2018. október 22. hétfőElőd
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Saiid áldásával indult az első erdélyi slambajnokság

R. T. 2013. március 27. 18:38, utolsó frissítés: 2013. március 28. 11:49

André Ferenc nyerte a bajnokság első fordulóját egy olyan esten, amikor felszisszentünk az ismerős utalásoktól és röhögtünk a csavarintos szópoénokon.


Egy hete még arról faggattuk Márkus Andrást, hogy mi az erdélyi magyar slam; most már csak simán megállapíthattuk, hogy bárhogy is jellemezzük, egyértelműen létezik. Ezt nem mi mondjuk, hanem az a kétszáz ember, aki az első erdélyi magyar slam poetry bajnokságon üvöltött, és a zsűri, aki olyan pontszámokat adott, hogy az állunk leesett. Meg persze a tizennégy versenyző, ai kivétel nélkül abszolút közönség előtt vállalható színvonalat hozott, és ebből is legalább tíz, aki ennél is magasabbat.

A fellépők jó része különben valahonnan már ismerős lehetett a közönségnek, voltak már kötettel vagy még csak irodalmi publikációval rendelkező költők, volt zenész és slammerként már ismert előadó, de ígéretes ifjú tehetség is. Saiid (Süveg Márk - Akkezdet Phiai) a bajnokság előtt tényleg "felszentelte, megkeresztelte, megáldotta" az erdélyi slam-mozgalmat, és Indianával (Gábor Tamás) együtt olyan szójátékokkal vezették fel a hangulatot, mint "Kolozsvár arcán még ott vannak a klúzsnyomok" és "die anothErdély".

SaiidSaiid


IndianaIndiana


Hogy lehet osztályozni egy ilyen hangulatcentrikus előadást? Ez nem egy slam-X-faktor, vagy mégis? A zsűri minden előadó után pontszámokat emelt a magasba. A szabály szerint az öt jegyből a legkisebb és a legnagyobb kiesik, a többi háromból számolnak átlagot. Saiidot a végén kifaggattuk, mégis milyen szempontokat vesznek még figyelembe, és kiderült: az előadás és a szöveg elvileg együtt hat, lehet, hogy a szöveg írott formában erős, de az előadásmód nem üt annyira; vagy fordítva, a sorok papíron nem durrannak nagyot, viszont a színpadról fergetegesnek hatnak. Pontozásban amúgy nem látszott túl nagy szigorúság, csak úgy röpködtek a 8-9,5 közötti jegyek, és az egyetlen női slammernek, Müller Heninek az első fordulóban színtízest sikerült szereznie.galeria_10225.jpg
Süveg Márk, avagy Saiid megáldja az erdélyi slammozgalmat Fotók: Sebők Botond
galeria_10226.jpg
Gábor Tamás Indiana, a másik díszmeghívott
galeria_10227.jpg
OJD tréningkapucnin belül, versenyen kívül
galeria_10229.jpg
Slammelés papírról
galeria_10230.jpg
Okostelefonról
galeria_10232.jpg
Úgy tűnik, mintha súgólapról

A témák egyszerre változatosak és kiszámíthatók: Kolozsvár, szerelem, szex, fogyasztói társadalom, popkultúra, politika. Felszisszenünk az olyan soroknál, mint „nem várom meg, míg kácsilla felfedez”, ismerősként fogadjuk a kolozsvári látképeket és hangosan röhögünk a „bulgakovalens kötés” és „Slammelweis Ignác” típusú nyelvi leleményeknél. Hatalmas sikert aratott Orbán János Dénes, aki versenyen kívül szavalta el "pátosszal telítve" a Templom és iskolát.

OJDOJD


Az első forduló után öten (Vass Ákos, Kocsis Pityu (a nevet javítottuk, az érintettől elnézést kérünk), Müller Heni, Márkus András és André Ferenc) jutottak tovább a másodikba, közülük került ki a nyertes. A harmadik helyet Márkus András nyerte, aki viszont átadta ezt Kocsis Istvánnak, a negyedik helyezettnek; második Vass Ákos, első pedig André Ferenc lett, de az első és második helyezés mindössze 3 századpont különbséggel alakult ki. Az első három helyezett automatikusan továbbjut a Félszigeten megszervezett döntőbe, a bajnokság következő fordulóját pedig Sepsiszentgyörgyön tartják.

A zsűri pontozA zsűri pontoz

A trófeával
<br />
<i>Fotók: Sebők Botond</i>A trófeával
Fotók: Sebők Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS