2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nagy nyári olvasmányajánló, erdélyi kutatóktól

szerk. 2014. július 25. 10:43, utolsó frissítés: 11:24

24+ könyv, ami senkinek nem fekszi meg a gyomrát. Balázs Imre József, Bokor Zsuzsa, Dégi Csaba, Hartel Tibor, Magyari Tivadar, Markó Bálint, Néda Zoltán és T. Szabó Levente kedvenceiből válogathatsz.


Semmi nem teljesítheti ki jobban a nyári, függőágyban vagy tengerparton lazulást, mint egy jó könyv. Mivel az írók, irodalmárok és celebek kedvenceit már régen elolvashattátok, most gondoltunk egy merészet, és elismert erdélyi kutatókat kértünk meg, segítsenek a nyári olvasnivalók összeállításában. Persze nem minden általuk ajánlott könyv napozáshoz való, de ez rendben is van így - hiszen a hegyekben is kell olvasni valamit.

A megkérdezett tudósok sokféle szakterületen dolgoznak, de a közös pont, hogy mindannyiuknak van kutatói vendégoldala az Adatbank.ro-n, ahonnan jobban is megismerhetitek a munkájukat. De ezúttal nem szakkönyveket ajánlanak, hanem szépirodalomtól pszichológiáig mindent, amit ők is szívesen olvasnak nyaraláskor.

Balázs Imre József költő, irodalmár

Kolozsváry Marianna: Bálint Endre. A nyolcadik templom. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2014.


Hát ez nem zsebkönyvméret – ha valaki a lábára ejti, akkor maradandó nyomokat hagy. Én mindenesetre sokat fogom lapozgatni a nyáron, mert érdekel Bálint Endre festői életműve, amelyiknek nemrég zárult a reprezentatív kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

Mozdonytűz. Fiatal írók antológiája. Erdélyi Híradó – FISZ, Kolozsvár–Budapest, 2014.

Körkép pályájuk elején tartó fiatal erdélyi szerzők munkáiból válogatva. Jellegzetes merítés, ebből elég jól látszanak a legfrissebb mozgások, és ha valaki nem ismerné mindegyik nevet a könyvből, épp itt az ideje, hogy.

Váradi B. László: Luca, a megmentett vidra. Pont Kiadó, Budapest, 2014.

Ezt még nem olvastam, csak nagyon kíváncsi vagyok rá. A szerző előző könyve, az Emlős-viselkedéstani jegyzetek (2013), a maga karcosságával nagyon megfogott, és ez az új könyv ráadásul vidrákról szól…

Bokor Zsuzsa antropológus

Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból. Kriterion, Bukarest, 1983.

Nagy divat ma receptes blogokat olvasni, főzőcskézős műsorokat nézni, és ellesni nagyoktól, hogyan csinálják. Ha azt gondolnánk, hogy a mandulás torta és a zsályás bor elkészítése csak Jamie Olivernek jutott eszébe, tévedünk. A 17. századi erdélyi úri konyha meglepően sokféle alapanyagot használt, változatos ételeket készített. Ez a könyv tehát gasztrománoknak és különleges, régi dolgok után kutakodónak egyaránt jó olvasmány lehet. A kötet nyelvezete és stílusa önmagában is rendkívül izgalmas, és ha a néhány korabeli archaizmust megismertük, és már tudjuk, hogy a tikmony tojást jelent, 21. századi olvasóknak is élvezhető olvasmány.

Karinthy Márton: Ördöggörcs. Ulpius-ház, 2003.

Lassan tíz éve, hogy olvastam ezt a könyvet. Mert ha Karinthy, rossz nem lehet, futottam neki. Igen, ugyanaz a finom intellektuális humor, ugyanaz a néha groteszkbe menő irónia, felröhögök, szörnyülködöm egyszerre. Nem Frigyes, nem is Ferenc, ez Márton. Mindegyik más, de mégis van valami furán közös bennük. Hogy mi adja a közös vonást és a saját modort, az a kötet olvasása során szerintem mindenkinek kiderül. Mert Karinthy Márton éppen erre vállalkozik, hogy a család közös ördöggörcsvonását feltárja, bevezessen a Karinthiába. Karinthy-kedvelőknek, a tízes-húszas-harmincas évek irodalma iránt rajongóknak.

Szabó Magda: Az ajtó. Európa Könyvkiadó, 2012. (eredeti megjelenés ideje: 1987)

Amikor véletlenül a kezembe került a könyv, nem tudtam róla, hogy bestseller, a szerzőről is vajmi keveset, mert teljesen más volt az eddigi érdeklődésem. Emerenc története – mivel mindig is érdekeltek a női történetek – megindított. Szépen kidolgozott volt, mély: elszoktunk már az efféle jellemrajzoktól, a belső monológok ilyenszerű művészi megjelenítésétől.
Tehát ajánlom, hogy aki belekezd, ugyanilyen tabula rasaként vegye kézbe: ne azért, mert híres regény, ne azért, mert egy jó film készült belőle. Felejtsük el, amit tudunk Szabó Magdáról, egyszerűen csak olvassuk.


Dégi Csaba szociális munkás

David McRaney: Rejtett énünk - Az önbecsapás 48 módja. HVG Kiadói Rt., 2013.

Maradj lényegtelen! – nem vagy annyira fontos, értékes, egyedi, színes vagy egyenes, mint amennyire hinnéd. A rejtett énünk tulajdonképpen egyformának tűnik majd a citrom-menta könnyed és izgalmas kutatások tükrében. Minden, ami a könyvben van, otthoni hozzávalókból is elkészíthető!

Richard Wiseman: 59 másodperc - Egy kis ésszel sokra mész. Akadémiai Kiadó, 2011.

Kevesebb, mint egy perced van elmenekülni a pszichológia ereje elől, mert ha nem, ez a könyv biztosan leköt. Nem önmegváltásról, erőszakos jóllétről szól, hanem az eredeti és hűs pszichoprakticizmus példamunkája. Lejárt az idő!

Pedro Almodóvar: Patty Diphusa - Egy pornósztár vallomásai. Cartaphilus Kiadó, 2011.

Sajátos fejlődéslélektani narratíva felnőtteknek, a Conchita Wurst előtti időkből. Humor nélkül emészthetetlen, humorral sem könnyebb!


Hartel Tibor ökológus

Az alábbi három könyvet főleg azoknak ajánlom, akik szeretnek reflektálni az emberi sorsról és életről általában, és akik nyitottak arra, hogy azokon a részleteken túl, amelyekkel nem értenek egyet, érdekesnek találják a fő gondolati tengelyt.

Székely János: A valódi világ. Osiris-Századvég, 1995.

Mircea Eliade: Az örök visszatérés mítosza. Európa, 2006. (hasonlóan érdekes ugyanattól a szerzőtől A szent és a profán)

Daniel Quinn: Izmael. Katalizátor, 1993.


Magyari Tivadar szociológus

Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre. Európa Könyvkiadó, 1987.

Ez egy novelláskötet, ami a szerző nagyrészt ötvenes években írt elbeszéléseit tartalmazza magyar fordításban. Ügyesek interneten is megtalálhatják. Groteszk, szatirikus novellák, abszurd keveredik a valósággal. A címadó elbeszélés mellett szintén a kedvencem egy másik benne található novella, aminek címe: Telefonsztrájk.

Háy János: Gézagyerek. Új Palatinus, 2005.

A mostanában nagyon felkapott szerző azt mondja erről a drámájáról, hogy „istendráma”. Az Isten tudja, hogy miért mondja ezt. Ha olvasod, rájössz, hogy a hétköznapi emberek, miközben ők sem tudják, mi sem gondolnánk, hogy tulajdonképpen prózában gondolkodnak, de végesetben versben beszélnek.

Mivel váratlanul Gabriel García Márquez év lett az idei, ajánlom, hogy olvassuk el (még egyszer) A szerelem a kolera idején regényt (Magvető, 2011.). Ebben a történetben csak az magától értetődő, hogy semmi sem magától értetődő.


Markó Bálint biológus

Nagyítás. A főszereplőre, a történetre. Az események buján körbeölelnek, elsodornak. De ha figyelsz, észreveheted a kötőszavakat, a vesszőket, a pontokat, s a mögöttük lapuló mellékszereplőket. Az igazi hőseit a történeteknek: hangtalan, láthatatlan szomszédokat, settenkedő gyilkosokat, fütyörésző dulimanókat a végtelen parkokban. Kis éji abszurd a levegőben. Fűszeres nyár esti próza-fricskák az agynak Julio Cortázartól (J.C.: Nagyítás. Európa Zsebkönyvek, 1977.), egy kis könnyed hidegtál a dél-amerikai abszurdból. Közte a Michelangelo Antonioni által kiválóan megfilmesített Nagyítás (Blowup, 1966.). Merengve a valóság és a fantázia határán.

És ha már csavaros, akkor miért ne jöhetne Čapek, a Karel, és talált tárgya, a Krakatit (K.Č.: Krakatit. Európa Könyvkiadó, 1973.). Rövid. Frappáns. Megfelelően őrült és hideglelősen találó a mára, a tegnapra és a holnapra is. Géppuska-csőből kirobbanó kesernyés kaccantás-sorozat enyhe fantasztikummal nyakon öntve, aminek a vége minden, csak nem amerikai. Lazulós, az biztos.

És ha már laza, akkor miért ne az igazi nyári, a mediterrán nyaralások vidám szövegfolyama, gyermekkorom kedvence, Durrell, az örök, és életvidám színészei: anya, Spiró, Margó, Leslie, Larry és Roger, a kutya, meg teknősök, gekkók és fülbemászók és mindenki más, aki belefér a Bucibigyónak nevezett ladikba. Egy egész lökött család (Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták. Európa Könyvkiadó, 2012.). Kifejezetten nemcsak felnőtteknek. Hát pont azért, nekik biztos igen. Felelőtlennek amúgy sem illik már titulálni a gyereket, még ha skorpiót visz is a házba, de nem ám, főként, ha vaj van a fejünkön nekünk, „felnőtteknek” is. S az van, de még mennyi, s már régen a fejünkre olvadt még a klímaválságos problémák előtt.

Jared Diamond alaposan ránk is olvassa. Csak úgy keni a taslikat az emberiségnek: hányszor is sikerült összehozni az összeomlást, na tessék mondani? Nyújtsák fel a kezüket a maják, a vikingek, a húsvét-szigetiek, s bizony a könyv elolvastával (J.D.: Összeomlás. Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez. Typotex, 2009.) ember legyen a talpán, aki nem szeretné egy kicsit sem felnyújtani a kezét, hiszen mi itt mind vikingek, maják és húsvét-szigetiek vagyunk valójában. Kultúrbeöntés ez a könyv a javából, a könnyedebb tudományos-népszerűsítő fajtából, történelmi események magyarázata ökológiával, klímaváltozással, a gazdasági élet átalakulásával. Ez a kombó csak úgy simogatja majd agytekervényeinket. S ha valaki nem az állhatatos fajta, inkább csapongani szeret a nyári estében, akár éjjeli lepkék a fény körül, sebaj, ezek a könyvek egyszerre, párhuzamosan is olvashatók, tengertől hegyig, madárfüttyös vidékektől a fülledt városokig mindenhol, mindenkor, mindenki által.


Néda Zoltán fizikus

Richard Phillips Feynman: Tréfál, Feynman úr? Park, 2007.

Szemelvények egy fizikus zseni életéből, egyéni és szellemes stílusban. A tudósokról alkotott sztereotípiákat rombolja le, melyben a sokak által elképzelt unalmas kockafejek helyett szellemes, kalandra vágyó, társasági emberekkel ismerkedünk meg.

Barabási Albert László: Behálózva. Helikon, 2013.

Erdélyből származó kutatókhoz kapcsolódó új tudományág születésének a története, élvezhető és olvasmányos stílusban megírva. Barabási László egyénisége és ötletkészsége magával ragad. Anélkül, hogy leizzasztana minket a nyári melegben, betekintést nyerünk a modern interdiszciplináris kutatások élvonalába.

Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach (egybefont gondolatok birodalma). Typotex, 2005.

Betekintés az új gondolatok, paradigmaváltások, logikai buktatók és nemvárt kapcsolatok világába. Az elme zsenialitásának a száguldása a matematikától kiindulva egészen a művészetekig. Különösen ajánlanám ezt a könyvet mindenkinek, aki humán beállítottságúnak vallja magát, és nem szerette az iskolában a mateket, de azért szeret logikusan gondolkodni. A könyv meggyőz minket arról, hogy a zsenialitás a művészetekben ugyanott keresendő, mint a matekben, és a tudás mellett az egyéni és nem konvencionális gondolkodásmód az, melyek hosszútávon a világot szebbé, gazdagabbá teszi.


T. Szabó Levente irodalomtörténész

Tanith Carey: Hová tűnt a kicsi lányom? Koinónia, 2013.

Öreg hiba lenne, ha bárki is úgy gondolná, hogy kizárólag olyan pánikoló szülőknek szól ez a könyv, akik – mint én is - döbbenten figyelik a kislányukat becserkésző szépségipart, a médiakorlátozás alól kisiklott főműsoridős erotikus popzenei videoklipeket, a márkák, a hírnév és a fogyasztás sztereotípiáihoz igazodó gyerekeket. Hanem mindenkinek, aki nem csupán használja a médiát, hanem érteni is akarja. Tanároknak kihagyhatatlan egy olyan kultúrában, ahol az iskolákban hiánycikk a tudatos médiafogyasztásra való nevelés!

Szilasi László: A harmadik híd. Magvető, 2014.

Mellbevágó könyv egy csoport negyvenes hajléktalan egyetlen napjáról, három főszereplővel, három nézőpontból elmondott történettel, izgalmas nyomolvasó szálakkal mindarról, ami fáj vagy aminek kellene fájnia a generációm számára: a kirekesztés sokféle formájáról, a munka értelmetlen kultuszáról, a hajléktalanság és hontalanság kísértetiesen hasonló élményeiről (a regény egyik főhőse emigránslét után tér haza!), s arról, hogy valójában miért és mitől is él valaki. Az ilyen könyvek után gondolom úgy, hogy a jó irodalom nélkül sokkal kevesebbet tudnánk egy sor olyan dologról, a világról és magunkról, ami másként kimondhatatlan.

Szilágyi Zsófia: Móricz Zsigmond. Pesti Kalligram, 2013.

Komplett életrajz, nagyívű írói portré, szellemes, felszabadult újraolvasó értelmezés az egyik leginkább kisajátított, ideológiáktól leterhelt és lebutított magyar írói életműről. Történetként is sodró erejű, de az sem elhanyagolható, hogy elképesztően sok Móricz-szöveget és életrajzi epizódot képes teljességgel új és meghökkentő szemszögből megmutatni. Az utóbbi évek egyik fontos irodalmi eseménye, igazi vagány újhullámos irodalomtörténet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS