2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolozsváriak nem hallgatnak manelét és nem néznek telenovelákat

2013. július 08. 17:30, utolsó frissítés: 2013. július 09. 10:04

A kulturális főváros kapcsán készült felmérésből az is kiderül, mit tartanak Kolozsvár legfontosabb jelképének, és mennyit hajlandók kultúrára költeni egy hónapban.


Kolozsvár lakosságának kultúrafogyasztási szokásairól készített felmérést az IRES a 2021-es kulturális főváros-pályázat kapcsán. Az adatokat Vasile Dâncu szociológus, az IRES vezetője ismertette és értelmezte, előrebocsátva, hogy ez az első ilyen jellegű felmérés, és bizonyos területeken mélyebb kutatásokra van még szükség.

A hétfő délben Kolozsváron bemutatott felmérés reprezentatív mintán készült a város lakosságának etnikai, iskolázottsági, stb. összetételét nézve, viszont magukat az eredményeket

nem lehet teljesen reprezentatívnak tekinteni,

ugyanis a válaszadók hajlamosak lehettek túlozni a színházlátogatási szokásaikat stb. illetően, mint ez a kultúrfogyasztási felmérésekben gyakran megesik.


A felmérés eredményei között akadnak meglepő, várható, és majdnem bizonyosan csalóka válaszok is. Például a zenehallgatási szokásokra kérdező pontban a válaszadóknak csupán 1 százaléka vallotta, hogy manelét hallgat, a valóságban viszont ennél valószínűleg magasabb az arány. Nem meglepő azonban ugyanitt a népzene első helye (21 százalék), amelyet Vasile Dâncu azzal magyaráz, hogy még mindig sok a "beköltöztetett", ún. rurbánus lakos, aki félig városi, félig falusi életet él.galeria_12009.jpg
A válaszok arra a kérdésre, hogy mi Kolozsvár legreprezentatívabb kulturális szimbóluma
galeria_12010.jpg
Kultúrafogyasztás az utóbbi egy évben: egyszer, kétszer, háromszor, négyszer, ötször, vagy annál többször vett részt színházi előadáson, múzeumlátogatáson, kiállításon, opera- vagy operettelőadáson, filmvetítésen, zenei programon, helyi ünnepségen. Az utolsó kérdés, miszerint hányszor vásárolt az elmúlt 12 hónapban hipermarketben, kontrollkérdés.
galeria_12011.jpg
Ezeket a helyszíneket látogatták a kolozsváriak az elmúlt egy évben (sötétzöld) vagy valaha (világoszöld).
galeria_12012.jpg
Ennyi pénzt szánnak a kolozsváriak a kultúrára havonta
galeria_12013.jpg
Ezekkel az eszközökkel rendelkeznek a kolozsvári háztartások
galeria_12024.jpg
A leggyakrabban nézett filmek műfajára rákérdező pont>>A teljes felmérés, .pdf-ben


Arra a nyílt kérdésre (nem előre adott válaszok közül kellett választani, hanem bármit lehetett válaszolni), hogy mi Kolozsvár legjelentősebb kulturális szimbóluma, a válaszadók

21 százaléka nevezte meg a Román Színházat,


és a következő, a Mátyás-szobor 8 százalékos előfordulással követi. A kérdésre a válaszadók negyede válaszolt „nem tudom”-mal. A válaszadók 61 százaléka az utóbbi 12 hónapban egyszer sem járt színházban, 75 százaléka operában, és - mint egy másik kérdésből kiderül - inkább olyan kulturális rendezvényeken vesznek részt, amelyek ingyenesek vagy nagyon olcsók, mivel többségük alig költ erre egy hónapban.

Ami magát a kulturális főváros-pályázatot illeti, a kolozsváriak 81 százaléka hallott már arról, hogy Kolozsvár pályázik a címre, 93 százalékuk pedig nagyon jó, illetve jó véleménnyel van erről. Az esélyekkel kapcsolatban

túlzottan optimisták vagyunk

– véli Dâncu –, ugyanis 35 százalék gondolja, hogy biztosan elnyeri Kolozsvár a címet, 53 százalék pedig azt, hogy valószínűleg. A felkészültséget illetően is túlbecsülik városukat a kolozsváriak Dâncu szerint: csupán a közlekedés és a pénzügyi források esetében mondta 28, illetve 22 százalék, hogy Kolozsvár nincs felkészülve a kulturális fővárosi státuszra, a többi szempontból (kulturális infrastruktúra, szálláslehetőségek, kulturális rendezvények változatossága, városesztétika) mindig 15 százalék alatt maradt a nemmel válaszolók aránya, és legalábbis részben felkészültnek tartották a várost. A válaszadók 91 százaléka van meggyőződve arról, hogy meg is érdemelné, és 69 százalék részt is venne a folyamatok támogatásában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS