2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan, ki indította a Facebookos verselős játékot

Kulcsár Árpád 2013. december 18. 08:25, utolsó frissítés: 08:25

Ha a hétvégén tele volt a falad versekkel, és lájkolásért te is kaptál egy költőt, most az is kiderül, kinek kell köszönni. Vagy nem.


Hétvégén ütötte fel a fejét a játék a Facebookon, hogy valaki megoszt egy verset, ha tetszik, akkor valaki más meglájkolja, a megosztó pedig megnézi, ki lájkolta meg, és ajánl neki egy költőt, akitől ő is majd megoszt egy verset. A játék nagy népszerűségnek örvendett; aki rajta van a közösségi oldalon, és legalább egy ismerőse van, biztosan találkozott már vele.

Az így megosztott (valószínűleg) több ezernyi vers kisebb nyomozásra indított: megpróbáltuk kideríteni, honnan is indult el az egész mozgalom. Az első tipp André Feri volt (egyszerűen azért, mert több közös ismerős is tőle kapta a megosztanivaló költő nevét), aki azonban "kikérte magának" a gyanúsítgatást, mondván: túl interaktív dolog volt ez ahhoz, hogy magától kitalálja.

Elindulunk hát Andrén keresztül, megnézve, ő kitől kapta. A különböző emberekkel való csetelés közben Dimény-Haszmann Árpád költőhöz jutottunk, aki figyelmeztetett, hogy festményekkel már régebben játsszák ezt a dolgot (ezt is észrevettük amúgy). Dimény-Haszmann Garaczi Lászlótól kapta a versét (Facebookon Hunczut László Garaczi), úgyhogy az sejthető volt, hogy nem transzilvanikum ez sem.Végül Garaczi László megerősítette: ő indította el a lavinát, amely ha nem is osztatlan (mert egyesek rögtön rinyáltak, hogy mi ez a sok vers, hagyjuk őket békén), de határozott sikerről tanúskodik.„Úgy tudom, valóban én indítottam el, láttam már egy-két hasonló netes játékot, a leíró szöveget is egy éppen aktuálisan futó képmegosztó játék szövegéből alakítottam át pár nappal ezelőtt egyik éjszaka néhány másodperc alatt, véletlenszerűen (közben skype-oltam valakivel, tényleg csak egy kósza ötlet volt), de persze örülök, ha sokakhoz eljut” – válaszolta az író arra a kérdésre, hogy ő-e a kútfeje ennek a spam-poetrynek.

Garaczi szerint különben a közösségi oldalak kedvezően hatnak a versek terjedésére nézve, elmondása szerint különben is sok verset oszt meg, ritkábban a sajátjait is, s úgy látja, sokan lájkolják, s ezáltal eljut olyanokhoz is, akik egyébként a verseskötetet nem veszik a kezükbe.Azt is megkérdeztük tőle, hogy amennyiben nem Garaczi László, vagy hasonló autoritás indítja el a mozgalmat, szerinte akkor is ekkora lett volna-e - amolyan cunamis - a hatás. "Szerintem ez tőlem teljesen független: az elmúlt napokban már több mutánsát láttam ennek a versmegosztó játéknak, más alapszöveggel, ráadásul én eléggé inaktív voltam (utazás), szóval csak óvatosan lájkoltam az új posztokat, mert csak késéssel tudtam volna költőket ajánlani az újonnan csatlakozóknak. Egyébként talán túlságosan is cunamiszerű a játék dinamikája, mint a piramis-játékoké általában, nem lehet egy idő után fenntartani, beomlik önmagába - viszont néhányan talán megtartják szokásként, hogy időnként verset posztolnak, és akkor már megérte" – véli Garaczi László.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS