2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Botrány a Kollokvium blogjának kétértelmű bejegyzése miatt

szerk. 2013. október 02. 16:35, utolsó frissítés: 2013. október 03. 12:07

A Székely Csaba-darabok keddi előadása apropóján született szöveg hatására Gáspárik Attila bejelentette: a vásárhelyi színház többé nem vesz részt a gyergyói fesztiválon.


Heves indulatokat váltott ki egy, a jelenleg is zajló gyergyószentmiklósi színházi kollokvium hivatalos blogján megszületett bejegyzés, amelyet egyes közéleti személyiségek Székely Csaba Bányavirág-trilógiája és az őt övező felhajtás elleni támadásnak értelmeztek.A Parászka Boróka Facebook-oldalán fellángolt vita radikális kijelentésekig jutott el: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat vezető Gáspárik Attila például bejelentette: megszüntetik részvételüket az elkövetkezendő kollokviumokon. Székely Csaba viszont nem nyilatkozik az ügyben.

A X. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon kedden adta elő a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Székely Csaba Bányavirág és Bányavakság című darabjait, mindkettőt Sebestyén Aba rendezésében. A fesztivál blogjában ennek apropóján jelent meg az Elképzelt kiáltvány egy agyonhallgatott Székely Csabáért című szöveg, a szerző megjelölése nélkül.

A cikket író Lovassy Cseh Tamás igyekszik tisztázni a helyzetet: „Szó sincs Székely Csaba elleni támadásról, a szöveget egy humoros műfajnak szántam, és az, hogy a „Lájk” rovatba került, egyértelműen jelzi, hogy mi is a véleményem, véleményünk a szerzőről, meg az előadásról egyaránt. Csak a helyzet humorára utal, hogy a közönség ötödször ül be az előadásra (mi is), mi meg úgy tálaljuk, mint újonnan felfedezettet.” Lovassy ugyanakkor sajnálja, hogy félreértések születtek.A hivatalos blogot szerkesztő Zsigmond Andrea értetlenkedését fejezte ki Parászka Boróka magatartásával kapcsolatban, az ő megítélése szerint ugyanis a szöveg alapvetően nem ad okot ilyen indulatokra. Zsigmond az időhiány miatt egyelőre nem próbálja meg tisztázni a helyzetet, de amint ideje engedi, bővebben is nyilatkozik.

Sebestyén Aba, a tegnapi előadások rendezője nem kommentálta a kialakult helyzetet, ugyanis még nem olvasta a kérdéses cikket.

Gáspárik Attila ellenben értetlenségének adott hangot, hogy miért kellett ennek a szövegnek megjelennie a fesztivál hivatalos blogján. "A gyergyói körülményeknek csak ez a két előadás felelt meg, ezért mentünk ezzel. A művészeinket egyáltalán nem könnyű meggyőzni, hogy odamenjenek. Gyergyó és Kisvárda arról híres, hogy szinte semmilyen normális színházi körülményt nem tud biztosítani, de nagyon ambíciós. Következtetést levontuk. A jövőben nagy szeretettel várjuk a gyergyói színházkedvelőket Marosvásárhelyen!" - írta a színházigazgató.

Gáspárik a Transindexnek elmondta: teljes mértékben komolyan gondolta kommentjét, ilyen körülmények között valóban nem kívánnak többé részt venni a kollokviumon. A cikk tisztázását kívánó szerzőnek sok sikert kívánt, ugyanakkor kritizálta a helyi szervezők hozzáállását.

A Figura Stúdió Színház igazgatója, Czegő Csongor a Facebookon szólt hozzá a vitához, tudomásul véve Gáspárik véleményét, de további párbeszéd szükségességét hangoztatva.

"Gyergyó szar hely, ugye. Ezt úgy tudni illik. Se színpad, se néző, se színház, se semmi nincsen. Élet valahol a Bucsinon túl kezdődik, ideát a műveletlen, ködös, büdös és didergős Kelet (alpessel és fenyvekkel súlyosbítva), ott túl a hegyen Parajd, majd kibédi hagyma, s csak azon túl jő oázis: élet, meg kultúr, meg flekken.
.
Voltunk kb négyszázan az este. Persze, csúsztatás ez, hisz a 'virág nézőit duplán számolom. Jó volt, hogy éppe-éppe le tudtunk ültetni 94 embert az ötvenfős stúdióban, jó volt teltházat számolni egy fél-nézőteres előadáson. Jó volt, hogy itt tudtak lenni a Bányák. Persze bánom, hogy nem láthattuk itt a Vizet: igazából így lett volna teljes e körülménytelen, semmitlen, ám ambiciózus fesztivál Bánya-napja: a Székely Csabáé, a Yorrické, Abáé, azoké, akik ebben az elmúlt két évadban szerzőt, rendezőt avattak, magyar színháztörténelmet írtak.
.
Hogy nem így lett, annak okai vannak, mint minden fiaskónak. Mindezek ellenére a magam szerény nevében ezúton is köszönöm, hogy lejöttetek ezzel a ti két előadásotokkal erre a mi kicsinke fesztiválunkra.
" - írta a színházigazgató.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS