2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden eddiginél nagyobb Kolozsvári Magyar Napokra számíthatunk

2013. augusztus 12. 19:59, utolsó frissítés: 2013. augusztus 13. 14:03

Az egy hét múlva kezdődő eseményen mintegy 390 programmal várják az érdeklődőket, akiket 120 sörsátorral és 125 négyzetméteres lacikonyhával látnak el.


Augusztus 18-án, vasárnap egy tulajdonképpeni nulladik nappal kezdődik a 4. Kolozsvári Magyar Napok, amelynek alig egy héttel a kezdése előtt a szervezési feladatok mintegy 85-90%-át már elvégezték, amiért köszönet illeti a szervezőket, valamint az ifjúsági és a civil szervezetek képviselőit, kiemelten pedig az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ politikusait - mondta Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője a rendezvény előkészítéséről tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Elmondta, már csak olyan feladatok vannak hátra, amelyeket csak a kezdés előtti utolsó napokban lehet megoldani, és egyben köszönetet is mondott a partnereiknek és a támogatóiknak. Két partnerséget emelt ki külön is a főszervező, egyrészt az Igen, tessék! mozgalommal való együttműködésüket, másrészt a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programot.

„Úgy izgulok, mint egy kisdiák, aki minél többet készül, annál jobban izgul. Ennek nyilván megvan az oka is, hiszen a Kolozsvári Magyar Napok mostanra nem csak Kolozsvár, illetve Erdély, hanem immár a Kárpát-medence kulturális életében is fontos rendezvénynek számít” - mondta Gergely.

A szervezők: Sánta Levente, Horváth Anna, Gergely Balázs és Szabó Lilla (Fotó: Bethlendi Tamás)A szervezők: Sánta Levente, Horváth Anna, Gergely Balázs és Szabó Lilla (Fotó: Bethlendi Tamás)


A főszervező Kincses Kolozsvár Egyesület mellett közel 70 civil szervezet és intézmény szervez különböző eseményeket az idei Kolozsvári Magyar Napokon, összesen – messzemenően túlhaladva a tavalyi programszámot –


mintegy 390 programponttal várják az érdeklődőket.

50 ifjúsági és 50 gyermekprogrammal, 20 kiállítással, közel 30 irodalmi rendezvénnyel, több mint 40 filmmel, számos színházi előadással, magyar, román és angol nyelvű tematikus, illetve általános városnéző sétákkal, toronyzenével, orgonamaratonnal, ingyenes román és magyar nyelvű tárlatvezetéssel a Thorma János-kiállításon, tangóbemutatókkal, a három naposra bővült magyar egészség napjá(i)val és gyerekparkolóval várják az érdeklődőket – sorolta a lehetőségeket Szabó Lilla programigazgató.

Mintegy 60 helyszín közül Szabó Lilla az ifjúsági programoknak is helyszínt biztosító Farkas utcát – és néhány hozzá kapcsolódó utcát, így a félig lezárt Egyetem utcát –, a gyermekprogramok helyszínét, a Romkertet, a Filmnapok helyszíneit (Művész Mozi, Tranzit Ház és TIFF-ház), továbbá az egykori New York szállót emelte ki. A szervezők igyekeznek felidézni azt a pezsgő kulturális életet, amely a múlt század elején a szállóban zajlott, többek között olyan kecsegtető címmel szerveznek kiállítást, hogy Ki jön velem szobára? Ennek keretében egyszerre 10 művész mutatkozhat be – nyilatkozta a programigazgató.

Sánta Levente fesztiváligazgató kifejtette:


3 fő színpadon több mint 30 koncert lesz

az egy héten át tartó Kolozsvári Magyar Napokon. Külön kiemelte a főtéri 6 nagykoncertet, a néptáncgálát, illetve a rendezvény egyik fénypontját, a Kolozsváron először bemutatott István, a király rockoperát. A Farkas utcai színpadon 9 koncertet, 2 operettelőadást, illetve egy nótaestet és egy tangóbemutatót láthatnak az érdeklődők. A Sportcsarnok előtti színpadon idén először rockzenei maratont szerveznek, amelynek keretében 8 együttes lép fel, többek között a húszéves fennállását ünneplő kolozsvári Knock Out és a debreceni Tankcsapda is. Emellett azt is elmondta, hogy a fesztivál éhes és szomjas résztvevőit idén három helyszínen

35 sörcsap, 120 sörsátor és 125 négyzetméteres lacikonyha látja el.

A fesztiváligazgató egyben új előadókat is bejelentett, így fellép az Intim Torna Illegál, Antal Timi, a Jazzybirds, Vastag Csaba, a Funkorporation, a Koszika & The HotShots, a Budapest Nufolk Revolution, Indie Folker és a Longstep.

Horváth Anna alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a példaértékű rendezvény sikere annak köszönhető, hogy senki nem próbálja kisajátítani, így minden résztvevő, legyen akár kolozsvári vagy erdélyi, egyformán magának érezheti. Külön kiemelte a fiatalok önkéntesként való bekapcsolását a rendezvény lebonyolításába, hiszen több mint kétszáz középiskolás fiatal jelentkezett önkénteskedni. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a fiatalság is magénak érzi a Kolozsvári Magyar Napokat, és ellentmond annak az általánosan elfogadott állításnak, miszerint a mai fiatalokat nem lehet kimozdítani a televíziókészülék vagy a számítógép elől.

Kolozsvár alpolgármestere ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az önkormányzatnál a szó jó értelmében rutinná váltak a Kolozsvári Magyar Napok helyszíneinek, rendezvényeinek engedélyeztetésével járó procedúrák.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője mindemellett azt is kiemelte,


a rendezvény továbbra is teljesen ingyenes.

A napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a főtámogatók és a kiemelt támogatók mellett a helyi üzleti szféra – elsősorban a kis- és közepes vállalkozások – támogatókedvét emelte ki, amelyeknek a száma a tavalyhoz képest is legkevesebb megduplázódott. A 250 ezer eurós összköltségvetésű rendezvény finanszírozásához jelenleg az összegnek mintegy 10%-a hiányzik, de a főszervező szerint ígéreteik már vannak arra, hogy meglesz az a mintegy 25 ezer euró is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS