2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mozikban a magyar Ceausescu-komédia, a Rom-mánia

szerk. 2004. május 19. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

A teljesség igénye nélkül #b#mixelt#/b# Ceaucescu-egyveleget a Rom-mánia rendezője. Az Erdélyben forgatott filmet most mutatják be Pesten, a főbb szerepekben Bogdán Zsolt és Dimény Áron kolozsvári színészek.


Az almafák télen is teremnek, a bolondok mosolya sosem fagy le, a közelmúlt szánalmas mindennapjai pedig ezúttal a tévékabaré stílusában elevenednek újra. Románia retteg, miközben puszta önvédelemből megpróbál hűséges mosolyt varázsolni az arcára.


Mert a vezér,ha úgy tetszik, a Nagy Testvér figyel. Mindent lát és mindent hall. Együtt él a naponta tíz percre melegvízhez jutó, puliszkaevő, didergő családokkal. A propaganda szerint osztozik sorsukon, valójában azonban csak örökké jelenlévő rossz szellemként realizálódik a mindennapokban –

– ez a hangulati összefoglalója a több mint 300 videoklipet jegyző Nándori József első, 2003 tavaszán Erdélyben forgatott nagyjátékfilmjének. A mozit ezen a héten mutatják be Budapesten (a forgatástól lapunk is beszámolt). A mű egyszerre három multiplexben, a Cinema Cityben, a Hollywood-ban és a Mammut moziban lesz látható. Technikai érdekesség, hogy a mozi nagyfelbontású, professzionális digitális kamerával készült.


A korábban reklám-

és dokumentumfilmeket is készítő rendező minden stíluselemet felhasznált a no budget moziban, amivel eddig dolgozott. A néhol doku-filmeket idéző képsorok időnként átcsapnak a videóklipek világába, néha felbukkan egy-egy "csehfilmes" utánérzés, de még a Macskajaj "umca-umcájának" mása is megszólal.

Mindezt a tévékabarék poéngyártó kedve kovácsolja egybe, azaz nem kovácsol, mert sajátkezűleg faragott, a rádiós sztárműsorvezető, Jáksó László hangján megszólaló rímekkel aláfestett film nem egyetlen drámai történetre épül.

A forgatókönyv valójában a vezér és a slepp sztorijainak laza füzére. Az amatőrszereplőkkel feltuningolt celluloid nem titkolt módon keveri a múltat és a jelent. A Princess és a rádióriporter, Voga János önmagát alakítja, az aligruhás romániai hölgyek meg a legújabb divat szerint viselik a fehérneműt.


A szekusok fekete Dacián a disznós gazdák

rémeiként járják a környéket, a felsőbb körök idétlen módon tobzódnak a nyugat-majmolásban, miközben a nép, "az istenadta" mindent elkövet a hazug látszat fenntartására. A hősök pedig próbálnak beletalálni a saját szerepkörükbe.

A szemből sohasem fényképezett Ceausescu (Boér Ferenc) a legrekedtebb hangján szónokol, "Iku Niku" (Bogdán Zsolt), a főtitkár mihaszna utóda, a nép reménysége nyílt színen fajtalankodik, a mély orgánumú first lady a Dolce Elena parfüm elkészítésén fáradozik, de megjelenik az örök bolond figurája is.

Az eseményeket az idióták időtlenné torzult vihogásával szemlélő félkegyelmű (Dimény Áron) a túlélő román népet szimbolizálja, aki bizonyos rezignált nosztalgiával néz egykori vezére után – vélekedik a film.hu portál kritikusa.


A Csapnivaló.hu

szemlézője azonban nem kíméli a mozit: – A csúnya hatású képek paródiaszerűen eltúlzott Ceaucescu-alakot mutatnak, miközben egy kínrímekben fogalmazó narráció próbálja elmondani, mi történt akkoriban Romániában, már legalábbis a film anekdotái szerint. Rémtörténeteket hallunk a diktátorról és családjáról, de mintha ez még magában nem lenne elég, mindezt egy erőltetetten jópofizós, stílusban, amit borzasztóan idegesítő még hallgatni is.

Nagyon tévedünk, ha azt hisszük, ez még csak a kezdet, és később majd kialakul ebből egy filmszerű valami, nem, nem így lesz, ez a film ilyen, kész, pont. Vagyis bűnrossz és nézhetetlen. Nem értjük, hogy mehetett át egy ilyen forgatókönyv a szakmai szűrőkön, és mi szükség volt ennek a filmnek az elkészítésére egyáltalán, azonkívül, hogy mindig jól jön egy rendezői filmográfiába egy újabb cím – zárul a kritika.

És a nézők?

A stáb a budapesti filmszemlével egy időben tervezte a romániai bemutatót, de a rendező nyilatkozata szerint a határidőt azért tolták ki, hogy a promóció alaposan előkészítsék. A hazai nézőket "dömpingszerűen" szándékoznak meglepni. A stáb január közepén tesztvetítést tartott Magyarországon tartózkodó romániaiknak, akik hitelesnek minősítették a filmet, a humorát szórakoztatónak találták – legalábbis a rendező szerint.

Hírforrás: film.hu, csapnivalo.hu


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS