2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két gálával, filmraktár-megmentéssel kezdődött el az idei TIFF

R. T. 2014. május 31. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Derűvel és nyitottsággal masírozzunk végig a fesztiválon, kívánta Chirilov, Tudor Giurgiu meg a leendő filmmúzeumra is elkezdett kalapozni.


A közönségnek nem, legfeljebb Tudor Giurgiunak jött "rosszul", hogy a pénteki TIFF-nyitógálát kétszer tartották meg, szétosztva a főtéri vetítés potenciális nézőit a Diákművelődési Házba és a Florin Piersic moziba. De neki is legfeljebb azért, mert kétszer kellett elmondania a bevezetőt, ha nem is pont ugyanazt, mert a köszöntendők (Emil Boc polgármester, Nicolas Philibert francia rendező, Cristina Flutur, Michael Kutza, Giora Bejach zsűritagok) csak a studházban voltak ott.

Giurgiu kicsit viccelt még a babonás 13-as számmal, amitől nem fél, pláne, hogy a jegyeladások máris magasabbak, mint tavaly ilyenkor voltak. Mesélt kicsit még az új helyszínekről, külön megdicsérve a katonai központot a Victoria mozi mellett, ami egykor a Royal mozi volt.

Fotó: Nicu Cherciu/TIFFFotó: Nicu Cherciu/TIFF


A gála gyorsan átment visszatekintő-ajánlóba: szpotot kapott a Colours of Cluj fesztivál (a tavalyiról itt írtunk) és a berethalmi horrorfilmfesztivál is, az idei porgramok közül meg a bonchidai hétvége (kiderül, az eső mennyire lesz kegyes, bár Giurgiu és Boc is megígérték, hogy nem fog esni, de a szombat reggeli kinézés az ablakon nem őket igazolja). A tavalyi bonchidai hétvégéből külön kiemelték a pataréti gyerekeket foglalkoztató programot, amelynek eredményeképpen a gyerekek elkezdtek moziba járni, gyakran látogatták a Marasti mozit.

Mihai Chirilov szerencsére nem akart mind a 200 filmről beszélni, csak a nyitó Philomenáról azt kívánva, hogy az egész fesztivál olyan kaland legyen, mint Philomenáé, mármint ugyanolyan derűvel és nyitottsággal nézzük a filmeket, mint az elveszett gyereke keresésére induló nő. A Philomenát különben nem fogják Romániában forgalmazni, a TIFF-en még június 6-án 14 órától a studházban lehet megnézni.

Fotó: Nicu Cherciu/TIFFFotó: Nicu Cherciu/TIFF


Emil Boc megint megígérte, hogy támogatnak minden TIFF-es és filmes projektet, és az ifjúsági főváros, a reménybeli kulturális főváros és az épülő kreatív ipari központ emlegetése mellett egy újdonságot is bejelentett: helyi fejlesztési alapot hoznak létre az erdélyi filmes produkciók támogatására.

A TVR tudósítója ezután élőben jelentkezett be a Maiakovski (Nádasmenti) utcából, az elhagyatott filmraktártól, amelyből a TIFF tíz éven belül filmmúzeumot szeretne csinálni. Ehhez kalapoznak is a we-are-here crowdfunding oldalon, és a nagyobb léptékű, Románia mozijainak megmentését célzó Salvați Marele Ecran projekt oldalán.

Fotó: Nicu Cherciu/TIFFFotó: Nicu Cherciu/TIFF


A filmraktárnál vetítések is lesznek, szombat este Alexandru Belc készülő Cinema, mon amour című dokumentumfilmjéből lesznek részletek, később mozikról szóló játékfilmeket vetítenek. Giurgiu pedig reméli, sikerül abból a helyből, "ahova a filmek meghalni mentek", családbarát, kellemes helyet létrehozni Kolozsvár egy olyan területén, ahol nem sok más kikapcsolódásra alkalmas hely van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS