2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét költő szedi versbe a Transindexet a Költészet Napján

2013. április 11. 08:14, utolsó frissítés: 10:24

A Transindex is megünnepli József Attila születésnapját: április 11-ére költőket kértünk fel, hogy óránként váltva egymást, szedjék versbe a címoldali felvezetőket. Innen megtudhatod, éppen kinek a sorait olvasod.Reggeli felvezetők: Balázs Imre József

Balázs Imre József 1999 óta a Korunk irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, 2008 áprilisától a lap főszerkesztője, 2013-tól főszerkesztő-helyettese. 1996 óta rendszeresen publikál verseket, irodalomkritikát, tanulmányokat folyóiratokban, antológiákban, napi- és hetilapokban. 2011-ben József Attila-díjjal tüntették ki.


<i>Szőcs Petra fotója</i>Szőcs Petra fotója
10-11: Horváth Előd Benjámin

Benji több irodalmi folyóiratban publikált, első kötete 2009-ben jelent meg A cseplini díva címmel. Látó-nívódíjas költő, és a slam sem idegen számára: az erdélyi Slam Poetry bajnokság kolozsvári fordulóján is részt vett. A Litera év végi körkérdésében K.Kabai Lóránt tőle idézett a 2012-es kedvenc mondatai fejezetnél: „Csaba nyugatra igyekszik lassan,/mert a fasz kivan ezzel az országgal”.


11-12: André Ferenc

Feri az első erdélyi slam poetry-bajnokság kolozsvári fordulójának győztese. Irodalommal közel öt éve foglalkozik, de a zene sem áll távol tőle, mint mondja "hobbigitárosként" is számon tartják. 1992-ben született Csíkszeredában, jelenleg egyetemi hallgató a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán.

12-13: Visky Zsolt

Zsolt egészen fiatal kora óta ír verseket, és több-kevesebb rendszerességgel publikál verseket irodalmi folyóiratokban. Az irodalom mellett a biciklizés elkötelezettje is: Biciklit Gilles-nek című blogján 2011-es berlini kétkerekes útjáról számol be, tavaly pedig a Think Outside The Boxnak mesélt a nemzetközi biciklisfutár-szolgálat projektjéről.


13-14: Müller Henrietta

Heni az erdélyi Slam Poetry bajnokság kolozsvári fordulójának egyetlen női résztvevője, és ugyancsak az egyetlen, aki színtízes értékelést kapott az első slamszövegére. Középiskolás korában a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely tagja volt, jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pedagógusnak tanul.

14-15: Márkus András

András már három verseskötetet tudhat maga mögött, Álmomban macskát szült a nőm, A kolozsvári orgia, illetve Ki lesz a barna lányban? címmel. Az erdélyi slam poetry kvázi-alapítója, valamint a tavalyi parlamenti választásokkor virálissá vált Fészbuk Dzsenerésön-klip szövegírója. Júniusban regénye jelenik meg Elza címmel.


15-16: László Noémi

Nonó kolozsvári költő, műfordító, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke. Hét verseskötete jelent meg, ezen kívül közölt antológiákban, és számos irodalmi folyóiratban. 2010-ben vehette át a József Attila-díjat, emellett több rangos irodalmi elismerést is kapott már.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS