2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román vonalra gyúr a Slam Poetry Erdély

kérdezett: R. T. 2014. január 28. 09:24, utolsó frissítés: 11:11

Eddig úgy tudtuk, nem nagyon van román slam poetry, de remélhetőleg Kolozsváron ezután lesz - és részben magyar fiatalok csinálják. Márkus András mesél róla.


Villog a Facebook, új értesítés érkezett: a Slam Poetry Erdély meghívott egy eseményre. OK. Február harmadikán. OK. A The Sovietbe. OK. Open Mic Slamre. OK. Románul és angolul. Tessék?!

Körülbelül ez játszódott le a fejemben, amikor a hétvégén kiderült, hogy az erdélyi magyar slamet is szervező csapat egy része elindítja a román vonalat is Kolozsváron. A többiről Márkus Andrást, “az erdélyi slambébi szülőapját”, és most már lehet, hogy az erdélyi román slamkölyök bábáját kérdeztük.


Amikor szembejött a Facebookon a Slam Poetry Transylvania és egy esemény, kicsit meglepődtem, hogy a magyar fiatalok román slamet is szerveznek. Mióta tervezitek?

- Egészen pontosan: a Slam Poetry Erdély csapata pár román szervező közreműködésével. Mi megörököltünk egy koncepciót a magyarországiaktól, amit továbbgondoltunk, megpróbálva az erdélyi közönség igényeire átszabni. Ezt a koncepciót akarjuk a román vonalon is megerősíteni. Gondolkodtunk azon, hogy mennyire gáz esetleg, hogy magyarok szervezik a román slamet, de annak a közönségnek, akit a slam érdekel, nem hinnénk, hogy ez gondot okozna...>>A slam Poetry Translyvania a Facebookon

Amúgy sok olyan román ismerősünk van, aki látta, hogy több száz gyerek jött és hallgatta a slamet, és kérdezgették, hogy mi ez, mitől ilyen sikeres, mi is ez az egész, lesz-e románul… Hát igen, lesz!

Márkus AndrásMárkus András


Ki van a csapatban?

- A The Soviet rendezvényszervezői csapatából Roxana Tarko és Andreea Handrea. Amúgy úgy indult az egész, hogy a The Soviet tulajaival elkezdtünk dumálni róla, hogy bezzeg, de jó volna, aztán egy darabig ott stagnált a projekt a kocsmaasztalnál. Nyilván a beszélgetést a “mi is a slam?” költői kérdéssel kezdtük, én meg próbáltam elmagyarázni, hogy hát ilyen “poezie de performanta”, de persze nem sikerült – magyarul sem szokott sikerülni. Mutattam angol videókat, és belevágtunk. Az open mic koncepcióval kezdtük, amire ugye bárki jelentkezhet. 2-3 hete folyik konkrétan az agyalás, de csütörtök éjjel volt egész pontosan, amikor összeállt az egész, meglett a logó is Banga Szilárdnak köszönhetően.

Mit tudunk a román slamről? Ha rákeresünk, Bukarestben volt néhány esemény, de itt ki is merül.

- Egyelőre semmit, pedig nagyon kerestük – de hátha a mi figyelmünket kerülte el. Talán a magyarországi mozgalom legelejéhez hasonlítanám, amelynek nyilván az évek során az is hozzájárult a felfutásához, hogy odaálltak mellé MC-k, DJ-k, Akkezdet Phiai – a slammel kvázi rokon műfajok ismertebb művelői. Kíváncsi vagyok, itt kiket tudunk megmozgatni.

A logóA logó


Tehát a román slamnek nincsenek vezéralakjai?

- Nincs, én legalábbis Kolozsváron nem tudok arról, hogy lenne bármi/bárki is – de hátha nincs igazam. A műfaj is egyelőre idegen, a Facebookon is az angol szövegeket nyomjuk, mivel román slamfelvétel nincs. Vannak olyan rapperek, akik néha nagyon közel állnak a slamhez, például a Subcarpati guerilla live sessionja, amely nagyon-nagyon közelít egy spoken word-osabb történethez.

Amúgy ez vicces, de a magyarországi slammereknek nagyon bejön a román hiphop, nem sokat értenek belőle – egyelőre –, de nagyon élvezik. Szerintem létezik ilyen, hogy egyes műfajok bizonyos nyelvekkel találnak jobban, és a román a hiphoppal nagyon is. Könnyebb a freestyle is, lényegesen kevesebb magánhangzó van, ettől könnyebb a rímszerkesztés.Slam Poetry Erdély és Slam Poetry Transylvania a két oldal neve - lesz átfedés, multikulti jelleg?

- Igen. Az egész egy olyan cél felé halad – most már meg merem említeni - hogy 2015-re legyen valami nemzetközi slam poetry vagy spoken word-esemény, fesztivál akár. És amikor erről beszélgettünk, senkinek egy pillanatig sem jelentett gondolt, hogy “Transilvania” legyen a neve. Magyarul is annak idején gondolkodtunk, hogy Erdély legyen-e, de nem bántam meg, hogy átfogó, egyszerű neve lett; azt hiszem az elején mindenképpen sok kaput kell nyitva hagyni.

Magyar slammerek ki fogják próbálni magukat románul?

- Igen, én is fellépek. És bevontuk a Hungaromagyarázatokat, benne lesznek a zsűriben.Szerinted mennyire lesznek túlsúlyban az angol szövegek?

- Lesznek, de nem hiszem, hogy teljesen elmenne angol fele. Amúgy a románok befogadóbbak az angollal, könnyebben építenek be angol kifejezéseket a szövegekbe.

Hova tarthat ez az egész, ha óvatosan tippelnél?

- Még óvatosan sem nagyon tippelnék, elválik, de potenciál van benne. A slam poetry estek egyik szépsége, hogy tele van olyan emberekkel, akik a hagyományos irodalmi esteket messziről elkerülik. Félreértés ne essék, nem a klasszikus irodalmi esteket akarom kritizálni, viszont egy szélesebb közönségnek, egy fiatalabb közönségnek nyilván pörgősebb eseményre van szüksége. Na mármost, ha az erdélyi magyar esteket nevezzük hagyományosnak – ahol azért még szép számban voltak rugalmas, a szokványostól eltérő kezdeményezések – akkor talán a román irodalmi estek sokkal konzervatívabbak. A slam tehát ilyen szempontból hiányt pótol, olyan hiányt, amely román vonalon talán még erősebb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS