2018. október 22. hétfőElőd
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

wUnderPlatz: alternatív közösség vár téged is a Szent György Napok alatt!

sajtóanyag 2013. április 16. 17:53, utolsó frissítés: 18:08

Színészzenekarok, színészkonyha, TIFF-válogatás, az Erdély FM Metrognómja élőben, olvasósarok, extrémsport-bemutató, audiovizuális ínyencségek. Fellép Dj. Kormac és még sokan mások.


Alternatív rendezvények egy helyre gyűjtése, a tavalyi nagysikerű Indoor Piknik folytatása, összekapcsolása a wUnderConstruct közösségépítő és fejlesztő kezdeményezéssel – ez a wUnderPlatz idei célja a Szent György Napokon. Hogy mit próbálnak elérni? “Egy teret, ahol jól érezzük magunkat. Egy helyet, ahol szabad a kísérletezés, ahol megvalósíthatóak az ötletek. De mindenekelőtt egy közösség van születőfélben, amely egyre csak bővül” – vallják azok a kezdeményező fiatalok, akik elindították a wUnder folyamatot, maga a kifejezés magyarul föld alatti, felszín alatti csodát jelent (a wunder és az under szavak játékából).

A wUnderPlatz a Gábor Áron 14. szám alatt, a Park Szállóhoz tartozó épületegyüttesben, a Charta nyomda korábbi székhelyén lesz. Részletes program a Wunderlike Facebook-oldalán és itt olvasható.

A Stimmul, a WunderBar és a Tone Troopers Audio-Vizuális Szervezet közös célja: képviselni és építeni egy olyan kulturális, valamint szubkulturális megnyilvánulási teret a régióban, amelyben helye lehet elektronikus zenének, dzsessznek, hagyományos képzőművészetnek és streetartnak, kocsmaszínháznak és akcióművészetnek, irodalmi esteknek és slam poetrynak, sportbemutatóknak és vetélkedőknek, filmvetítésnek, workshopoknak – mind olyan ínyencség, amely megmozgatja a fiatalságot, alternatívát mutat a világ értelmezésére és újraértelmezésére a wUnder szemüvegén keresztül.A hazai és nemzetközi alternatív és szubkultúra jeles képviselőinek részvételével zajlik az élet a wUnderPlatzon. Audió-vizuális bulik, dj partik sora, extrémsport-bemutató, Mesevár kicsiknek, válogatás a TIFF fimfesztivál alkotásaiból, graffitifestés, tűzzsonglőrök várják az érdeklődőket, de két napra kinyit a színészkonyha, és be lehet térni az olvasósarokba is.


TIFF-válogatás és az Erdély FM Metrognómja élőben

A wUnderPiknik nevet viselő Szent György-napi program során számos olyan kulturális eseményre lehet ellátogatni, melyet Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa támogat. A hét folyamán olyan kiváló zenei fellépőket látnak vendégül, mint Dj Kormac (IR), Mike Delinquent Project feat Kcat (UK), Missile, Dj.Barna és a Toone Tropers.

Április 21-én, vasárnap 18 órától a kolozsvári TIFF filmfesztivál alkotásaiból mutatnak be válogatást, 22 órától pedig a MovieMarathon 2 kezdődik. Április 24-én, szerdán 21 órától két színész zenekar, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat és a kolozsvári Loose Neckties Society koncertezik.

Április 25-én, csütörtökön 20:30-tól Mátray László Egy őrült naplója című egyéni előadását lehet megtekinteni.

Április 26-án, pénteken 12 és 18 óra között érdemes bekapcsolódni a graffiti festésbe, ahol a Tone Troopers által meghívott két művész (Chihiro Streetcat és Ribo) fogja kifesteni a wUnderben található miniramp-et. A festést egy extrémsport-bemutató követi, majd 22 órától tüzes zsonglőrök műsora nyitja az audio-vizuális rendezvényt.

Április 27-én, szombaton és vasárnap 11-16 óra között Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa támogatásával épül a Mesevár, a program során nemezelés, meseolvasás, rajzfilmnézés és egyéb érdekes játékok várják a legkisebbeket. Ugyancsak szombaton Ízekre szedlek címmel gasztronómiai program kezdődik, ahol a Tamási Áron Színház színészei által főzött ételeket lehet elfogyasztani.

Április 27-én, szombaton 20 órától kezdődik a Metrognóm Live. A régió egyetlen, precedenst teremtő, kísérleti és rétegzenéket bemutató rádióműsora élőben jelentkezik Sepsiszentgyörgyről. A Metrognóm az Erdély FM műsora, amely 2008. január 18-tól minden szerdán este 21 órától hallható.


wUnder’s Delicatessen Night

A szervezők bevallottan az idei piknik egyik legkedvesebb meghívottjának Dj. Kormacot tartják. Írország és a UK underground zenei világának egyik leg(el)ismertebb alakja április 27-én, szombaton 00:30 órától lép fel.

Dj. Kormac 2007-ben tört be a köztudatba, az akkor életre kapó electroswing egyik pionírjaként. A stúdió és a turnék fedik le „mindennapi” tevékenységeit. Európa-szerte nagy szeretettel fogadják mindhárom zenei megnyilvánulását, ugyanis azonkívül, hogy producer és dj, van neki egy Big Band-je is, amely zenekarral olyan helyeken lépett fel, mint a Glastonbury, Bestival, Womad, Shambala, Electric Picnic stb. Sepsiszentgyörgyre egyedül érkezik egy speciális audió-vizuális show-val.

Április 24-én, szerdán 21 órától két színész zenekar, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat és a kolozsvári Loose Neckties Society áll szembe egymással. Ebben az esetben szó szerint kell a szembeállást érteni, ugyanis a wUnderPlatz legnagyobb hosszúságú terének legtávolabbi KÉT pontjában KÉT színpadon KÉT zenekar fog EGYszerre játszani. Fergeteges zenei élmény várható!

A 2 AM - Színész Zenekar néven ismerté vált együttest többnyire a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei és barátaik alkotják. 2012. június 24-i bemutatkozó koncertjük óriási sikernek örvendett, azóta többször is felléptek. 2013-ban már Loose Neckties Society néven koncerteztek a Színházi Világnapon. Eklektikus zenei stílusuk, előadásmódjuk, izgalmas hangszerelésük fergeteges koncertet ígérnek minden alkalommal. Tagok: Balla Szabolcs (didgeridoo, saxofon, keyboard, vokál, basszusgitár), Bodor Balázs (keyboard, dob), Farkas Loránd (basszusgitár, vokál, gitár), Medve Sándor (trombita), Molnár Levente (dob, vokál), Pál Attila (hegedű, keyboard), Rényi Zsolt (gitár), Váta Loránd (hegedű, vokál), Viola Gábor (gitár, basszusgitár).

A Tesztoszteron Zenei Alakulat régi álma és vadiúj megvalósulása a Tamási Áron Színház színészeinek. Első fellépésük az idei Színházi Világnapon volt. Zenei spektrumuk a felsorolt ismérvekből következik: kortárs-comico-jazz, alternatív-tragiko-rock, expresszionista-pop, népi-naturalista-bokréta, futur-realista-tech-metál. Tagok: Fekete Zsolt - dob / perkúció, Kolcsár József - dob / ének, Kónya Ütő Bence - billentyű / ének, Márton Lóránt - basszusgitár / ének, Nagy Alfréd - gitár / ének, Zakariás Zalán - gitár/ének, továbbá: Benedek Ágnes, Damokos Albu Annamária, Derzsi Dezső, Erdei Gábor (Golyó), Nagy Sándor, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor (Hobó).


Olvasósarok a wUnderPiknikben

A Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat részeként április 19-28. között, a Szent György Napok alatt olvasósarok működik a wUnderPlatzon. Hangulatos zene mellett, kellemes környezetben finom tea és kávé mellett lehet beleolvasni majd novellás és verses kötetekbe, sőt azt is meg lehet tudni, hogy városunk meghatározó személyiségeinek melyek a kedvenc könyvei. Az olvasósarok “könyvpiacként” is szolgál, hiszen az itt elhelyezett táblára azt is felírhatjuk, melyik az a kötet, amelyet régóta keresünk, így megtalálhatjuk azt a könyvbarátot, akinek megvan.

Az olvasó sarokban található könyveket (verseskötetek, novelláskötetek) az odalátogatók adják úgymond bérbe a wUndernek, ezt a tulajdonosok egy hét után visszakapják (beleírhatják a nevüket, hogy ne legyen kavarodás).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS