2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először nyerte meg román páros a fiatal reklámtervezői versenyt

kérdezett K. A. 2013. június 26. 08:21, utolsó frissítés: 10:43

Szombat este ért véget a Cannes Lions reklámfesztivál, ahol a fiatal tervezők kategóriában Natalia Sfetcu és Alexandru Haidamac vitte el az aranyat.


A cannes-i reklámfesztivál része a Young Lions, ahol idén 17 ország fiatal tehetségei versenyeztek. A fesztivál ideje alatt készült versenyműveket két fős csapatok állítják elő, bírálóik pedig a hivatalos zsűrik nagy öregjei.

A verseny 6 kategóriában zajlik, a design kategória nyertese a román csapat lett. Natalia Sfetcu és Alexandru Haidamac egy relatív fiatal, de avatott profik által működtetett ügynökség, a Media Concept Store munkatársai, illetve a The Alternative School of Creating Thinking (ASCT) diákjai.

Teodora Migdalovici az ASCT alapítójaként egyben a Cannes Lions romániai követe is. Nevéhez fűződik, hogy Románia felkerült a nemzetközi reklámtérképre. Az ő feladata volt a Young Lions romániai aspiránsainak versenyeztetése és felkészítése. Az ASCT nyolc éve működik, egyféle elitképző. Az iskola eddig több mint kétszáz diákot küldött a Young Lions és az Eurobest versenyekre. A mostani aranyon kívül, az ASCT diákjai két Roger Hatchuel Academy aranyat, egy Young Lions Print bronzt, illetve egy Young Clients dicséretet kaszáltak be. A fiatalok ottlétét és nevezési költségeit a Renania fedezte.

A nyertes Chimera Brief logó. Megrendelő: Bill & Melinda Gates FoundationA nyertes Chimera Brief logó. Megrendelő: Bill & Melinda Gates FoundationA Young Lions design kategóriát az egyik legerősebb kategóriakén tartják számon – erős japán jelenlét, nagy hálózatokban tanuló fiatal csapatok tömkelege. Ebben a kontextusban született meg a román arany.

Az idei feladat a Chimera Brief logójának megtervezése volt. A Chimera a Bill & Melinda Gates Foundation kezdeményezése, amely arra sarkalja a kreatív elméket, hogy legfeljebb két oldalas ötletleírásokat adjanak az emberiség nagy problémáira. A legnagyobb ötletek jelentős díjakban és megvalósítási büdzsékben részesülhetnek. A Young Lions Design kategóriájának nyerteseivel beszélgettünk.

Natalia és Alex Natalia és AlexHonnan indultatok az ötletelésben?

Natalia Sfetcu: Egy olyan logót kellett alkotni, ami a brief-ről szól. Vagyis a brief készítés, mint olyan, volt maga a briefünk.

Alexandru Haidamac: A Chimera Brief-el a világ arcát akarják megváltoztatni egyetlen lappal, egy brieffel.

N.S.: Adnak egy lapot, amit te élettel kell megtölts.

A.H.: A kreatív emberek közösségében mindenki szeretne tenni valamit azért, hogy jobb irányba terelje a dolgokat a környezetében. Azon töprengtünk, hogyan tudnánk vizuálisan megjeleníteni “a lapot amely megváltoztatja a világot”. Kezdjük más lappal, változtassuk meg a világ lapját, ezek körül a gondolatok körül forogtunk, ezeknek a vizuális megjelenítésén gondolkodtunk. Natalia akkor azzal az ötlettel jött, hogy az origamival mindezt ki lehet fejezni.

N.S.: Alex először egy olyan lapot készített, aminek a sarka ki volt fordítva, azzal az üzenettel, hogy a lap megfordítható, és volt rajta egy B betű, a brief kezdőbetűje. Ez egy remek ötlet volt, egyszerű, lényegretörő. Én ekkor azzal az ötlettel jöttem, hogy fogjuk meg másképp, valami interaktívabbal, próbáltunk fizikailag papírból B betűt hajtani, végül lett egy grafika, amiben ez is benne van, és a lap maga a világ térképe.

Technikailag hogyan folyt le maga a verseny?

A.H.: Egy nap állt a rendelkezésünkre, reggel fél 9-től este 8-ig lehetett dolgozni, mindenkinek egy külön, nemzeti zászlós box állt a rendelkezésére. Ebben volt egy asztali számítógép és digitális rajztábla, illetve net-hozzáférés, de csak a Gettyimages képtárhoz. És ennyi. A technikusok folyamatosan követték, hogy mit dolgozol. Jó esély volt arra, például, hogy amennyiben benyomsz a gépbe egy hordozható memóriát, kizárnak a versenyből.

Közben beszélgettetek a többi versenyzővel?

N.S.: Nem nagyon volt okunk arra, hogy egymással beszélgessünk. Elvben még egy-egy pillantást küldhettünk volna, hogy lássuk a többiek milyen utakon jártak, de inkább arra összpontosítottunk, hogy semmi se zökkentsen ki bennünket.

A.H.: Ez önvédelem volt, hogy nehogy valami elbizonytalanítson, vagy akár gyengébb irányba tereljen bennünket.

Lesz utóélete a munkátoknak?

N.S: Apró módosításokkal, de szeretnék, használni az ötletünket.

az ezüst és a bronz: Fehéroroszország és Japánaz ezüst és a bronz: Fehéroroszország és JapánMit jelent számotokra és az ügynökségetek számára az, hogy nyertetek?

N.S.: Még nem igazán tudjuk felfogni a súlyát. De valószínűleg nyitott ajtókat jelent.

A.H.: Még kell néhány nap, amíg felfogjuk a dolog dimenzióit.

N.S.
: Románia nem kapott aranyat ebben a kategóriában, ami az ügynökségünk számára is fontos. Nagyon erős volt a verseny, ha megnézed, kikkel voltunk egy mezőnyben...

A.H.: Ott voltak a japán kreatívok, akik ebben a versenyben ugyan bronzt nyertek, de a nagy design kategóriában évről évre a díjak felét elviszik. Vagy ott voltak a nagy globális ügynökséget csapatai is...

Mi lesz a jutalmatok?

N.S.: Itt lehetünk jövőre úgy, hogy a költségeinket a fesztivál állja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS