2018. aug. 17. péntekJácint
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma este UNITER-gála, kezdődhet a körömrágás

G. L. 2014. április 28. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Alig pár óra van hátra a marosvásárhelyi díjátadóig, ahonnan élőben jelentkezünk majd - addig is megmutatjuk, kiknek is szurkolunk magyar vonalon.


Hétfő este osztják ki a Román Színházi Szövetség éves díjait 2013. legjobb alkotóinak és alkotásainak. A jelöltek között a sepsiszentgyörgyi és kolozsvári magyar társulat darabjai, illetve munkatársai is ott vannak, előbbit öt - az előadás, a rendezés, a férfi főszereplő, a férfi mellékszereplő és a díszlet -, míg utóbbit négy - az előadás, a rendezés, a férfi mellékszereplő és a női mellékszereplő - kategóriában jelölték.

Az eseményre kivilágítják a Kultúrpalotát (Fotók: Kultúrpalota Marosvásárhely Facebook-oldal)Az eseményre kivilágítják a Kultúrpalotát (Fotók: Kultúrpalota Marosvásárhely Facebook-oldal)


Hétfő 21 órától a Transindex mellett a TVR 10 közvetíti az eseményt, a képen a televízió közvetítőkocsija látható belülről, ahonnan mindent irányítanak Hétfő 21 órától a Transindex mellett a TVR 10 közvetíti az eseményt, a képen a televízió közvetítőkocsija látható belülről, ahonnan mindent irányítanak


Már mált pénteken megérkezett a Román Közszolgálati Televízió stábja a helyszínre, elkezdődtek az előkészületek, zajlottak az esemény próbáiMár mált pénteken megérkezett a Román Közszolgálati Televízió stábja a helyszínre, elkezdődtek az előkészületek, zajlottak az esemény próbái


Rajtuk kívül a szebeni Radu Stanca Színház Mester és Margarita c. darabja gyűjtött be hasonló számú jelölést. A mai gáláról, amelyre a 33 jelölt mellett 500 meghívottat várnak a Transindex a helyszínről fog jelentkezni. Az erdélyi magyar jelölteket mutatjuk be:

Mátray László

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészét a legjobb férfi főszereplő díjára jelölte a Román Színházi Szövetség a Hamlet címszerepéért, amiben a kritikus szerint káprázatosan tehetséges. Mátray nyilatkozata szerint örvend, hogy az emberek hisznek benne, ugyanakkor érzi, ez felelősséggel is jár. A kategóriában Cornel Răileanuval és Marius Turdeanuval versenyez.

Mátray László a Hamlet címszerepében (Fotó: tamasitheatre.ro )Mátray László a Hamlet címszerepében (Fotó: tamasitheatre.ro )


Olvasóink szerint ő lehetne a tökéletes erdélyi Mr. Dracy, megkapta már a Kaszás Attila-díjat, és kétszer UNITER-re is jelölték. 2004-ben Shakespeare: Othello, a velencei mór című darabjában nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték, míg 2009-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriában versenyzett W. Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című darabjában nyújtott alakításával.

Pálffy Tibor

Amellett, hogy Kivi-díjas akciókat szervez, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egyik legfoglalkoztatottabb színésze, akit most a Hamletben nyújtott alakításáért jelöltek díjra a legjobb mellékszereplő kategóriában. A közönség többször láthatta már moziban is, többek között játszott a Dallas Pashamendében, a Varga Katalinban és a Bibliotheque Pascalban is.

Diószegi Attila és Pálffy Tibor (Fotó: tamasitheatre.ro )Diószegi Attila és Pálffy Tibor (Fotó: tamasitheatre.ro )


Tömérdek díja van már, többek között megkapta a Jászai Mari-díjat és az EMKE is megjutalmazta a folyamatosan megújuló színházi teljesítményéért, de UNITER-t még nem kapott, sőt jelölni is csak egyszer jelölték, 2009-ben a W. Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő c. darabban a Kamarás alakjának megformálásáért.


Bocsárdi László

A Tamási Áron Színház igazgató-rendezője a jelölések kihirdetésekor úgy nyilatkozott a Transindexnek, annak örül különösen, hogy az általa rendezett előadás két színésze is jelölést kapott, hiszen már régóta megérdemlik a román színházi szakma figyelmét.

“A Hamletnek már harmadszorra ugrottam neki, van egy bukaresti és egy gyulai Hamlet-előadásom is. Úgy érzem, ez a sepsiszentgyörgyi előadás jól sikerült, nagyon letisztult, egyszerű, és azt hiszem, az utóbbi években az egyik legjobb előadásunk” - reagált akkor a jelölés hírére a rendező, akinek az idei a hetedik UNITER-jelölése a rendező kategóriában.

Az eddigi hat jelülésből egyet váltott díjra: a 2012-ben a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban színpadra állított Caliguláért. Viszont a saját társulatával még nem sikerült nyernie, ez változhatna meg ma. A legjobb rendező kategóriában Bocsárdi mellett a kolozsvári magyar társulattal Silviu Purcăretet és a szebeni munkájáért Balázs Zoltánt, a budapesti Maladype Színház rendezőjét jelölték díjra.

Bogdán Zsolt

A Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) művészét a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-re jelölték Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom c. darabjában nyújtott alakításáért. Az idei a hatodik jelölése a Román Színházi Szövetség díjára, igaz, eddig mindig a férfi főszereplő kategóriában szerepelt a legjobbak között. Az öt jelölésből kétszer kapta meg az elismerést, 2004-ben a Doktor Faustus tragikus históriájában, illetve 2011-ben a Suttogások és sikolyokban játszott szerepeiért.

Bogdán Zsolt és Vindis Andrea Viktor, avagy a gyermekuralom c. előadásban (Fotó: Biró István)Bogdán Zsolt és Vindis Andrea Viktor, avagy a gyermekuralom c. előadásban (Fotó: Biró István)


De van már EMKE-díja, Jászai Mari-díja, sőt, a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjét is megkapta. Emellett Magyarország Érdemes Művésze, és jó néhány filmben is szerepelt már, legutóbb az Aglajában láthattuk, de játszott a Szülőföld, szex és más kellemetlenségekben, az Iszka utazásában és a Dallas Pashamendében is. Igazán nem tudjuk, hogy miért fáradtunk a bemutatásával?

„Köszönöm Silviu Purcărete-nek a türelmét és a belém vetett bizalmát, a kollégáknak pedig a próbák kellemes hangulatát. Az örömöm akkor lett volna teljes, ha Dimény Áront is jelöli az UNITER. Azt hiszem, megérdemelte volna...” - nyilatkozta a jelöléssel kapcsolatban. Bogdán Zsolt és Pálffy Tibor mellett Valer Dellakezát jelölték még a férfi mellékszereplőnek járó díjra.

Albert Csilla

Azután, hogy megmutatta nekünk, milyen ízesen beszélnek a csíkiak teljesen meglepődtünk azon, hogy alakításaiért még egyetlen díjra sem jelölték, legalábbis a KÁMSZ honlapja szerint. A Viktor, avagy a gyermekuralom c. darabot megnéző kollégáink szerint teljesen megérdemelten kapott jelölést a legjobb női mellékszereplő kategóriában, és a díjhoz is nagyon szorítunk neki.

Dimény Áron és Albert Csilla (Fotó: Biró István)Dimény Áron és Albert Csilla (Fotó: Biró István)


A színházi szövetség honlapjának a hatéves Eszter alakját megformáló színésznő úgy nyilatkozott, fél napba telt, amíg felfogta, hogy UNITER-díjra jelölték, mert az elején azt hitte, ez valami tréfa, és összekeverték valakivel.

„Úgy gondolom, hogy ez már önmagában egy díj, hiszen maga a jelölés számomra roppant nagy jelentőséggel bír” – mondta a jelöléssel kapcsolatban a művésznő, aki Nicoleta Hâncuval és Romaniţa Ionescuval van versenyben a díjért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS