2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két nyelven kántálta végig a kolozsvári villamost az Igen, tessék!

Rácz Tímea 2013. december 22. 21:08, utolsó frissítés: 2013. december 23. 10:30

Van, aki még mintha aludna, van, aki szándékosan közömbösséget tettet. És van, aki elmosolyodik, sőt, úgy mosolyogja végig a két éneket, hogy nem is tudjuk megállapítani, melyik nyelv volt az övé.


Medvetáncoltatásnak is beillő jelenetnek lehettek tanúi a csütörtök reggel hatkor a monostori végállomásban villamosra várók: egy 6-7 fős csapat román és magyar karácsonyi énekeket próbált, míg két videós és én egyik lábukról a másikra ugrálunk a csípős hidegben. Ha szándékos lett volna, se sikerült volna az elmúlt pár hét leghidegebb hajnalát így kiszúrni, de ez mindenképpen egy olyan reggel, amikor a zúzmarás fák karácsonyi hangulatának és a munkába siető morcosságnak valahol ki kell egyenlítődnie. És ez nem lett más, mint az Igen, tessék! mozgalom kétnyelvű kántálása.A korán reggel villamosozó emberek nyilván vegyesek. Van, aki még mintha aludna, van, aki szándékosan közömbösséget tettet. És van, aki elmosolyodik, amikor meghallja a karácsonyi zörgőket, majd a dalokat felcsengeni, sőt, úgy mosolyogja végig a két éneket, hogy nem is tudjuk megállapítani, vajon melyik nyelv volt az övé. Egy bácsi a tárcájában kotorászik, alig hisszük el, hogy tényleg pénzt akart adni, amit nyilván nem fogadnak el a kántálók - ehhez szokhatott, hogy a villamoson éneklésnek valamilyen egyéb szándéka is van, mint egy random hétköznap reggel feldobása.

Mind a román, mind a magyar dal a legismertebbek közül való, hogy minél nagyobbb eséllyel bekapcsolódhassanak az utasok is. De csak kevesen teszik; mellettem egy néni például, bár kedves mosollyal hallgatta végig a román kántát, a Mennyből az angyalra teljes szívvel rázendít.


Leszállunk a Malom utcában, velünk együtt egy idős néni. Minden jót elmond az éneklőkről, akik szerinte "rendesebbek", mint mások. A kétnyelvűséget szorgalmazó egyesület képviselői boldogan mosolyognak, elvégre ezért csinálták. Nem, nem az elismerésért, hanem azért, hogy legalább egy embernek szebbé tegyék a reggelét. És nem is csak egynek sikerült.

Egy férfi boldog karácsonyt kíván, mielőtt leszáll. Avagy sărbători fericite!.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS