2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Müller Heni nyerte az első erdélyi Slambajnokság sepsiszentgyörgyi fordulóját

Kiss Tamás 2013. május 04. 14:09, utolsó frissítés: 2013. május 06. 03:53

A slam újra bebizonyította, ha van mit, akkor van, akinek: közel kétszáz nézőt vonzott a sepsiszentgyörgyi wUnderPlatzba a bajnokság székelyföldi szakasza.


A slam újra bebizonyította, ha van mit – de még akkor is, ha nincs –, akkor van, akinek: közel kétszáz kíváncsiskodót vonzott a sepsiszentgyörgyi wUnderPlatz ifjúsági alternatív kultúrtér falai közé az első erdélyi Slam poetry bajnokság háromszéki szakasza.

Ha ezt a szólásszabadságot látnák a hajdani kommunista párt tagjai… – nem is olyan régen ugyanis pártbácsik Skodái szundítottak itt. De ha már szundítás, akkor inkább Saiid-itt-ásta meg (Süveg Márk, akkezdet phiai) az est első slamvermét, átadva ezzel Indianának (Gábor Tamás) a szó terhét. A két szakmai zsűritag Janikovszky Évát idéző témával (szülő-gyerek kapcsolat) köszöntötte a résztvevőket, de főleg a tizenegy versenyzőt, akik közül többen menet közben „kívánták meg” a slamet. A másik három zsűritag a közönségből származott, bár volt, aki váltig állította, hogy bíró nem lehet akárki. Hogy a színpadra állók még egy kis ízt kapjanak, André Ferenc (a kolozsvári forduló nyertese) Szókrátere robbant be először.

Saiid és Indiana
<br />
fotók: Kelemen LehelSaiid és Indiana
fotók: Kelemen Lehel

Ha cilinder nem is volt, de B. Szabó Zsolt (az est műsorvezetője) hoppmesteri hévvel húzta ki a neveket fullcapjéből. A szabály nem változott, az öt legmagasabb átlagot begyűjtő slammer jut tovább a második fordulóba, ahol előadhatták második szövegüket. Volt, aki elreppelte, volt, aki „felhányta”, de olyan is, aki megvallotta önmagát három percben – akadtak persze olyanok is, akiket a keret nem érdekelt. Amikor Müller Heni, az első „szoknyaslammer” porondra állt, az erősebbik nem vesztett valamit férfiasságából. Vagy éppenséggel rájött, hogy nem csak a szoknya számít? Jelszó: respekt! Respekt a szoknyának, tisztelet a nőnek, mert nem az számít, amit látsz, hanem, hogy a szemedben mitől nő meg. Aztán jött az újabb hölgyemény, aki nem félt kimondani, ami a nyelve hegyén van. Győrfi Kata a szó jogát kihasználva elverselte véleményét kisebb-nagyobb felszisszenések közepette. Válaszképpen a forduló vége fele Kónya Ütő Bence színész – a wUnder egyik „főkolomposa” – néhány perc alatt rögtönzött szövegével visszavágott Katának. Ennél jelenidejűbb véleménynyilvánítást… Hova tovább?

A bírák azonban nem csak a szöveget pontozták. Az előadásmód, a slam hogyanja legalább annyira fontos volt, mint a tartalom. Ebben Csinta Áron remekelt, produkcióját a közönség hangos rikoltozással viszonozta. Két slam között a Forma/Shortcut dj páros szolgáltatta a jó hangulatot. A csíkiak képviseletében Bartha Lóri jeleskedett, aki slambefoglalta, mit is jelent neki Csík. A slambizottság pontozó lapjain csak úgy villogtak a magas jegyek, akárcsak SlowMotion (Albert-Nagy Örs, aki művésznevén állt pódiumra) jazzes hangulatú slamje után.
De másnak is kijárt a tisztelet. Az utolsó versenyző kilógott a sorból. Amikor elhangzott, hogy az első fordulót egy rangidős zárja, mindenki felkapta a fejét. Van, akinek az apja lehetne, ő mégis kiáll a színpadra? Ez a műfaj azonban ettől szép, hogy aki nem ért hozzá, az is ért hozzá. Ő fennmaradt a slammer szájakon, mint Dimény Haszmann Árpád, a rangidős, aki elverselte, hogy ő miért is ne lehetne költő. Tisztelet a bátorságért.

Saiid és Indiana
<br />
fotók: Kelemen LehelSaiid és Indiana
fotók: Kelemen Lehel
galeria_10717.jpg
Gyűl a tömeg Fotók: Kelemen Lehel
galeria_10716.jpg
Saiid és Indiana
galeria_10718.jpg
A zsűri
galeria_10719.jpg
Csinta Áron
galeria_10720.jpg
Győrfi Kata
galeria_10721.jpg


A második fordulóban Müller Heni, Bartha Lóri, Győrfi Kata, SlowMotion és Csinta Áron onthatta tovább a szót. A versenyben maradtak igyekeztek mindent beleadni, hiszen az első három díjazott továbbjut a Félszigeten megrendezendő döntőbe. A mérleg mutatója végül Heni felé mozdult el, őt Csinta Áron és Győrfi Kata követte – ők hárman biztosan részt vesznek a döntőn. Negyedik helyen SlowMotion, ötödiken Bartha Lóri végzett.

Slam ide, slam oda. Száll ide, száll oda. De nem egy szálloda ad teret, hanem mi, akik slamfülesen várjuk, vajon mi/ki ad helyet a következő fordulónak? Légy résen! Rés készen?
A Slam Poetry Bajnokságot a Slam Poetry Erdély és Márkus András szervezi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS