2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz ok, amiért szeretjük a Blurt

B. P. E. 2013. augusztus 08. 16:18, utolsó frissítés: 16:34

Az egyik legmeghatározóbb brit zenekar fellépése az idei Sziget megkérdőjelezhetetlen fénypontja lesz. Ezért kell szeretni őket, a britpop háborútól a tréningfelsőig.Miközben a sajtó és a közönség is a „gyenge” lineupért szedi darabjaira a Szigetet, mi inkább megünnepeljük, hogy az utóbbi két évtized egyik legmeghatározóbb zenekara, a Blur ilyen közel játszik hozzánk. Egyébként sem fikázhatunk egy olyan fesztivált, amelyen rajtuk kívül Nick Cave, a Franz Ferdinand, Mika, David Guetta, a Biffy Clyro, az Editors, a Skunk Anansie, Regina Spektor, a Chase & Status Live, Bat for Lashes, a Bad Religion, az Empire of the Sun, Peter Bjorn & John, Zaz, Katy B, a Hadouken! lép fel, és még tényleg sorolhatnánk legalább ugyanennyi sztárt.

De a lényeg a Blur, amelynek pénteki fellépése a Sziget történetének egyik legfontosabb koncertje lesz, és ha nem tévedünk, soha többet nem jönnek ennyire közel hozzánk. Mi ezért szeretjük őket:

1. A britpop háborúért

A Blur és az Oasis vetélkedése a kilencvenes évek közepének legizgalmasabb zenei történése volt, amely mind a zenekedvelőknek, mind a bulvársajtónak bőven szolgált munícióval. Az akkori verdiktum szerint a csatát a Blur (a Country House kislemez jobban fogyott, mint a vele egy napon kiadott Roll With It), a háborút az Oasis nyerte (a (What’s the Story) Morning Glory Amerikában is meghozta számukra az áttörést). De visszatekintve, a háború elvesztése lehetőséget adott a Blurnek a megújulásra, amire ugye az azóta szétesett Oasis teljességgel képtelen volt.
2. Damon Albarn tréningjéért

A Blur a Girls & Boys videójával egy egész nemzedéket mentett meg az elnyúlt pulcsik viselésétől. Az 1994-es klipben Damon Albarn egy Fila tréningfelsőt kombinál egy farmernadrággal, és ezzel kábé egy fél évtizedre meghatározza az alternatívok öltözködésének új szabályait. Az anyukák boldogak lehettek, hogy kisfiuk végre nem úgy öltözködik, mintha a Nirvana negyedik tagja lenne, az apukák meg büszkék lehettek, hogy gyerekük milyen sportos.
3. Alex James frizurájáért
A Blur nemcsak az öltözködésben, hanem a hajviseletben is divatot diktált: Alex James basszer oldalt rövid, elöl hosszú és aszimmetrikus séróját az indie-kölykök tízezrei utánozták le.

Alex James virágkorábanAlex James virágkorában


4. A Tender „Oh my Baby” kórusáért

A gospel-beütésű dal amúgy is egy tökéleteshez közel álló szerzemény, de az igazi nagysága a koncerteken mutatkozik meg, ahol a közönségre van osztva az „Oh my Baby, oh my Baby, oh why, oh my” kórus, és így alakul ki minden egyes fellépésen nagyon őszinte együttműködés a zenekar és közönsége közt. Ezt egyszer át kell élni.
5. Mert tudnak gyengédek lenni

A már említett Tenderen kívül az Out of Time, vagy az egyik első hazai Orange-reklámnak köszönhetően mindenki által ismert The Universal dallamvilága a bizonyíték.
6. Mert tudnak kemények lenni

Elég, ha annyit mondunk: Woo-hoo I feel Heavy Metal! Az értelmetlen szövegű, gyakorlatilag a grunge-zene kliséit szívató daluk ironikus módon a legnagyobb amerikai slágerük lett. De meg lehet hallgatni a Beetlebum (a Blur The Man Who Sold the World-je) kezdését is.
7. Mert annyira britek

A Blur a kilencvenes évek első felében a lecsúszóban lévő brit középosztály zenei nagykövete volt, amely egyszerre tudott komoly, ironikus és önironikus lenni. Egyszerre tudták kigúnyolni és képviselni a Nagy Britanniát.
8. Albarn kreativitásáért

Damon Albarn a showbiz egyik legnagyobb guruja. Valószínűleg neki köszönhető, hogy a Blur épp idejében szállt le a britpop-vonatról, és fordult a zajosabb, karcosabb, amerikaibb hangzás fele. Aztán meg ott van a többi projektje: a Gorillaz animált zenekar, amelynek létrehozásáért önmagában megérdemli, hogy felkerüljön minden idők tíz legkreatívabb popzenészének listájára, meg a The Good, the Bad and the Queen, amellyel 2007-ben már felléptek a Szigeten. És ha a három zenekar nem lenne elég, idén jön Damon első szólóalbuma is. A Monkey: Journey to the West cirkusz-operája pedig a londoni és párizsi sikerszéria után júliusban költözött át Amerikába.
9. Mert olyan artsy

A Think Tank borítóját Banksy készítette, míg a Best of-juk Julian Opie munkája, és a londoni Nemzeti Arcképcsarnokban (National Portrait Gallery) van kiállítva – és jó eséllyel a Queen Hot Space című lemezének borítója jut eszünkbe róla.


10. Mert sokan tanultak tőlük

A brit zenekarok következő generációjának (Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, The Killers – igen, tudjuk, hogy ők amerikaiak) nem kellett messzire mennie inspirációért.
BÓNUSZ:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS