2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elveszett mozitermeket hajkurász Tudor Giurgiu új projektjében

kérdezett: R. T. 2013. augusztus 09. 14:13, utolsó frissítés: 14:17

Ősszel indul el az Emlékek láncolata weboldal, amelyre bárki feltölthet majd képeket, szövegeket az egykori mozikról, amelyekből a '90-es évek elején még több ezer volt országszerte.


Merész projektet körvonalazott Tudor Giurgiu rendező, TIFF-fesztiváligazgató a Colours of Cluj fesztiválon, amikor az elhagyatott filmraktár udvarára hívta a közönséget filmet nézni. A raktárral magával is lennének tervei, viszont sokkal nagyobb projektet készít: fel akarja térképezni Románia egykori, mára elhagyatott vagy teljesen átalakult mozitermeit. Erről kérdeztük.


Hogyan kezdett bele ebbe a pojektbe?

Tudor Giurgiu: Mindig is fájt a lelkem, hogy az országban annyi elhagyott, elveszett moziterem van, vagy átalakították valami egyébbé, és folyton arra gondoltam, hogy a most 20-25 éveseknek is kell látniuk, milyen volt Románia ezelőtt 20 évvel, amikor több száz moziterem volt országszerte. Innen jött az ötlet, hogy készítsek egy projektet, amely elmagyarázza, hogyan is jutottunk ide.

Fotó: tudorgiurgiu.roFotó: tudorgiurgiu.ro


Először dokumentumfilmben gondolkodtam, de kiderült, hogy sokkal több anyag és tartalom lesz, mint amennyi egy dokumentumfilmbe beleférne, ezért eldöntöttük, hogy online projektet is indítunk. Jelenleg ez élvez prioritást, ezen dolgozunk. A címe Lantul amintirilor (Az emlékek láncolata) lesz, majd jön a dokumentumfilm is, amelyet fesztiválokon vagy a tévében is lehet majd sugározni.


Hogy fog kinézni ez a honlap?

- Most dolgozunk rajta, és az volt a célunk, hogy felhasználóbarát oldalt hozzunk létre, de olyan formában, hogy fel lehessen tölteni fotókat, videókat, emlékeket az egyes mozikról, legyen az bárhol az országban. Egyszerű felület lesz, megyékre és városokra osztva, és majd kiderül, hogy a referenciaként megadott 1990-es évben hány moziterem is volt.

Gyakorlatilag arra szólítjuk fel a közönséget, hogy böngésszenek az emlékek között, és aki megosztana hasonlót, az egyenesen fel is töltheti az oldalra. Reméljük, hogy így sikerül feltérképezni azt a folyamatot, ahogyan Románia teljes érdektelenségből és hanyagságból elvesztette a mozitermei jó részét.


Nem lehet, hogy ez valamennyire természetes folyamat is, hogy a közönség is megváltozott, átalakult?

- Nem hiszem, hogy a közönséggel van baj, hanem az egész mentalitással és érdektelenséggel. Ezeket a mozitermeket senki sem védte meg az ingatlanérdekekkel szemben. Románia gyakorlatilag 20 éven keresztül ingatlanpiaci paradicsom volt, megfelelő kapcsolatokkal vagy befolyással bármihez hozzá lehetett jutni. A mozitermeket pedig nem védte meg senki, pedig minden közösségnek meg kellene védenie a saját örökségét.

Sajnálom ezt mondani, de a nálam idősebb, filmszakmában dolgozó emberek, akik még a politikába is bejutottak, egyáltalán nem voltak érdekeltek abban, hogy megőrizzék, felújítsák ezeket a termeket, és legalább egy lehetséges európai, romániai filmhálózatot hozzanak létre. Ennek a hanyagságnak köszönhetően úgy gondolom, az én generációm feladata, hogy megpróbáljunk tenni valamit.

A feltérképezés mellett, meg hogy megmutatjuk az embereknek, milyen is volt egykor, a helyhatóságokkal is megpróbálunk majd tárgyalni, és meggyőzni az olyan nagyvárosok polgármestereit, ahol nincs mozi, hogy megéri befektetni legalább egy moziterembe. A közönségnek, a fiataloknak szükségük van erre, nem olyan nagy pénzügyi megterhelés mondjuk a stadionokhoz, sporttermekhez képest, és jó befektetés egy olyan generációba, akinek szüksége van egy ilyen helyre.


És számít-e arra, hogy bármi is változni fog a projekt nyomán?

- Úgy gondolom, a hatás 20-25 év múlva érezhető majd meg.

Giurgiu a filmraktárnál nyilatkozik
<br />
Fotó: Clolurs of ClujGiurgiu a filmraktárnál nyilatkozik
Fotó: Clolurs of Cluj


Tehát hosszútávban gondolkodik.

- Igen, a TIFF hatásai is csak most érződnek, most alakult ki a közönség, aki érdeklődik a filmkészítés iránt is, a gyerekek, akik a fesztivállal együtt nőttek fel, most filmesnek tanulnak. Egy jelenség, kampány, esemény hatása szerintem csak 10-15 év múlva érződik meg.


Eddig hány városba sikerült eljutni?

- Kicsi csapattal dolgozom, amelyik sokat kínlódott ezzel a projekttel. A csapat része Alexandru Belc, a dokfilm rendezője, Ilinca Micu és Tudor Panduru operatőr. Viszont eddig sikerült 18-20 városba eljutni, van nyersanyagunk, szereztünk barátokat is, akikkel együttműködünk a továbbiakban is, és akiknek, úgy gondolom, sikerül majd küldeniük anyagot is. Kaptunk üzenetet Bocsáról, Piatra Neamtról, az ország legkülönbözőbb helyeiről, olyan emberektől, akik felfigyeltek a projektre, és megígérték, hogy küldenek anyagot.

Az oldalt ősszel, októberben tervezzük elindítani, és meg vagyok győződve, hogy akkor majd sokan jelentkeznek majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS