2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Magyar Napok, bazinagy színpados István, a királlyal

R. T. 2013. június 04. 14:30, utolsó frissítés: 2013. augusztus 16. 17:15

A rendezvényre idén az Egyetem utcát is le szeretnék zárni, és pár korábbi rekordot is döntögetnek, mivel az eddigi legnagyobb költségvetésből gazdálkodnak.


A Kolozsvári Magyar Napok programjának idén is az esti rendezvények az alappillérei – mondta Gergely Balázs főszervező a fesztivál negyedik kiadásának sajtótájékoztatóján. A 4. KMN augusztus 19-én kezdődik, a nyitógála programja egyelőre meglepetés. 20-án a hagyományos Szent István-napi néptánctalálkozó a nap eseménye, 21-én a Csík Zenekar és barátai, Lovasi András és Hobó, 22-én Demjén Rózsi és Szörényi Levente, 23-án pedig Zorán lép fel a főtéren. 24-én már készíteni kell a színpadot a 25-i István, a királyra, ezért az aznapi koncert, a Tankcsapda a sportcsarnok előtt felállított színpadon lesz.

A rendezvény fénypontjának

nyilván a rockoperát szánták,

amelyet az első Kolozsvári Magyar Napokon felvételről lehetett megnézni a főtéren. Gergely Balázs azzal viccelődött, hogy akkor úgy gondolták, ha majd kinövi magát a fesztivál, élőben is elhozzák – négyéves, óvodás korára már sikerült is.


Sánta Levente, Szabó Lilla, Horváth Anna, Magdó János, Gergely Balázs, Feke Pál, Zsuráfszky Zoltán, Rosta MáriaSánta Levente, Szabó Lilla, Horváth Anna, Magdó János, Gergely Balázs, Feke Pál, Zsuráfszky Zoltán, Rosta Mária


Horváth Anna alpolgármester az önkormányzat támogatásáról beszélt, amely – a nem éppen elhanyagolható anyagiak mellett, mivel a KMN a tavalyi támogatás dupláját kapja idén – abban nyilvánul meg, hogy a rendezvény a kiemelten támogatottak közé kerül. A záró tűzijátékot pedig idén is az önkormányzat ajánlja fel.

Sánta Levente fesztiváligazgató a legekről beszélt: idén az eddigi legnagyobb színpadot állítják fel, amely a tavalyi, valamivel több mint 100 négyzetmétereshez képest

250 négyzetméteres lesz.

Az eddigi legnagyobb költségvetésből dolgoznak, ami 260 ezer eurót jelent, a legtöbb kolozsvári cég támogatásával, akiknek a száma három év alatt megtízszereződött.

A helyszínek közül a Farkas utcai fesztiválutca változatlan, viszont idén az Egyetem utcát is le szeretnék foglalni, ide kerülne a lacikonyhás részleg. Emellett a sétatéri Kaszinónál is lesznek rendezvények, itt a jazz, blues és klasszikus zenei koncertek kapnak majd helyet.


A harmincéves István, a király producere, Rosta Mária, valamint rendező-koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán elmondták, hogy az évfordulós változat gyakorlatilag egy különleges, új előadás, amelyben – rendezési szinten – helyet kapnak az ősbemutató óta új fénybe került történelmi mozzanatok is, például az, hogy már biztosan lehet tudni: Koppány nem a veszprémi csatatéren esett el és négyelték fel, hanem a saját várában, a csata után két hónappal.A táncosok egy részét a Zsuráfszky vezette Honvéd együttes táncosai teszik ki, a másik felét pedig a Kolozsvár és környéki – pl. kalotaszegi – amatőr táncegyüttesekből válogatják majd. A címszerepben Feke Pált lehet majd látni, aki a 25 éves évfordulóra szervezett, A Társulat című válogatás óta része a produkciónak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS