2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden, amit már régen tudsz a szerelemről

S. Z. 2004. január 16. 16:37, utolsó frissítés: 16:30

#b#[filmszemle]#/b# Körülbelül tizenkét, párhuzamos románc, nagy adag angol humorral és felhőtlen optimizmussal megspékelve. Két órán át mindenki mindenkit szeret (vagy nem) – hiszen karácsony van, vagy mi...

Love Actually, magyarul: Igazából szerelem. Az édeskés-giccseske plakáton mosolygó nagy nevek – hm... első pillantásra nem az a film, amiről úgy érzem, bűn kihagyni. Legfennebb az anyukámnak ajánlanám, ő csak a "szép" filmeket szereti, melyekben "nem lőnek". Bár ha az ember tüzetesen szemügyre veszi a plakátot, elcsodálkozik az impozáns szereplőgárdán – sőt, mint a filmet nézve kiderül, a brit színjátszás színe-javán kívül még Claudia Schiffert is sikerült meggyőzni egy rövid beugrásra.

Hátizsáknyi óvszerrel megy Amerikába a Londonban lúzer srác - és el is használja azokatHátizsáknyi óvszerrel megy Amerikába a Londonban lúzer srác - és el is használja azokat


Mindenki azt mondja, a világból kiveszett a szeretet


– kezdődik a film. A londoni Heathrow repülőtér terminálján párok és családok ölelkezését-csókolózását láthatjuk. Hát nem – folytatódik a szöveg: ha egy terminálon megállsz, és körülnézel, láthatod, hogy igenis van szeretet a világon.

Tisztes családapa, akit alkalmazottja csábítgat, halálosan szerelmes kisiskolás, író, aki házvezetőnőjébe szeret bele, agglegény miniszterelnök, aki nagyfenekű titkárnőjében találja meg a nagy őt, legjobb barátjának feleségébe szerelmes művész... húú, a többire nem emlékszem. A film mozgatórugója a szerelem, szeretet, egyáltalán, valami társas kapcsolat – konkrétan körülbelül tizenkét párocska párhuzamos története. Azért körülbelül, mert – mivel


Reménytelen eset, amikor valaki
<br />
legjobb barátjának feleségébe
<br />
szerelmesReménytelen eset, amikor valaki
legjobb barátjának feleségébe
szerelmes
az élet bonyolult, egyesek kicsit félre is kavarnak

vagy szakítanak, másokról pedig nem lehet tudni, akkor mi is van, egyáltalán, van-e valami. A filmben egyébként zavaró az, hogy a rendező Richard Curtis (Mr. Bean, Négy esküvő és egy temetés, Sztárom a párom, Bridget Jones naplója forgatókönyvírója) láthatóan a bizonyos sz-betűs érzelem összes válfaját fel kívánja térképezni (bár meleg pár nincsen a filmben – súlyos hiba).

Teszi mindezt kis flash-szerű villanásokban – a szituációk, a jelenetek ugyan gyakran emlékeztetnek más szerelmes komédiákra, de a néző hajlamos ezt megbocsátani a film fanyar angol humora és (eléggé alaptalan) karácsonyi optimizmusa miatt.

Talán a plágium-kritikák elkerülésére került a filmbe az az öregedő volt rock-sztár, aki egy régi, karácsonyira randított sláger felmelegítésével próbál visszatérni a toplisták élére, és hát az eredmény pocsék. A sztár azonban vállalja ezt, és minimum őszintesége díjazható. Ráadásul – hogy a néző boldogsága teljes legyen – a rendező a film végére az összes szerelmi szálat elvarrja váratlan fordulatokkal, elegáns összefonódásokkal.

Curtis nem mondott semmi újat. Na és? A szerelmi komédia-műfaj nem a mély meglátásokról szól, és mivel a szerelmi történeteknek csak édeske-vicceske-súlyoska mozzanatait kell végignéznünk, teljesen szórakoztató. Bűn kihagyni. Az egyedüli dolog, amit nem ért a néző: miért kell január vége fele nézze a karácsonyi agymosásra szánt mozit?

Mosoly és integetés a megoldás, amikor a miniszterelnök a titkárnőjével csókolózik egy színpadon - és felgördül a függönyMosoly és integetés a megoldás, amikor a miniszterelnök a titkárnőjével csókolózik egy színpadon - és felgördül a függönyHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS