2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 12 év rabszolgaság és az American Hustle a Golden Globes győztesei

MTI 2014. január 13. 08:10, utolsó frissítés: 08:54

Sorozatok közül a Breaking Bad kapott díjat, a U2-t filmzenéért tüntették ki, Woody Allen pedig nem vette át az életműdíjat.


A Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaság című filmnek ítélték oda a legjobb drámai alkotásnak járó díjat a 71. Golden Globe-díjátadó gálán Los Angelesben.

A legjobb drámai filmszínésznő Cate Blanchett lett a Blue Jasmine című filmben nyújtott alakításával, a legjobb drámai színész díját pedig a Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam) című film kedvéért csontsoványra fogyott Matthew McConaughey vehette át.

Cate Blanchett
<br />
Fotók: Golden Globes/FacebookCate Blanchett
Fotók: Golden Globes/Facebook


Az est legnagyobb nyertese, a hollywoodi külföldi tudósítók szavazatai alapján, az American Hustle (Amerikai botrány) című alkotás lett, amelyet az elmúlt év amerikai filmtermése legjobb vígjátéknak ítéltek, és amely sztárjai, Amy Adams és Jennifer Lawrence a legjobb női szereplői és női mellékszereplői díjat is elvihették.

A Túl a csillogáson (Behind the Candelabra) című film alkotói két Aranyglóbuszt vihettek el a ceremóniáról. Az ítészek szerint ugyanis ez bizonyult a legjobb tévéfilmnek. Megkapta a díjat az extravagáns zongoraművészt, Liberacét alakító Michael Douglas is.

Két aranyglóbusszal dicsekedhet a Dallas Buyers Clubot létrehozó művészcsapat is, mert McConaughey mellett Jared Leto is megkapta a legjobb férfi mellékszereplői játékért járó elismerést.

A 12 év rabszolgaság csapataA 12 év rabszolgaság csapata


A Breaking Bad szintén két elismerést kapott: a drámasorozatok legjobbikának, valamint a műfaj legjobb színészének járót, az utóbbit Bryan Cranstonnak köszönhetően.

Duplázott a Brooklyn Nine-Nine széria is, amely vígjáték- és musicalsorozat kategóriában találtatott a legkiválóbbnak, Andy Samberg pedig a műfaj legjobb színészének. A legjobb színésznőnek járó díj átadásakor ugyanebben a kategóriában a gála egyik házigazdáját, Amy Poehlert (Városfejlesztési osztály) szólították ismét a színpadra.

A legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot a Gravitáció filmvászonra viteléért Alfonso Cuaron kapta meg, a forgatókönyvírók közül pedig Spike Jonze, A nő (Her) szerzője utasította maga mögé a mezőnyt.

Matthew McConaugheyMatthew McConaughey


Leonardo DiCaprio a legjobb színésznek a vígjáték műfajában járó Aranyglóbuszt vehette át, a Martin Scorsese által filmre vitt, A Wall Street farkasában ismét megcsillogtatott tehetségéért.

Az idegen nyelvű filmek direktorai közül az olasz Paolo Sorrentino vehette át A nagy szépségért odaítélt Golden Globe-ot.

Minisorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő Elisabeth Moss lett (Top of the Lake), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést pedig Jacqueline Bisset érdemelte ki (Dancing on the Edge).

David O. Russel, az American Hustle rendezőjeDavid O. Russel, az American Hustle rendezője


A drámasorozatok legjobb színésznője Robin Wright lett a House of Cardsban nyújtott művészi teljesítményéért. Jon Voight a Ray Donovanban alakított szerepéért kapta meg a legjobb drámai sorozat-mellékszereplőnek járó díjat.

A legeredetibb filmzenéért járó elismerést Alex Ebert, a Magnetic Zeros frontembere (All Is Lost), a legjobb filmdalért járót pedig a U2 vehette át a Mandelában felcsendült Ordinary Love-ért.Az animációs filmek közül a Jégvarázs (Frozen) végzett az élen. A Cecile B. DeMille-életműdíjat a kitüntetett, Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró nevében Diane Keaton köszönte meg. Allen sosem jár díjkiosztó gálákra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS