2019. február 23. szombatAlfréd
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tudás 6alom: roma fiatalok slammelnek a tanulásról

2014. február 25. 19:07, utolsó frissítés: 2014. február 27. 13:21

Határon túli, magyar anyanyelvű roma fiatalok slamjeit is várják: iskolaelhagyás elleni slam poetry-versenyt hirdet a Roma Oktatási Alap.


Határon túli, magyar anyanyelvű roma fiatalok slamjeit is várják A tudás 6alom című magyarországi kampány keretében február 27-étől induló slam poetry-versenyre – közölték a Transindex kérdésére a magyarországi Roma Oktatási Alap illetékesei. A szervezők a slamversenyről a következő napokban publikálnak részleteket.„Kihúzhatnád a gödörből az egész nemzedéket,/ légy okosabb azoknál, akik lenéznek téged!” Többek között ezeket a sorokat slammelik magyarországi roma fiatalok abban a klipben, amit a szervezet támogatásával készített Császi Ádám rendező és Rév Marcell operatőr, akik idén nagy sikert arattak Viharsarok című filmjükkel a Berlinalén. A tanulás fontosságáról készült szöveget Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer segítségével írták a videóban szereplő diákok.

A videót teljes hosszában február 27-én 14 órától egy sajtónyilvános eseményen mutatják be először a budapesti Telepy utcai általános iskolában, az iskola diákjainak részvételével.

A bemutatón a videóban szereplő gyerekek élőben adják elő a provokatív sorokat, utánuk pedig Said, azaz Süveg Márk lép színpadra. A helyszínen ott lesz a magyar slam több híres képviselője, a szervező Horváth Kristófon kívül Müller Péter Sziámi és Závada Péter Újonc is."Azért kéne tanulni,/ ne tudjanak szapulni,/ ne kelljen mint szar a fűben lapulni" (részlet)

A Roma Oktatási Alap a korai iskolaelhagyást szeretné megfékezni A tudás 6alom című kampánnyal. Ennek keretében készült a klip is, ugyanakkor versenyt is hirdetnek, amelyre szintén február 27-től jelentkezhetnek a 20 év alatti fiatalok „A tudás hatalom” témájú slam-produkcióval. A döntő április 30-án lesz.

A roma gyerekek körében négyszer nagyobb az iskolaelhagyók aránya, mint a nem romák között, és tízszer kisebb az esélyük egyetemen továbbtanulni – áll a szervezet honlapján. Az általuk támogatott iskola utáni aktivitással, mentorprogrammal a sérülékeny közegből érkező roma tinédzsereket próbálják távoltartani az utcai csavargástól, egy inspiráló tanárszemélyiség pedig tehetséges roma tinédzserekkel foglalkozik, a költészetet a hip-hoppal keverve, a budapesti belvárosi kerületek hangulatát tematizálva. Ebben a műhelyben született a klip. A kampány alapgondolata: saját kortársaik ösztönözzék továbbtanulásra a hátrányos helyzetű tinédzsereket.

Még több infó itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS