2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csík zenekar-koncert: úgy énekeltek, ahogyan szerettük

G. L. 2013. augusztus 22. 16:37, utolsó frissítés: 17:14

A Csík zenekar tudja, hogy miként kell jó koncertet tartani, s ezt szerda este Kolozsvár főterén be is bizonyították Hobóval, Lovasival és Fodor Netti Sándorral.


A Csík zenekar tökéletesen tud koncertezni, igaz, volt idejük megtanulni, hiszen idén ősszel ünneplik a 25. születésnapjukat. A szerda esti Kolozsvári Magyar Napos koncertjük minden pillanatát kontrollálták, azt adták, ami kell a népnek, és pontosan úgy adták, ahogyan elvárjuk, hogy adják - ami azonban mégsem jelentett kiszámíthatóságot. Biztos nem csalódott az a nagyjából 10 ezer ember, aki kilátogatott Kolozsvár főterére.


Nem számítottunk őrjítő bulira,

és valószínűleg a zenekar tagjai is tisztában vannak azzal, hogy egy közel kétórás népzenei koncert nem nagyon eladható, főleg, hogy a többség elsősorban a már rongyosra hallgatott Most múlik pontosan miatt ment a koncertjükre. Erre egyébként a fellépésük előtti közönségtalálkozón is utaltak, amikor Szabó Attila arról mesélt, hogy a népdalokat is jobban skandálja a közönség, ha már előtte egy könnyűzenei feldolgozást is játszottak.

A Role-nál jobb felvezető zenekart nem is választhattak volna a szervezők, nekik és népzenés-folkos progresszív rockjuknak is köszönhető, hogy a Csík zenekar kezdésére mindenki összegyűlt, akit valamennyire is érdekel a népzene. Igaz, nem voltak olyan szorosan az emberek, mint a heringek a konzervdobozban, de ez csak pozitívum, mert így legalább szabadon lehetett közlekedni a tömegben. Népzenével kezdtek, hogy a késők se maradjanak le a lényegről. Húsz perc elteltével tökéletes ritmusban jött Hobó, aki a Hajtók dalával egy kicsit felrázta a tömeget.Utána nem sokkal pedig jött Lovasi András, akit legalább annyira várt a közönség, mint a Csík zenekart, s csak abban reménykedtünk, hogy azért többet lesz a színpadon, mint tavaly Presser a Ruzsa Magdi koncertjén. Csillag és fecskével indított, de bármivel jöhetett volna, mert valószínűleg szeretjük. Már a Tankcsapda A fiúk ölébe a lányok c. feldolgozását is énekeltük, de azért a De szeretnéket nem überelte. És Lovasi szólólemezéről is előkerült az Apa övének a csatja, aminek észak-mezőségivel elegyített változatát most hallhattuk először, és hát elsőre be is jött.A tökéletesen megszerkesztett előadásban valószínűleg a kolozsvári közönségnek akartak kedvezni Fodor „Netti” Sándor mérai prímás színpadra szólításával, s ezzel valószínűleg nem csak a néptáncos közegben otthonosan mozgó személyeknél sikerült hatást elérni. Legalábbis meghatották annyira a közönséget, hogy még a legurbánusabb emberek is énekelték az Ősszel érik babám c. csőszdalt,


amelynek a refrénjét valahogy mindenki tudja, mintha a génjeinkben kódolva kapnánk.

Még a visszahívás előtt elénekelték az elmaradhatatlan Te majd kézen fogsz és haza vezetszet, Csík János is előadott egy viccesebb keceli történetet, hogy majd egy pörgősebb búcsúcsárdással zárják a rendes koncertidőt, ami ha így ér véget, elég sok emberben hiányérzetet keltett volna, és nyilván ők sem gondolták komolyan.A visszában a Kex zenekartól játszották még Hobóval az Elszállt a hajó a szélbent, majd Netti Sándorral is volt egy koprodukciójuk még. A másfél órás koncert végén pedig a nagyközönség megkapta, amiért jött, a Youtube-on már több mint 10 milliós nézettségű Most múlik pontosant. Majd vége lett, egyszerűen és gyorsan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS