2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Első román Open Mic Slam: lesz folytatás

R. T. 2014. február 04. 14:20, utolsó frissítés: 2014. február 06. 09:34

Elvesztettük a román slamszüzességünk, hogy születik-e bébi itt is, még nem tudjuk, de az este jó volt nekünk.


Múlt héten eléggé fellelkesültünk amiatt, hogy a magyar slammerek egy része fogja magát, összeáll román szervezőkkel, és beindítják a román vonalat is, rögtön egy Open Mic felállással. Azzal még óvatos lennék, hogy született-e román slambébi hétfőn este a The Sovietben, a megfelelő kifejezés inkább az, amit a magyar vonal hósztjai már rendszeresen használnak: elvesztettük a (román) slamszüzességünk. És ez jó volt nekünk.

A probléma – amit eddig is tudhattunk – annyi, hogy a román slamnek nincs előképe. Nincs Akkezdet Phiai meg Simon Marci, meg Mavrák Kata, akik előbb megismertessék a műfajt, ez egyből fejes volt a mélyvízbe – szerencsére bőven van még idő kiúszni belőle. Az angol példák legalábbis olyan befolyással nem bírtak, hogy bárki is angol szöveget hozzon, így maradt a teljes mértékű kísérletezés.

Itt vége is az összehasonlítgatásnak a magyarral, mert nincs amiért. A tegnapi est színvonala pedig önmagában is értékelhető: a hét fellépőből mindössze egynek nem volt fogalma arról, hogy mit kellene neki a mikrofonnal kezdenie; egészen konkrétan nem hozott szöveget. Mindenki másnak azonban volt már dolga verssel, és ha a tapasztalt Márkus Andrást és Csepei Zsoltot leszámítjuk – akik különben versenyen kívül léptek fel – akkor sem mondhatjuk, hogy inkább maradtak volna otthon.galeria_13849.jpg
Fotók: Sebők Botond
galeria_13850.jpg
galeria_13851.jpg
Ionuţ Călin
galeria_13852.jpg
Zsűrizés, Hungaromânisme-jegyekkel
galeria_13853.jpg
Alexandru Corlan
galeria_13854.jpg
Mihai Hotea


Hallottunk második helyezést érő tévéellenes szöveget (mujé az összes Antenának) Raul Coldeától, aki Verespatakos tüntetéseken még olvasott fel a megafonba, vagy egzisztenciális problémákon merengő verset a harmadik helyet elnyerő Ionuț Călintől, a hiphop ritmusoktól kicsit távolabb álló, de önmagában egészen jó, Bacoviát idéző sorokat Mircea Golbantól, és a végül az első helyet érdemlő Mihai Hoteától a slamhez mind ritmusában, mind tematikájában legközelebb álló, közéleti utalásokkal jócskán megtűzdelt szöveget. Márkus Hungaromanismekből fűzött szöveget hozott, amelyet leginkább a magyarok élvezhettek (mert unguru' e un guru), Csepei pedig hószttevékenysége végén felkonferálta magát, és kis vicces szöveget adott elő, alapjában önmagáról.

A közönség egy részét a magyar slameseményekről ismert arcok tették ki, a másik része azonban olyan kíváncsian, érdeklődve jött, és olyan őszintén reagálta le a mikrofon mögött zajló eseményeket, hogy biztosak vagyunk benne, lesz következő. Elindult valami, és azt tényleg nem nagyon láthatjuk előre, mi lesz belőle. Rossz nem, annyi biztos.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS