2019. február 18. hétfőBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Thézeusz hajója nyerte a TIFF nagydíját

Gál László, Rácz Tímea 2013. június 08. 20:35, utolsó frissítés: 2013. június 10. 14:51

A 12. Transilvania International Film Festival zárógáláján a cuki biciklis kislány és az esős-morcos uruguayi család sem maradt díj nélkül. Jirí Menzel óvszert talált az ajándékcsomagban.


20.20: A meghívottak 7 óta érkeznek a Román Nemzeti Színházba, közben az eső hol esett, hol nem. Bolond időjárás volt egész TIFF alatt, de a mai mindent überel. Vajon ez jel arra, hogy a Tanta agua (Mennyi víz) című film kellene nyerjen?

20.30: A gálának most kellene elkezdődnie, de még sehol semmi.

Tudor GiurgiuTudor Giurgiu


20.35: A TIFF-en 12 film versenyez, ismertetőinket itt, itt, itt és itt lehet elolvasni. Három pontnál kevesebbet egynek sem adtunk, és van három ötcsillagos is.

Franziska Petri, Mihai Chirilov és Eyal SivanFranziska Petri, Mihai Chirilov és Eyal Sivan


20.50: Megkezdődött a gála. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató megígérte, hogy jövőre nem lesz eső. Nehéz kiadás volt, de szerencsére sikerült megvalósítani - mondta, majd kicsit odaszólt a Filmalapnak. Ezután talán még nehezebb lesz, a reklámokból nem kap már pénzt a fesztivál egy minisztériumi döntés nyomán.

Jirí Menzel középenJirí Menzel középen21.00: A legjobb rövidfilm forgatókönyvének díját Radu Barbulecu kapta a HBO-tól. Ugyanők a legjobb nagyjátékfilm forgatókönyvét Bogdan Tomának adták, a dokumentumfilmét Marius Iacob kapta.

21.02: A FIPRESCI-díj a This is The End szekcióból az El Limpiador (A takarító) című perui filmnek megy. A rendező Skype-os üzenetet küldött, de sajnos csak beatboxot hallottunk az egészből.

21:05: A Shadows horror-rövidfilmek teljes zsűrije a színpadra vonul. Jócskán húzzák az időt, de végül csak kibökik, hogy "nagyon szép, egyetemes üzenetű" sztorinak adják a díjat, a Death of a Shadownak, amelyet idén Oscarra is jelöltek.
21:10: Jön a közönségdíj! Sok román film van a kedvencek között - mondja Tudor Giurgiu: a harmadik helyen a The Explorer, a másodikon a Balkan Melodie, első helyen a Searching For Sugar Man végzett a nemhivatalos topban. Viszont a díjat csak a versenyfilmek közül valamelyiknek ítélik oda, ezért nem a Sixto Rodriguez Oscar-díjas történetét veszik meg forgalmazásra, hanem... előbb még megnézünk egy filmecskét a 10 pentru TIFF-ről.

21:15: Most bemutatkoznak a 10 pentru TIFF jelöltjei: itt van Török Silvia, az UNITER-gála debütdíjasa és Bodolai Balázs, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze is.

21:18: Éés Wadjda, a cuki szaúd-arábiai kislány elviszi a közönségdíjat. Ki lepődött meg?

21:20: A Ship of Theseus munkatársa viheti haza a legjobb operatőrnek járó díjat.

21.26: Életműdíj #1: Adrian Enescu zeneszerzőnek.

21.28: A román film debütdíját "az árnyalt történetért" az O luna in Thailanda (Egy hónap Thaiföldön) című film kapja.

21.30: A legjobb román rövidfilm mellé két küldöndíjat is odaítélnek idén. Utóbbiakat a Claudiu si crapii (Claudiu és a rákok) című film és Felméri Cecília Boldogságpasztillája kapja! A nagydíj a Shadow of a Cloudhoz megy.

Felméri CecíliaFelméri Cecília
21:40: Tudor Giurgiu filmnagyhatalomként képzeli el Kolozsvár jövőjét. Jó, kicsit túlzás, de nagyon örvend annak, hogy az önkormányzat is támogatja a mozik digitalizálását meg annak a központnak az építését, amelyben várhatóan filmstúdió is lesz.

21:41: A legjobb román nagyjátékfilm az Aici...adica acolo című.

21:46: Franziska Petri hirdeti ki a legjobb színésznek járó díjat: a Northwest főszereplője, Gustav Dyekjær Giese kapja.

21:47: Legjobb rendező: Rikiya Imaizumi az I Catch A Terrible Cat filmért. Lynda Myles és Frédéric Boyer adják át - vagyis adnák, de persze nincs itt.

21:50: Életműdíj #2: Jirí Menzelnek, akit hatalmas tapsvihar fogad. Menzelt nagyon szimpatikusnak találtuk már a reggeli sajtótájékoztatón is. Minden díjat kis félelemmel fogad - mondja. Nagyon jól érezte magát, ez biztos igaz is, mert Giurgiu azt mondta, nem engedte, hogy kísérgessék, egyedül akarta felfedezni a fesztivált. Nagyon meglepte, hogy annyian voltak kíváncsiak a tegnap vetített filmjére, Az én kis falumra. "Intelliges közönség volt".

Menzel és az életműdíjMenzel és az életműdíj


Menzel nem szívbajos, gyorsan megköszöni a szervezőknek, hogy a számára összeállított kis ajándékcsomagban egy óvszert is talált. Örvendek, hogy bíznak a vitalitásomban, ezt sose felejtem el - viccelődik.

21:57: Tudor Giurgiu vajon kimászik ebből? Ki: gyorsan elmeséli, hogy a TIFF-en már jöttek össze emberek, akik aztán a TIFF-házban esküdtek. De válásokat és szakításokat is okozott a fesztivál.

21:58:
A zsűri különdíját Cristi Puiu adja át. A Tanta aguának, mert "sikerült rátapintania a családi élet lényegére". A két uruguayi rendezőnő itt van, végre.

Ana Guevara Pose és Leticia Jorge Romero
<br />
Ana Guevara Pose és Leticia Jorge Romero


22:01: Cristina Flutur, a Dupa Dealuri tavalyi díjazottja Cannesban adja át a nívódíjat Mihai Chirilovval együtt. Fluturnak nagyon dobog a szíve, met Luminita Gheorghiunak kell átadnia ezt. Kár izgulni, Gheorghiu is nagyon szimpatikus és közvetlen. Állótapssal fogadják.

Luminita GheorghiuLuminita Gheorghiu


22:09: Ez azt jelenti, hogy holnaptól nem szabad hibázzak? - kérdi Gheorghiu, majd megosztja a díjat mindenkivel, akivel valaha együtt dolgozott. "Egyszer azt mondták nekem, hogy az újhullám hercegnője vagyok. Ezt elfogadtam, mert olyan kényelmes volt. De kiváló?!"

22:17: Jön a csúcs, a zenit, az alfa és az ómega: a Transilvania Trophy, amelyet Luminita Gheorghiu és Jirí Menzel adja át: a Ship of Theseus kapja, az indiai film, amelynek rendezőjében új világszintű tehetséget ünnepelnek.

Erdélyi GáborErdélyi Gábor


22:21: "Úr Isten. Nem. Hiszem. El." - mondja a film magyar hangmérnöke, Erdélyi Gábor, aki átveszi a díjat. Mostmár vége, Giurgiu mindenkinek köszönetet mond, találkozunk jövőre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS