2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Városnap-ajánló: mire bulizunk idén az erdélyi városokban?

2013. július 11. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Dübörög a fesztiválszezon, de akinek nem volt kedve elutazni a közelebb vagy távolabb található zenei fesztiválokra, még mindig ott a lehetőség saját városában élvezni a nyarat.


A magyar vonatkozású városnapok egy részére már tavasszal vagy nyár elején sor kerül (Szent György-napok, Hunyad megyei Magyar Napok, avagy az idén először megszervezett Kalotaszegi Magyar Napok és Szent László-napok Nagyváradon), ám a többséget nyár végén-ősz elején tartják. Megnéztük, melyik város mivel készül idén.

Kolozsvári Magyar Napok

Mikor: augusztus 19-25.

Kivel: Demjén Ferenc, Szörényi Levente, Zorán, Csík Zenekar & Lovasi András és Hobo, Alma Együttes, Tankcsapda.

A Kolozsvári Magyar Napok negyedjére népesíti majd be a történelmi városközpontot. A korábbi kiadások mindegyikének sikerült egészen piciket, egészen időseket és persze a közöttük levőket is megmozgatni, a Fő tér folyamatosan telistele volt és a Farkas utcai sétálóutcában is alig lehetett megmozdulni az emberektől. Idén még tovább terjeszkednek: a sétatérre is kiköltöznek, és az Egyetem utcában is fesztiválutcát rendeznek be.Amit biztosan nem hagynánk ki: Volt egyszer egy István, a király 1983-ban a budapesti Királydombon, és volt egyszer még egy, 2003-ban, a csíksomlyói nyeregben. És persze volt még egy jó pár emlékezetes előadás, de várhatóan a kolozsvári is olyan lesz, amit még évtizedek múlva is emlegetni fognak. Bárki bármit mondhat, félszemmel úgyis Istvánt fogja lesni.

Partiumi Magyar Napok

Mikor: augusztus 20-25.

Kivel: A Partiumi Magyar Napok programja még nem végleges, egyedül a Tankcsapdát jelentették be a Facebook-oldalukon. És ennek a hírnek mindenki nagyon örült.Vásárhelyi Forgatag

Mikor: augusztus 28. – szeptember 1.

Kivel: Makám együttes, Ghymes, Intim Torna Illegál, Evilági együttes, Deák Bill Gyula, Kolompos, Knock Out.

Idén először szervezik meg a Vásárhelyi Forgatagot, ezért még nem tudjuk, mire számítsunk - az biztos, hogy rengeteg családi- és gyerekprogrammal készülnek, így a családosok számára ideális ötnapos fesztivál lesz. De a könyvek, a sport, a kiállítások sem fognak hiányozni a vásárhelyiek életéből ezen az öt napon.

Amit biztosan nem hagynánk ki: A színházat. Felolvasószínház, táncszínház, utcaszínház és Bányavirág+Bányavakság is lesz a Forgatagon - ennyi színvonalas előadást egy helyen más városnapon (egyelőre) nem találtunk.

Kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom

Mikor: augusztus 28. – szeptember 1.

Kivel: Beatrice, Boomerang, Hooligans, Groovehouse, László Attila, Kistehén, Szulák Andrea, Baricz Gergő, Tűzkerék, Tesztoszteron Zenei Alakulat, Jazz kaláka, Piramis+.

Az Értékszüret alcímen futó rendezvény is bővíti idén a helyszíneket: a céhtörténeti múzeum és a Vigadó udvarán is lesznek események, a Józsiás parkban gyerekprogramokat szerveznek, de idekerül a termékvásárt kísérő hagyományos főzőverseny is. A szervezők javaslatokat is várnak a programok bővítésére, de idén is bevonják a helyi kulturális intézményeket, például a Wesselényi Miklós Könyvtárat, a múzeumot, a Vigadót vagy a Gyűjtemények Házát.Amit biztosan nem hagynánk ki: A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról az egyik legtöbbször feldolgozott zenés előadás, és ezúttal helyi diákszereplők énekelik el a Vinnélek, vinnélek-et, a Valaki mondja meg-et és a többi dalt.

Nagybányai Főtér Fesztivál

Mikor: szeptember 20-22.

Kivel: A Nagybányai Magyar Napok, avagy a Főtér fesztivál programja sem ismert még, azt viszont már lehet tudni, hogy az Edda koncertje nyitja meg a háromnapos fesztivált.

Fotó: Főtér Fesztivál/FacebookFotó: Főtér Fesztivál/Facebook


A tavalyi programból kiindulva valószínűleg idén sem fog hiányozni az utcaszínház, a játékok, közös tánc és éneklés. Addig is két versennyel is hozzá lehet járulni a fesztiválhoz: a kicsiknek rajzversenyt, a nagyobbaknak fotópályázatot hirdettek a szervezők.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS