2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 4-es metróról írt drámát az éjszaka OJD és Székely Csaba

R. T. 2014. március 28. 20:26, utolsó frissítés: 2014. március 31. 09:33

A békéscsabai drámaíró versenyen a szerzők 12 óra alatt írtak egy-egy egyfelvonásost vagy bábdrámát. Orbán János Dénes a pokolba, Székely a jövőbe helyezte a ma pláne aktuális sztorit.


Békéscsabán csütörtökről péntekre virradóan hat drámaírónak hosszú éjszakája volt: a XIX. Magyar Drámaíró verseny zajlott, amelyen 12 óra alatt kellett adott témáról egyfelvonásos drámát vagy bábjátékot írni, a műveket pedig még a hétvégén színpadra is állítják. A témát sorsolással választották ki, és úgy esett, hogy éppen a 4-es metró átadásának napján a Heti Válasz Az alagút vége című, a metróról szóló összeállítását húzták ki, ezt kellett a versenyzőknek feldolgozniuk.

A versenyben két erdélyi szerző is részt vett: Székely Csaba dráma, Orbán János Dénes pedig bábdráma kategóriában írt pályamunkát.


Este hétkor sorsolták ki a témát a Heti válasz 12 cikkéből, nyolckor lehetett nekilátni az írásnak, és másnap reggel nyolcig kellett befejezni a drámát - mesélte a verseny menetéről a Transindexnek Orbán János Dénes. Ő maga


reggel fél 6-ra befejezte az írást,

20-25 perces bábjátékot írt, nagyjából ez az időkeret érvényes a színdarabokra is.

OJD azt mondta, örült a témának, mert így előszedhette "kedvenc ördögöcskéit". Bábjátékában arról írt, hogy a Pokolban is metróépítést terveznek, de problémát okoz, hogy hogyan lehetne földalattit építeni a föld alatt. A négyes metró körüli huzavonát is lehetett parodizálni, így egyszerre lesz szórakoztató a gyerekek és felnőttek számára is, utóbbiak érthetik a közéleti utalásokat."Az újságcikk, amiből ki kellett indulni, tényleg csak kiindulópont volt, tehát nem a cikket kellett dramatizálni, hanem szárnyalhatott a fantázia. Persze nehéz egy ilyen cikknél elkerülni a politikát. Mondjuk, nem is nagyon akartam. Csak azt próbáltam szem előtt tartani, hogy ne legyen ízléstelenül politizáló" - mondta a témáról Székely Csaba.

Székely egy szatirikusnak mondható szöveget írt, amely

2094 Budapestjén játszódik,

az egész város romokban, csak a 4-es metró működik. Ezen szeretne néhány szereplő az egykori Gellért-térről (a történet idején Tarlós-tér) eljutni a Keletiig, ki ezért, ki azért. És végül a metró csak megy, az ajtók hol a jobboldalon, hol a baloldalon nyílnak, de a metró csak megy - mesélte a szövegről, amelyet 2 perccel 8 előtt fejezett be.


A művek színpadra állításához a drámaírók hat-hat, a bábosok öt-öt színészt kaptak, és a rendezőket is kisorsolták számukra. Köztük három erdélyi is van: Csurulya Csongor, Béres László, valamint Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Társulat művészeti igazgatója. Utóbbit a sorsolás pont Székely Csabával hozta össze, és a szöveget ellenpontozva rendezi meg, "mivel nálam mindenki megy, megy, ő pedig mindenkit lecövekelt, és a szöveg az, ami megy, megy" - írta Székely.

Az egyfelvonásos darabokat szombaton, a bábjátékokat vasárnap mutatják be, a díjazáson pedig külön értékelik az írott drámákat és az előadásokat is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS