a városnapok programkínálatából.

A sepsiszentgyörgyi városi tanács várhatóan jövő héten hozza meg a határozatot, amelyben többek között az ipari és kézműves vásár béreit is szabályozza. Ez azt jelenti, hogy várhatóan április 2-tól lehet jelentkezni a vásárokra – jelentette be Czimbalmos Kozma Csaba vásárszervező. A városnapok költségvetésébe nagy bevételt hoz az ipari cikkek vására, ezért bármennyire is sérti a szemünket a látványa, nem mondhatunk le róla, mert közpénzből nem tudnánk fedezni a kiesett összeget – állítja Czimbalmos.

Grubisics Levente fesztiváligazgató abban látja a megoldást, hogy esztétikailag kell változtatni a vásáron, ezért idén azt a döntést hozták, hogy az ipari cikkek kirakodóját átköltöztetik a Szabadság térre. A vásár a Lábas háztól a jelzőlámpáig helyezkedik el majd, a sátrakat egymásnak háttal állítják fel, tehát körbe lehet járni őket. Ezzel kizárjuk annak a lehetőségét, hogy az árusok a szemetet és a raktározott árut a sátor háta mögé tegyék, ahogyan ez az elmúlt pár évben volt – mondta Grubisics.

Fotó: Vargyasi LeventeFotó: Vargyasi Levente


A vásárbérek nem változnak, a vidámparkosoknak kell majd többet fizetni – tette hozzá Czimbalmos, aki azt is elmondta, hogy az idei városnapok alatt is a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének támogatásával a jurtás rendszerben működnek majd a lacikonyhák.

A vásárra való jelentkezés részletei hamarosan olvasható lesz a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.


Nevet kap az A színpad

A nehéz gazdasági év ellenére hűséges szponzoraink idén is jelentősen megmozdultak, először fordul elő például, hogy az A színpadot „megvásárolja” egy cég – mondta a fesztiváligazgató. Az A színpad az Autoliv nevet kapja, a vasárnapi tűzijátékot pedig az Arcon cég fizeti ki.

A tűzijátékról Mihai Bondria, a Pyro Events cég egyik tulajdonosa számolt be, aki elmondta, hogy nem egyszerű tűzijátékkal, hanem másodpercre pontosan kiszámolt, zenei alapra épített fényshow-t láthat a közönség. A cég egyébként számos európai fesztiválnak, és a népszerű Liberty Parade-nek is készített már hasonló tűzijátékot. Szponzoraink emellett több produkciót is megvásároltak, amelyet ezúttal is köszönünk nekik – emelte ki Grubisics.


Ismét a központból indul a Gáll Lajos futónap

A legenda úgy szól, hogy a Gáll Lajos futónap adta a városnapok megszervezésének ötletét, tulajdonképpen 23 évvel ezelőtt ez volt a nulladik pontja a Szent György Napoknak. Csutak Tamás, a Gáll Lajos futókör alapítója számolt be a részletekről. A verseny visszakerül eredeti helyszínére, tehát a központból, a Gyárfás Jenő Képtár előtt lesz a rajt és a cél is. A futóversenyre több száz versenyzőt várnak idén is.


76 helyi produkció a Szent György Napokon

Dancs Zsolt programigazgató határozottan cáfolta a napokban felröppent hírt, miszerint a városnapokról lassan kiszorítják a helyi fellépőket. Dancs kiemelte, hogy már a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozójával is azt az elvet támogatják, hogy fellépési lehetőséget kell biztosítani a helyiek számára, hiszen egy olyan rendezvény, mint a Szent György Napok, fontos referencia lehet az együtteseknek. Szívügyünk helyi értékeink bemutatása – fogalmazott Dancs, hozzátéve, hogy nem csak a sepsiszentgyörgyi, hanem a háromszéki produkciók egyaránt fontosak számukra.

A programigazgató egy statisztikát is készített az elmúlt négy városnapról. Szám szerint 2009-ben 58, 2010-ben 67, 2011-ben 83 helyi zenekar vagy produkció kapott bemutatkozási lehetőséget a Szent György Napok valamelyik helyszínén vagy színpadán. Hozzá kell tennem, hogy 2011-ben azért ugrott meg ennyire a helyi fellépők száma, mert a Duna Televízió egy jelentős összeggel járult hozzá a városnapok költségvetéséhez az Európa Nap alkalmával – hangsúlyozta Dancs.

2012-ben 74 produkció kapott helyet, idén eddig 76 helyi műsort vagy zenekart szerződtek le a szervezők. Megragadva a lehetőséget, a programigazgató két kiemelkedő helyi produkciót emelt ki: április 28-án, vasárnap a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Melodika Énekegyüttes adnak közös koncertet az A színpadon, ahol operett, musical és könnyűzenei dalok csendülnek fel egy 50 tagú fúvószenekar hangszerelésében és egy 5 tagú énekegyüttes előadásában.

Április 22-én, hétfőn Pakot István és zenész barátai Alias Sinatra címmel adnak Frank Sinatra-emlékkoncertet. A produkcióban 10 tagú zenekar áll össze csak erre az alkalomra, a műsorban keveredik a zene és a színház, helyszíne a Tamási Áron színház Új Stúdiója lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS