2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koltai Róbert lesz a Filmtettfeszt sztárvendége

R. T. 2013. szeptember 27. 15:47, utolsó frissítés: 16:55

A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz egy felolvasás is, amelyben a feltehetően első Drakula-film forgatókönyvéből készült írást adják elő.


Bemutatták az október 3. és 6. között rendezett Filmtettfeszt részletes programját a fesztivál szervezői kolozsvári sajtótájékoztatójukon. A továbbra is kolozsvári központú, de idén már további hat városban megszervezett fesztivál költségvetéséből - ami ugyanannyi, mint tavaly - egy Eurovízió-győztes kb. 6 perc és 45 másodpercig énekelne valamelyik erdélyi városban – viccelt Zágoni Bálint főszervező.

A program összeállításában továbbra is arra törekedtek, hogy friss magyar nagyjátékfilmeket hozzanak el az erdélyi közönségnek. Idén – a különböző válogatásokban szereplő rövidfilmeket is ideszámítva – több mint 90 filmet vetítenek le, amelyből tíz nagyjátékfilm, egy ifjúsági film (Tüskevár) és egy egész estés animációs film lesz.

A friss nagyjátékfilmek között itt lesz az Aglaja, a Nejem, nőm, csajom, a Köszönöm, jól!, a Csak a szél és a Drága, besúgott barátaim, és lesz tizenegy idei kisjátékfilm is, köztük Felméri Cecília Boldogságpasztillája vagy Tóth Barnabás Újratervezése.A Filmtettfesztre rendezők is érkeznek: itt lesz a kidei születésű Kovács András, akinek három filmjét vetítik le a fesztiválon, Szajki Péter, a Nejem, nőm, csajom rendezője, Prikler Mátyás, a sztármeghívott pedig Koltai Róbert lesz, akinek a 20 éve bemutatott Sose halunk meg című filmjét vetítik, felújított hangváltozattal.

Régifilmes vonalon is „erősített” idén a fesztivál: fontos vetítés lesz Janovics Jenő Világrém című filmje, amelyet Szép András kísér zongorán. Vetítik továbbá az 1942-es Férfihűség című filmet is, amelyet részben Kolozsváron forgattak.


Különleges eseménynek ígérkezik az Origo Kulturális Egyesület által szervezett „felolvasószínház” – bár Szántai János szervező nem nevezné annak –, amely igazából egy 1924-es novella felolvasása lesz. Pánczél Lajos Drakula halála című írása az egyetlen erdélyi Drakula-szöveg, és bár nyomtatásban 1924-ben jelent meg, korábban kellett keletkeznie, mivel 1921-ben Lajtai Károly marosvásárhelyi rendező filmet forgatott belőle. Ez a film nincs meg, csak a korabeli sajtóból lehet róla tudni. A novellát négyen olvassák fel, és a könyv borítóját, valamint a sajtóban megjelent egykori képeket vetítik mellé.Egy másik kiemelkedő esemény lesz a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő bizottságának látogatása: a csoport négy tagja szombaton szakmai kerekasztalon vesz részt. Továbbá a Filmtettfeszt idén is átadja a tavaly alapított Sárga csikó-díjat, amelyet most Buglya Sándor producer kap meg.

A Filmtettfeszt részletes programja idéntől saját honlapon böngészhető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS